Yemen'de tutuklu değişimi için 15 bin kişilik liste hazırlandı

Yemen savaşının tarafların olan hükümet güçleri ve Şii Husi milisleri, BM çatısı altındaki barış görüşmeler için İsveç’te bir araya geldi. Taraflar, tutuklu değişimi için 15 bin kişilik bir liste hazırladı.

Uluslararası toplumun tanıdığı, Suudi Arabistan destekli Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi hükümeti ile Husi isyancıları, geçen hafta İsveç’te görüşmelere başladı. 2016’da başarısızlıkla sonuçlanan diyalogun yeniden canlandırılması amaçlanıyor.

Şimdiye kadar savaşın sonlanmasına ilişkin tüm çabalar başarısızlıkla sonuçlandı. Yemen mevcut durumda dünyanın en ağır insanlık krizinin yaşandığı ülke olarak değerlendiriliyor. 2015’ten bu yana 10 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Arap Yarımadası’nın bu en yoksul ülkesindeki, kriz geçen her gün derinleşiyor.

Savaşın bir tarafından Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun destek verdiği hükümet güçleri, diğer yanında İran destekli Şii Husiler var. Uluslararası güçler de savaş suçu işleyen temel güçlere silah ve diplomatik desteklerini sürdürüyor.

Husi delegasyonu, her iki taraftan 15 bin tutuklu listesinin takas için hükümet güçlerine verildiğini belirtti.

Her iki taraf, listenin kabul edilmesi için birbirlerine iki hafta süre verdi. Tutuklu değişimi için ise 45 günlük bir süre tanındı. Ancak bu konuda tarih henüz belirlenmedi.

Tutukluların hükümet güçlerinin kontrolündeki Seyun havaalanı ile Husilerin kontrolündeki Sana havaalanları üzerinden nakledilecekleri bildirildi. Uluslararaası Kızıl Haç Örgütü, tutuklu değişimini gözeteceklerini açıkladı.

İsveç’teki görüşmeler öncesi güvenin tesis edilmesi için iki anlaşma yapılmıştı. Bu çerçevede Aralık ayı başından 50 dolayında yaralı isyancı Amman’a tahliye edilirken, ikinci anlaşma kapsamında belirli sayıda tutuklu değişimi yapıldı.