Yemen’de yeni ateşkes: Körfez ülkeleri kutladı

Körfez Arap ülkeleri, Yemen'de savaşan tarafların yeni bir ateşkese uyma ve barış için çalışma taahhüdünde bulunmalarını memnuniyetle karşıladı.

BM'nin Yemen özel temsilcisi Hans Grundberg, Cumartesi yaptığı açıklamada yüz binlerce insanın hayatına mal olan ve dünyanın en kötü insani krizlerinden birine neden olan çatışmayı sona erdirmek için tarafların ateşkesi sürdürme konusunda anlaştığını bildirmişti.

Açıklamada Hans Grundberg'in "şimdi Birleşmiş Milletler himayesinde bu taahhütleri içeren ve bunların uygulanmasını destekleyen bir yol haritası oluşturmak üzere taraflarla temaslarda bulunacağı" belirtildi.

Açıklamada, yol haritasının ateşkesin yanı sıra her iki tarafın petrol ihracatına yeniden başlama, memur maaşlarını ödeme, Yemen'in çeşitli bölgelerinde yolları açma ve "Sana havaalanı ve Hudeyde limanına uygulanan kısıtlamaları daha da hafifletme" taahhütlerini de içereceği ifade edildi.

Arap Yarımadası'nın en yoksul ülkesi, İran destekli Husi isyancıların 2014 yılında Sanaa'nın kontrolünü ele geçirmesinden bu yana savaş halinde bulunuyor. Bir yıl sonra Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun savaşa dahil olması, krizi daha da derinleştirmişti.

BM arabuluculuğunda sağlanan ateşkes Nisan 2022'de şiddeti önemli ölçüde azalttı. Ateşkes geçen yıl Ekim ayında sona erdi, ancak savaş büyük ölçekte yeniden başlamadı.

Suudi Arabistan, yeni ateşkese ilişkin "barış yolunda ilerlemek için bir yol haritası" açıklanmasını memnuniyetle karşıladı.

Riyad'daki Dışişleri Bakanlığı pazartesi günü yayınladığı bir bildiriyle Yemenli tarafları "BM himayesinde kapsamlı ve kalıcı bir siyasi çözüme ulaşmak için diyalog masasına oturmaya" teşvik etti.

Umman Sultanlığı da açıklamayı memnuniyetle karşıladı ve "mümkün olan en kısa sürede" bir anlaşma imzalanmasını umduğunu açıkladı.

Katar, BM, Suudi Arabistan ve Umman'a barış çabaları için teşekkür ederken, Yemenli tarafları bir anlaşmaya varılmasını hızlandırmaya çağırdı.

BM elçisi cumartesi günü yaptığı açıklamada barışa doğru ilerlemek için bir yol haritası oluşturmak üzere taraflarla temas kuracağını belirtmişti.

Suudi destekli Yemen hükümeti pazar günü yeni ateşkesin ilan edilmesinin ardından BM'nin çabalarını selamladı.

Yemen'deki çatışma Suudi Arabistan ve İran arasında bir vekalet savaşı olarak görülüyor. Barış girişimleri, Suudi Arabistan ve İran'ın Çin'in aracılık ettiği bir anlaşmayla ilişkilerini düzeltmeyi kabul etmelerinin ardından ivme kazandı. Yemen'de kalıcı bir ateşkesin, Ortadoğu'nun istikrara kavuşması yolunda önemli bir adım olacağı ifade ediliyor.