WHO elektronik sigaralar da normalleri gibi zararlı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayınlanan yıllık raporda sigara tüketiminin oldukça yavaş bir şekilde azaldığına dikkat çekilirken, elektronik sigaraların da sağlık için tehlikeli olduğu uyarısı yapıldı.

WHO raporunda göre, 7,6 milyarı aşan dünya nüfusu içerisinde sigara içenlerin sayısı 2016 itibariyle 1,1 milyarı aşıyordu. Bu ise, 2000 yılındaki sigara içenlerin sayısıyla aynı.

YOKSUL ÜLKELERDE ÇOK DAHA FAZLA İÇİLİYOR

Oransal olarak ise 2000 yılında yüzde 27 olan sigara içme oranı 2016’da yüzde 20’ye geriledi. Ancak bu oranın 2025’e kadar üçte bir oranında azaltılması hedefinin gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğuna dikkat çekiliyor.

Rapora göre sigaradan ölenlerin sayısı yılda 7 milyon olarak belirtilirken, sadece sigaranın yol açtığı kalp hastalıklarından ölenler 3 milyonu aşıyor.

Aynı raporda, özellikle yoksul ülkelerde sigara içme oranının yüksek olduğu ifade edilirken, gelir düzeyi yükseldikçe sigara içme oranının azaldığı kaydedildi. Rapor, 2025 yılına gelindiğinde Danimarka, Norveç, İsveç ve İzlanda gibi Avrupa ülkelerinin yüzde 14 gibi düşük bir sigara içme oranına ulaşacakları belirtildi.

SİGARANIN ZARARLARI DAHA NET BİR BİÇİMDE ANLATILMALI!

Raporda, sigaraya karşı bilinçlendirmenin önemine işaret edilirken, 2010 yılında Çin’de ‘sigaranın ölüme yol açtığını bilenlerin’ oranının sadece yüzde 40 olduğunun altı çizildi.

WHO raporunda klasik sigaranın zararlarının toplumlara daha iyi anlatılması gerektiğine vurgu yapılıyor. Bunun için ise, toplu alanlarda sigara yasağının ve reklam yasaklarının yaygınlaştırılması, tıbbi yardımların arttırılması ve sigara paketlerinde tütünün yol açtığı hastalık ve ölümlerin daha net bir biçimde resmedilmesi gibi önlemler tavsiye ediliyor.

ELEKTRONİK SİGARA UYARISI

WHO’nun dikkat çektiği bir diğer nokta ise, 2000’li yılların ikinci yarısından itibaren yaygınlaşmaya başlayan elektronik sigaraların zararları.

Elektronik sigaraların klasik sigaralara oranla çok daha az sayıda zararlı madde içerdiği kaydedilen raporda, buna rağmen bu sigaraların kalp-damar ve akciğer hastalıklarına neden olabileceği uyarısına yer verildi.