Yemen’de Suudi koalisyonu iki gemi batırdı

Yemen’de Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, Husilere ait iki savaş gemisini batırdıklarını açıkladı.

Suudi televizyonu El Arabiya’ya göre Kızıl Deniz’de bir petrol gemisini tehdit eden Husilere ait iki savaş gemisi Arap Koalisyonu tarafından vurularak batırıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin ajansı WAM ise, sözkonusu iki geminin koalisyon bünyesindeki Birleşik Arap Emirlikleri tarafından batırıldığını, iki geminin ise kaçtığını bildirdi.

Her iki kaynak da, tehdit edildiği belirtilen petrol gemisinin zarar görüp görmediğine ilişkin bilgi vermedi.

Yemen’de Ağustos 2014’den bu yana savaş var. Başkent Sana ve ülkenin geniş bir bölgesi Husilerin elinde bulunuyor. Mart 2015’de Arap Koalisyonu’nun Husilere müdahalesiyle birlikte savaş derinleşti. Savaşın bir tarafından Husiler ve onları destekleyen İran var, diğer yanında uluslararası toplumun tanıdığı Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi güçleri ve Suudi öncülüğündeki Arap Koalisyonu var. Bu savaşın doğrudan bir sonucu olarak ülkede dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğu aç ve yoksul. Kolera gibi salgın hastalıklardan binlerce kişi can verdi. Bununla birlikte hava saldırıları ve yasaklı silahlarla, yoğun bir şekilde savaş suçları işleniyor. BM’ye göre 10 bin dolayında kişi öldü, 53 bini aşkın kişi yaralandı.