Yemen’deki çatışmalarda üç günde 111 ölü

Yemen’in kuzeyindeki Marib vilayetinde Şii Husiler ile hükümet güçleri arasında yaşanan çatışmalarda son üç günde en az 111 kişi öldü.

Ülkenin kuzeyinde Suudi Arabistan destekli hükümet güçlerinin elindeki son kale olan Marib’de şubat ayından bu yana şiddetli bir hakimiyet savaşı yürütülüyor. İran destekli Husiler, petrol zengini bu bölgeyi ele geçirmek için operasyon başlatmıştı.

AFP’ye konuşan hükümet yanlısı askeri kaynaklar, cumartesi akşamı ve pazar sabahı erken saatlerde yaşanan çatışmalarda 16 hükümet gücü üyesi ile 34 Husi savaşçısının öldüğünü belirtti. Perşembe ve cuma günkü çatışmalarda da 13 hükümet askeri ile 48 Husinin öldüğü bildirilmişti. Husiler kendi kayıpları konusunda açıklama yapmıyor, bu nedenle bu bilgileri başka kaynaklardan doğrulamak mümkün görünmüyor.

Husi isyancılarının çoğunun Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun hava saldırılarında öldüğü ya da yaralandığı belirtiliyor.

Aynı kaynaklara göre Husiler, Marib vilayetinin aynı adı taşıyan merkezi şehrine güney, batı ve kuzeyden üç cepheden asaldırı başlattığını bildirdi.

Başkent Sana’nın 2014’te Husilerin denetimine geçmesi ardından yıkıcı bir savaş başladı. Bir tarafta Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri, diğer tarafta İran destekli Husiler var.

İnsan hakları örgütlerine göre bu savaşta onbinlerce kişi öldü. BM, milyonlarca kişinin göçe maruz kaldığını ve ülke nüfusunun açlığın eşiğinde olduğunu belirterek, Yemen’in dünyanın en ağır insanlık krizinin yaşandığı ülke olarak ilan etmişti.