Yeşiller Avrupa Komisyonu’nda dört mevki istiyor

Avrupa Parlamentosu’nda Yeşiller Grubunun Eşbaşkanı Philippe Lamberts, Komisyon başkanlığına seçilen Alman Ursula von der Leyen’e desteğini şarta bağladı. Yeşiller, dört çevreci komiser atanmasını istedi. Ancak bu talebi karşılamak kolay olmayacak.

Bir basın toplantısı düzenleyen Philippe Lamberts, “Avrupa Komisyonu’nda yer almadan parlamentoda çoğunluğu sağlamak için Yeşiller’in desteğine güvenmemek gerek. Eğer bizden bir şey istiyorlarsa, karşılığını vermeliler” dedi. Lamberts, 26 Mayıs’ta Avrupa Parlamentosu seçimlerinde elde ettikleri sonuçlara bakarak, haklarının dört komiserlik olduğunu belirtti.

Lamberts, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Alman Başbakan Angela Merkel’in, Leyen’in ekibinde bir çevreci komiserin yeterli olduğu yönündeki yaklaşımına tepki gösterdi.

Avrupa Konseyi’nin Başkanı Donald Tusk, Temmuz ayı başında yaptığı bir açıklamada AB’nin yüksek mevkilerinin paylaşımına Yeşillerin de dahil edilmesini istemişti. Yeşiller, sandıklarda önemli ilerleme sağlamalarına rağmen herhangi bir mevki verilmemişti.

Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Salı akşamı az bir farkla Avrupa Komisyonu’nun başına seçilmişti. Leyen, 383 oy elde edebilmişti. Mutlak çoğunluk için 374 oy gerekiyordu.

Leyen, 1 Kasım’da yeni görevine başlayacak. O zamana kadar komisyondaki yeni ekibini kurması gerekiyor. Üye her devlet içi bir komiser olması gerekecek. Bu da, Birleşik Krallık’ın AB’den çıkması halinde, 27 komiser olacağı anlamına geliyor. Komiserleri ise hükümetler, kendilerini temsil etmesi için belirliyor. Hiçbir hükümet Yeşiller tarafından yönetilmediği için, sadece Yeşillerin de koalisyon içerisinde yer aldığı hükümetler hesaba katılacak. Buna rağmen, örneğin Yeşiller’in koalisyon içerisinde yer aldığı Danimarka’da bu görev, Liberal Margrethe Vestager’e verilmiş durumda. Vestager, Komisyonun Başkan Yardımcısı olacak. Lüksemburg’da bir sosyal demokratın bu göreve gelmesi üzerine hükümette anlaşma sağlandı. Mevcut durumda, İsveç ve Finlandiya’da da hükümette Yeşiller yer alıyor.