Yemen’de insanlığın iflası: 85 bin çocuk ölmüş olabilir!

Çocukları Koru (Save The Children) adlı Sivil Toplum Kuruluşu, Yemen iç savaşında 5 yaşın altındaki 85 bin çocuğun hastalık veya açlıktan ölmüş olabileceğini duyurdu.

"Unutulmuş savaş" olarak da adlandırılan Yemen iç savaşının yarattığı mağduriyet gün geçtikte daha da büyüyor.

İnsani örgütlerin çağrılarına rağmen Yemen’deki iç savaş ve çatışmalar hala devam ederken, bölgede çalışma yürüten uluslararası sivil toplum kuruluşları ve BM’nin raporları Yemen’deki mağduriyetin boyutlarını gözler önüne seriyor.

Çocuk haklarını savunan Save The Children adlı sivil toplum kuruluşu yayınladığı rapor ile Yemen iç savaşından çocukların nasıl etkilendiğine dikkat çekti.

Raporda Nisan 2015 ile Ekim 2018 tarihleri arasında Yemen’de 5 yaşın altında 84 bin 701 çocuğun açlık veya hastalıktan hayatını kaybettiği tahmininde bulunuldu.

Örgüt, “Organizasyon olarak bu çalışmada BM’nin konuya ilişkin çalışma ve verilerini kullandık” dedi.

‘İSTENİLİRSE ÖNLENEBİLİR’

Save the Children’ın Yemen Direktörü Tamer Kirolos ülkede devam eden savaş ve savaşın yarattığı mağduriyetin her gün çocukları öldürdüğünü dile getirerek, istenildiği taktirde bu durumun önüne geçilebileceğini ifade etti.

Çatışmaların yoğun olarak yaşandığı bölge olan liman kenti Hudeyde’de 150 bin çocuğun hayati tehlikesinin olduğuna dikkat çeken Kirolos, “İnsanlar, gözlerinin önünde çocuklarının eriyip gittiğine tanıklık ediyor” ifadelerini kullandı.

Yemen’deki durum sadece çocuklar için değil genel anlamda felaket düzeyinde. BM’ye göre dünyanın en büyük insanlık krizi yaşanıyor. Nüfusun yarası, diğer bir ifadeyle 14 Milyon Yemenli kıtlıkla karşı karşıya.

Aden’de Reuters’a konuşan Uluslararası Kızıl Haç Komitesi sorumlusu Carlos Batallas, “Çalışma yürüttüğümüz farklı sağlık merkezlerinde gördüğümüz, felaket düzeyindeki bir insani durumdur, bu sadece kötü beslenme ile ilgili değil” dedi.

Mart 2015’te başkent Sana’nın Şii Husi milislerinin eline geçmesi ardından Suudi Arabistan’ın da dahil olduğu iç savaşta şimdiye kadar 10 binin üzerinde sivil yaşamını yitirdi. Geride kalan 4 yıla yakın sürede binlerce kişi hastalık ve salgınlardan dolayı hayatını kaybederken, milyonlarca kişi açlığa mahkum oldu.

WASHINGTON: MÜZAKERELER ARALIK BAŞINDA

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Yemen savaşına ilişkin müzakerelerin Aralık başında İsveç’te başlayacağını açıkladı. Mattis’e göre Yemen’deki savaşın temel aktörleri olan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, müzakereleri destekliyor.

Müzakereler Arap Koalisyonu destekli hükümet güçleri ile İran destekli Husi milisleri arasında yapılacak.