Yemen’de 15 bin tutuklu değişimi için anlaşma sağlandı

Birleşmiş Milletler çatısı altında İsveç’te bir araya gelen Yemenli taraflar, 15 bin kişilik tutuklu değişimi listesi üzerinde anlaşma sağladı.

İsveç’te geçen hafta başlayan görüşmelerin Perşembe gününe kadar sürmesi bekleniyor. Hükümet güçleri ve Husi isyancıları, iyi niyet göstergesi olarak 15 bin tutuklunun karşılıklı olarak serbest bırakılması için hazırlanan isim listesi üzerinde anlaşma sağladı. Ancak özellikle liman kenti Hudeyde’de ateşkes sağlanması, başkent Sana’daki havaalanının açılması ve Merkez Bankası’nın yeniden işlerlik kazanması üzerine henüz anlaşmazlıklar giderilemedi.

Havaalanının açılması, Hudeyde’de ateşkes ve diğer bazı tedbirler, güvenin tesisi için öngörülen adımlar olarak öne çıkarılıyor.

Husi delegasyonu üyesi Galib Mutlak, görüşmelerin başında 7 bin kişilik tutuklu değişimi yaptıklarını ve bunların arasında 200 üst düzey kişinin olduğunu açıkladı.

Tutukluların hükümet güçlerinin kontrolündeki Seyun havaalanı ile Husilerin kontrolündeki Sana havaalanları üzerinden nakledilecekleri bildirildi. Uluslararası Kızıl Haç Örgütü, tutuklu değişimini gözeteceklerini açıkladı.

Şimdiye kadar savaşın sonlanmasına ilişkin tüm çabalar başarısızlıkla sonuçlandı. Yemen mevcut durumda dünyanın en ağır insanlık krizinin yaşandığı ülke olarak değerlendiriliyor. 2015’ten bu yana 10 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Arap Yarımadası’nın bu en yoksul ülkesindeki, kriz geçen her gün derinleşiyor.

Savaşın bir tarafından Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun destek verdiği hükümet güçleri, diğer yanında İran destekli Şii Husiler var. Uluslararası güçler de savaş suçu işleyen temel güçlere silah ve diplomatik desteklerini sürdürüyor.