Yemen’de taraflar BM barış konferansına katılacak

Birleşmiş Milletler’in yeni Yemen elçisi Martin Griffiths, Yemen savaşına ilişkin BM çatısı altında İsveç’te planlanan barış konferansına tarafların katılacağını bildirdi.

BM’nin Yemen’deki savaşa çözüm iddiasıyla planladığı barış konferansının yıl sonunda önce yapılması öngörülüyor.

BM Güvenlik Konseyi önünde açıklamada bulunan BM elçisi Martin Griffiths, savaşın taraflarının konferansa katılacağını bildirdi.

Gerekirse Husi heyetine eşlik edebileceğini de söyleyen Martin Griffiths, “Yemen için hayati bir zaman. Sıkı güvenceler aldım. İstişarelere katılmayı taahhüt ettiler” dedi.

Yemen’de BM’ye göre dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor. Ülke nüfusunun yarısı, diğer bir ifadeyle 14 milyon kişi açlık çekiyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun destek verdiği hükümet güçleri 1 Kasım’da liman kenti Hudeyde’ye operasyon başlatmıştı. 12 gün boyunca yaşanan şiddetli çatışmalar ve bombardımanlarda her iki taraftan 600 dolayında kişi öldü. Ölenler arasında siviller de var. Uluslararası diplomatik girişimler sonucu operasyon durduruldu.

Hudeyde operasyonu daha önce Haziran ayında başlatılmıştı. Ancak uluslararası arabulucuların girişimleri sonucu yaz aylarında çatışmalar durmuştu. BM, tarafları Eylül ayında Cenevre’de bir araya getirmeye çalıştı ancak, yeterli garanti verilmemesi nedeniyle Husi heyeti Cenevre’ye gitmemişti.

Hudeyde stratejik bir öneme sahip. Zira, ülkeye gönderilen uluslararası yardımın dörtte üçü bu limandan geçiyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Pazartesi günü yaptığı açılamada bu limanın yıkılmasının tam anlamıyla felaket bir duruma yol açacağı uyarısında bulunmuştu.

Yemen’de İran destekli Husiler, 2014’ten bu yana başkent Sana ile ülkenin kuzeyindeki bir çok bölgeyi denetiminde bulunduruyor. Arap Koalisyonu da Husileri durdurmak ve Yemen’de hükümet güçlerini yeniden yerleştirmek için Mart 2015’te müdahaleye başladı.