Xiomara Castro resmen Honduras'ın yeni cumhurbaşkanı

Ulusal Seçim Konseyi, oyların yüzde 100'ünü saymayı bitirdikten sonra solun zaferini ilan etti. Xiomara Castro, Honduras tarihinde ilk kadın ve en çok oy alan kişi olarak resmen cumhurbaşkanı oldu.

Orta Amerika ülkesi Honduras’ta Solcu Özgürlük ve Yeniden Kuruluş Partisi'nin adayı Xiomara Castro, en yakın rakibi Nasry Asfura'ya karşı oyların yüzde 51.12’sini elde ederek, ülkenin ilk kadın ve en çok oy alan cumhurbaşkanı olarak tarihe geçti.

Castro, Ulusal Parti'den muhafazakar Juan Orlando Hernández'in arka arkaya iki hükümet döneminden sonra iktidarı bırakacağı 27 Ocak 2022'de görevi devralacak ve ülkeyi 4 yıl yönetecek.

Ulusal Seçim Konseyi Başkanı Kelvin Fabricio Aguirre, seçim sürecinin tüm güvenilirlik ve şeffaflık standartlarını karşıladığını ve böylece Orta Amerika ülkesindeki seçimi onayladığını vurguladı.

Aguirre , Cumhurbaşkanlığına atanmanın yanı sıra Orta Amerika Parlamentosu'na seçilen milletvekillerinin de ilan edildiğini sözlerine ekledi.

62 yaşındaki Castro, işletme mezunu ve 2009 yılında bir darbeyle devrilen eski Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın eşi.

Bu devrilmeden sonra Castro, Honduras'ta anayasal düzenin restorasyonu için yapılan gösterilere öncülük etti.

2013 yılında, ilk kez Libre'yi temsil eden bir başkan adayı olarak katıldı, ancak şimdi giden başkana karşı kaybetti.

Castro, teşekkür konuşmasında, "12 yıllık gözyaşı ve acıyı sevince çevirdik. Şehitlerimizin fedakarlıkları boşa gitmedi. Ayrımcılık ve mezhep ayrımı olmaksızın tüm sektörlerle diyalog yoluyla bir refah, dayanışma çağını başlatacağız" dedi.