Yeni Zelanda İngiliz bir komutanın heykelini kaldırdı

Yeni Zelanda’da Hamilton Belediye Meclisi, 19’uncu yüzyılda ölen İngiliz bir komutanın heykelini kaldırdı.

ABD’de bir Afro-Amerikalının 25 Mayıs günü bir Beyaz polis tarafından öldürülmesi ardından dünya geneline yayılan protesto eylemlerinden sonra, bir çok ülkede belediyeler, sömürgeci referanslar taşıyan sembollerini kaldırdı.

Yeni Zelanda’da da kente adını veren İngiliz kaptan John Fane Charles Hamilton’ın bronz heykeli bu Cuma günü sabah saatlerinde çekildi. Maori örgütleri heykelin kaldırılmasını istiyordu. Irkçılık karşıtı dernekler de, kaldırılmaması halinde yıkacakları uyarısında bulunmuşlardı.

Hamilton Belediyesi Meclisi, “kültürler veya baskı arasında uyuşmazlığı temsil ettikleri şeklinde değerlendirilen” miras unsurlarını kamusal alanlardan çıkarma çabalarının parçası olduğunu belirtti.

Belediye Başkanı Paula Southgate, “Giderek daha fazla kişi bu heykeli kişisel ve kültürel bir hakaret olarak görüyor” dedi. Belediye Başkanı, “Bu heykelin insanları birbirine yakınlaştırmaya yardım edeceğine inanmıyorum” dedi.

Hamilton, 19’uncu yüzyılda İngiliz sömürgeciliğinin yayılmasına karşı topraklarını koruyan yerli Maorilerle savaşan bir İngiliz komutandı. Hamilton, 1846 yılında Pukehinahina muharebesinde öldürülmüştü.

Belediye Meclisi, Maori kabilesi Waikato-Tainui’nin heykelin kaldırılmasını istediğini belirtti. Bir Maori aktivisti olan Taitimu Maipi, Hamilton için “katil” demişti. Waikato Times’a konuşan Maipi, “Savaşlar yürüten bir canavar iken bir kahraman olarak değerlendirilmesi nasıl kabul edilebilir?” diye tepki göstermişti.