WHO: Gazze’deki savaşın sağlık üzerindeki etkisi felaket boyutta

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de yaşanan savaşın sağlık üzerinde "felaket" bir etkisi olduğunu belirtti.

Filistin topraklarındaki sağlık koşullarıyla ilgili olağanüstü bir oturum düzenleyen WHO, sistemin harabeye döndüğünü ve doktorların "imkânsız" bir işle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Cenevre'deki toplantının açılışında yaptığı konuşan Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Çatışmanın sağlık üzerindeki etkisi felaket boyutta" derken, sağlık çalışanları için "hayal bile edilemeyecek koşullarda ellerinden geleni yapıyorlar" dedi.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Gittikçe daha fazla insan daha küçük alanlara taşınırken, aşırı kalabalık gıda, su, barınak ve yeterli sanitasyon eksikliği ile birleşerek hastalıkların yayılması için ideal koşulları yaratıyor" diye ekledi.

WHO Başkanı, durumun kötüleşmesi ve kış koşullarının gelmesiyle daha da kötüleşmesi muhtemel olan endişe verici salgın hastalık belirtilerine dikkat çekti.

"Gazze'nin sağlık sistemi diz çökmüş durumda ve çöküyor" diyen Ghebreyesus, 36 hastaneden sadece 14'ünün herhangi bir kapasitede çalıştığını ve bunlardan ikisinin kıyı bölgesinin kuzeyinde olduğunu söyledi.

WHO Başkanı, temel 3 bin 500 hastane yatağının sadece bin 400'ünün hala mevcut olduğunu, güney Gazze'deki iki ana hastanenin ise yatak kapasitelerinin üçte biri ile çalıştığını, malzemelerinin tükendiğini ve binlerce yerinden edilmiş insanı barındırdığını sözlerine ekledi.

İsrailli yetkililere göre Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısında çoğu sivil bin 200 kişi hayatını kaybetti ve yaklaşık 240 kişi de kaçırıldı.

Hamas Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanlarında çoğu sivil 17 bin 700'den fazla kişi hayatını kaybetti.

WHO Başkanı, 7 Ekim'den bu yana Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'da sağlık merkezlerine yönelik 449'dan fazla, İsrail'de ise sağlık hizmetlerine yönelik 60 saldırı kaydedildiğini ifade etti.

WHO Başkanı "Sağlık çalışanlarının çalışması imkansız ve doğrudan ateş hattındalar" diye ekledi.