Yemen’de kasırga: En az iki ölü, 10 bin kişi yerinden edildi

Yemen'in güneydoğusunda meydana gelen tropikal bir kasırga en az iki kişinin ölümüne ve büyük hasara yol açarken, 10 bin dolayında kişiyi yerlerinden etti.

Tej Siklonu pazartesi günü geç saatlerde Umman sınırındaki El Mahra vilayetini vurdu.

Yetkililere göre iletişimin kesilmesi ülkenin bu ücra köşesindeki kurtarma çalışmalarını sekteye uğrattı.

Resmi Saba haber ajansına göre Al-Ghaydah ve Haswain bölgelerinde en az iki kişi hayatını kaybetti, 150 kişi yaralandı ve 10 bine yakın kişi yerlerinden edildi.

Kasırga yolları sular altında bırakırken, araçları sulara gömdü. Suudi destekli hükümet güçlerinin kontrolü altındaki bir bölge olan El Mahra'daki Kızılay gönüllüleri, faaliyetlerini geçici olarak askıya almak zorunda kaldı.

Bölgede bulunan üst düzey bir ordu subayı olan Tuğgeneral Hakim al-Mutairi Çarşamba günü AFP'ye yaptığı açıklamada, "Rüzgar ve yağmur hafifledi, ancak yollar ve iletişim hala kesik" dedi.

Amerikan Notre Dame Üniversitesi tarafından yayınlanan Küresel Uyum Endeksi'ne göre, Husi isyancıların Sana'yı ve ülkenin kuzeyinin büyük bölümünü kontrol ettiği Yemen, iklim değişikliğine karşı dünyanın en savunmasız ülkelerinden biri.  Son yıllarda daha yoğun ve daha sık şiddetli yağışlar yaşanıyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ve Norveç Kızılhaçı tarafından mayıs ayında yayınlanan bir rapora göre, Arap Yarımadası'nın bu en yoksul ülkesini son altı yılda altı kasırga vururken, bu sayı önceki 25 yılda sadece dörttü.