Yarının dünyası için bugünden kopuş çağrısı

Fransa’da 20 sendika ve dernek, koronavirüs salgını ardından 34 maddelik bir krizden çıkış planı sundu. Organizasyonlar, mevcut politikalardan koparak, ekolojik, sosyal ve feminist bir gelecek kurmaya çağırdı.

Küreselleşme karşıtı hareket Attac, yoksullukla mücadele eden Oxfam, işçi sendikası CGT ve çevreci örgüt Greenpeace gibi çok sayıda sendika ve dernek, sağlık, sosyal, ekonomik ve ekolojik sorunlara yanıt verebilmek için 34 tedbir açıkladı.

Yarının dünyasını kurma amaçlı olarak hazırlanan metinde, “Şimdiye kadar yürütülen politikalar ve neoliberal düzensizlikten koparak ekolojik, feminist ve sosyal bir gelecek inşa etme” çağrısı yapıldı.

24 sayfalık krizden çıkış planında, “2020 yılının başında ortaya çıkan kriz bir kez daha sistemin değişmesi gerekliliğini gösteriyor” denildi.

Gelecek haftaların tayin edici olacağını ve hükümetlerin acilen “yazılım değiştirmesi” gerektiğini belirten organizasyonlar, “kapitalizm, neoliberalizm, üretimcilik ve otoriterliğe alternatiflerin olduğunu ve bu alternatiflerin güvenilir, arzu edilir ve gerçekleşebilir” olduğunu vurguladı. Planda, sosyal dönüşüm ve çevrenin korunması hedeflerinin hizmetine siyasi olanaklar verilmesi şartıyla sözkonusu alternatiflerin hayata geçebileceği ifade edildi.

Maskelerin ücretsiz olması, herkesin testlere erişebilmesi, kamu hastanesi için bir plan, kadına yönelik şiddete karşı bir plan gibi çok sayıda tedbir sıralanıyor. İmzacı örgütler, acil sağlık durumunun da kaldırılmasını istedi.

Planda ayrıca ücret artışı, iş saatlerinin düşürülerek, ücret kaybı olmadan haftalık 32 saatin referans alınması, banka faaliyetlerinin regüle edilmesi, finansın denetim altına alınması, para politikasının yeniden doğrultu kazanması, vergi kaçırmaya karşı mücadele, havayı kirleten aktörlere kamu desteğinin durması, en yoksul ülkelerin borçlarının silinmesi gibi öneriler var.