Yeni ticari savaş: Riyad Türk ürünlerini yasakladı

Suudi Arabistan tüm Türk ürünlerini "gayrı resmi" bir şekilde yasaklarken, büyük şirketler de bundan etkilendi.

Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki gerilim, küresel moda markalarını da vurdu. Financial Times gazetesine göre İspanyol giyim şirketi Mango, kendi tedarikçilerine gönderdiği bir mektupta, Suudi Arabistan'ın Türkiye'de üretilen tüm ürünlerin girişini yasakladığın bildirdi.

Mango'nun bir çalışanın bu yönlü bir maili, Avrupa ve Ortadoğu'nun temel tekstil üreticilerinden biri olan Türkiye’deki ortaklarına gönderdiği belirtiliyor.

MALLAR GÜMRÜKTE BLOKE EDİLİYOR

İspanyol şirket, Türk mallarının Gümrük'te bloke edilmesinden dolayı, Suudi Arabistan'daki yaklaşık 50 mağazasını doldurmak için alternatif çözümler aradıklarını kaydediyor.

Mango, bu yasaktan etkilenen tek şirket değil. Financial Times'a konuşan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Gültepe, Suudi Arabistan'da bulunan ve Türkiye'de üretip satışını yapan tüm mağazaların yasaktan etkilendiğini ifade etti.

Geçen hafta sekiz büyük Türk ticari grubu da ortak bir açıklama ile yasağa tepki göstermişti.

Türkiye'deki üreticiler Suudi Arabistan gümrüklerinde bir aydır yaşanan aksamalardan şikayet ediyor.

Riyad ise bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını, tek kısıtlamanın Covid-19'dan kaynaklı oluğunu resmi olarak savunuyor.

BOYKOT ÇAĞRILARI

Ekim ayı içerisinde Riyad Ticaret Odası Başkanı Ajlan Al Ajlan da "Türk olan her şeyi" boykot etmeye çağırmıştı.

Suudi Arabistanlı prens Abdulrahman Bin Musaed Bin Abdülaziz El Suud da sanal ağlardaki hesabında yaptığı açıklamada Türk ürünlerini boykota çağırdı. BBC’nin "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Türk Ordusu Katar üzerinden körfez ülkelerinin istikrarını sağlıyor" başlıklı haberini paylaşan El Suudi ironik bir dille şu çağrıyı yaptı: "Türkiye ekonomisinin istikrarını ve gücünü korumak için herkesi Türk ürünlerini boykot etmeye çağırıyorum."

MEVYE VE SEBZELERE AMBARGO

Ekim ay başında yayınlanan bazı haberlerde Suudi Arabistan, Türk devletinin Dağlık Karabağ'a yönelik savaşa dahil olmasına yanıt olarak sebze ve meyve dahil Türkiye'den gelen tüm ürünlere ambargo uyguladığı kaydedilmişti.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARİ İLİŞKİLER

Türkiye'nin Suudi Arabistan'a meyve ve sebze ihracının, Türkiye'deki tüm tarım ürünleri ihracatının yüzde 2'sine denk geldiği belirtiliyor. Suudi Arabistan da Türk meyve ve sebze ithalatına pratikte bağımlı değil. 2019'da Suudi Krallığı'nda bu ürün ithalatlarının payı yüzde 4 olarak kayda geçmişti.

Türkiye'nin Suudi Arabistan'dan 1,9 milyar dolarlık ithalatının önemli bir kısmı petrol ürünlerinden oluşuyor. Suudi Arabistan, Türkiye açısından diğer Arap ülkelerine göre ikinci derece bir ticari ortak olarak öne çıkıyor. Suudi Arabistan ayrıca Türkiye'de birinci derece bir yatırımcı da değil. Bu alanda Katar önemli payı alıyor. Türkiye ile Katar ortaklığı, bölgedeki gerilimin tırmanmasının temel faktörleri arasında yer alıyor.

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticari ilişkiler üç yıldan beridir kötüleşiyor. Suudi ithalatları 2015'ten buyana düşüş yaşıyor. Bu durum ticaretini doğuya yönlendirmeye çalışan Türk iktidarı için başarısızlık olarak değerlendiriliyor. Mevcut durumda, bölge ülkelerine kıyasla Avrupa çok geniş bir şekilde Türkiye'nin ticari ortağı olarak kalmaya devam ediyor. Avrupa, Türk ihracatlarının yarısına yakınını emerken, ithalatlarının üçte birini sağlıyor.