WFP Sudan’da insani krizin ağırlaştığı uyarısında bulundu

Dünya Gıda Programı (WFP), birkaç haftadır ilk kez Darfur'a acil yardım ulaştırılmasına rağmen, savaşın vurduğu Sudan'da gıda krizinin kötüleştiği uyarısında bulundu.

Mart ayı sonunda komşu Çad'dan Darfur'a ulaşan iki gıda konvoyu, acil gıda yardımına ihtiyaç duyan yaklaşık 250 bin kişi için yola çıktı.

WFP Sudan sözcüsü Leni Kinzli Cuma günü yaptığı açıklamada, bu yardımın ilk dağıtımlarının batı ve orta Darfur'da başladığını söyledi.

Şubat ayında Sudan ordusuna bağlı yetkililer tarafından kapatılan koridorların Çad'dan gelen insani yardımlara açılması için BM kuruluşu tarafından uzun müzakereler yürütülmüştü. 

Nairobi'den video konferans yoluyla düzenlenen basın brifinginde Kinzli şu uyarıda bulundu: "Sudan nüfusunun, komşu ülkelerden ve cephe hatlarının her iki tarafından olmak üzere, mümkün olan tüm insani yardım koridorlarından sürekli bir yardım akışı almaması halinde, ülkedeki felaket boyutundaki gıda durumunun daha da kötüleşeceği gerçeğinden son derece endişe duyuyoruz." 

Leni Kinzli, "Çad'dan gelen insani yardım koridorunun geçici olarak kapatılmasının yanı sıra devam eden çatışmalar, insani yardımların geçişine izin verilmesine ilişkin sıkıcı prosedürler, idari engeller ve güvenlik tehditleri, insani yardım kuruluşlarının Sudan'daki gıda güvensizliğine yanıt vermek için uygun ölçekte faaliyet göstermesini imkânsız hale getirmiştir" diye ekledi. 

BM'ye göre, 15 Nisan 2023'te ordunun başındaki General Abdül Fettah el-Burhan ile eski yardımcısı, paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) başındaki General Mohamed Hamdane Daglo arasında patlak veren savaş binlerce insanın hayatına mal oldu ve 8,5 milyondan fazla insanı yerinden etti.

Sudan nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan yaklaşık 25 milyon kişi yardıma muhtaç durumda. BM'ye göre bunların 18 milyonu akut gıda güvensizliği yaşıyor. 

Kinzli ayrıca Darfur'daki hububat hasadının son beş yılın ortalamasının yüzde 78 altında olduğu uyarısında bulundu.

Kinzli, "Sudan'daki açlık, birkaç hafta içinde zayıf sezonun (iki hasat dönemi arasında) başlamasıyla daha da kötüleşecek. En büyük korkumuz, bu kıt sezonda Sudan genelinde daha önce görülmemiş düzeyde açlık ve yetersiz beslenme görmemizdir" derken, Darfur'un "özellikle etkileneceğini" vurguladı. 

WFP'ye göre, Mart ayı sonunda kuzeydeki Port Sudan'dan Kuzey Darfur'a ulaşan bir başka gıda yardımı konvoyu, altı ay içinde cephe hatlarını geçen ilk konvoy oldu.