WHO, ‘durum korkunç’ dedi, ateşkes çağrısı yaptı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Gazze'deki sağlık sisteminin diz çöktüğü ve tek bir ambulans ya da hastane yatağı daha kaybetmeyi göze alamayacağı uyarısında bulunarak "hemen" ateşkes çağrısı yaptı.

WHO sözcüsü Christian Lindmeier Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada "Durum her geçen gün daha da korkunç bir hal alıyor... kelimenin tam anlamıyla hayal gücünün ötesinde" dedi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) perşembe akşamı yaptığı açıklamada Gazze Şeridi'ndeki 36 hastaneden sadece 14'ünün ellerinden geldiğince çalışmaya devam ettiğini duyurmuştu.

Lindmeier, "Su için yalvaran ve ağlayan çocuklar ve insanlar, en yaygın, temel malzemelerin artık erişilebilir olmadığı bir aşamadayız" dedi.

Lindmeier, Gazze'de şu anda tahmini su mevcudiyetinin "sadece içme değil, tüm kullanımlar için günde bir ya da iki litre tatlı su" olduğunu sözlerine ekledi.

Bölge sakinlerinin "ısınmak ve belki de yemek pişirmek için biraz odun elde etmek amacıyla telefon direklerini kesmeye başladıklarını" belirterek endişelerini ifade eden Lindmeier "medeniyet çöküşün eşiğinde" diye uyardı.

Gazze Şeridi'ndeki sağlık çalışanlarının işlerine devam edebilmeleri için yeterli su ve yiyeceğe sahip olmadıklarını kaydeden Lindmeier, "Hastalar kanlar içinde yerde yatıyor ve travma bölümleri savaş alanına benziyor" dedi.

WHO sözcüsü "Bu zulüm durmalı. Ateşkese ihtiyacımız var ve buna şimdi ihtiyacımız var" çağrısında bulundu.

Hamas Sağlık Bakanlığı'na göre Gazze'de çoğu kadın ve çocuk 17 bin 177 kişi İsrail saldırılarında öldü.

Gazze Şeridi'nin büyük bir bölümü harabe haline geldi. BM'ye göre nüfusun yüzde 80'i yerinden edilmiş durumda ve su, yakıt, gıda ve ilaç sıkıntısının yanı sıra bulaşıcı hastalık riskiyle karşı karşıya.