WHO’dan Gazze’de ağır enfeksiyon uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Direktörü Tedros Ghebreyesus, Gazze nüfusunun yarısından fazlasının aşırı kalabalık barınaklarda yaşadığını ve enfeksiyonların arttığı uyarısına bulundu.

WHO Direktörü Ghebreyesus, X üzerinden yayınladığı iki mesajda Gazze nüfusunun yarısından fazlasının (1.3 milyon kişi) barınaklarda yaşadığını belitti.

Ghebreyesus, aşırı kalabalık barınaklar, su, gıda ve ilaç kıtlığı ile kanalizasyon ve atık yönetimi hizmetlerinin yetersizliğinin birleşimiyle Gazze’de enfeksiyonların arttığını kaydetti.

WHO başkanına göre yaklaşık 111 bin akut solunum yolu enfeksiyonu, yaklaşık 80 bin ciddi mide enfeksiyonu vakası ve sarılık gibi diğer enfeksiyonlar görüldüğünü belirtirken, buna artan salgın hastalık riskini de eklemek gerektiğine dikkat çekti.

Ayrıca tüm Filistinlilerin ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerini almalarını sağlama konusundaki kararlı olduklarını yineleyen Ghebreyesus, bunun "siviller için bir ölüm kalım meselesi" olduğunu söyleyerek, ateşkes çağrısında bulundu.

İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes, pazartesi günü 48 saat uzatıldıktan sonra Çarşamba günü 6. gününe girdi.

Uluslararası arabulucular kalıcı bir ateşkes sağlamaya çalışıyor. Anlaşma kapsamında şimdiye kadar 60 İsrailli rehine ile 180 Filistinli serbest bırakıldı.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Brüksel'de yaptığı açıklamada, özellikle İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesi uzatmaya çalışmak üzere İsrail'e gideceğini söyledi.

NATO toplantısı sırasında konuşan Blinken, ateşkesin Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasına ve Gazze Şeridi'ne insani yardım girişine yol açtığına işaret ederek, "Bu duraklamanın uzatıldığını görmek istiyoruz" dedi.