Yeşiller, DAİŞ'li kadınların El Hol'den İsveç'e getirilmesini istiyor

Hükümet ortağı Yeşiller, Kuzey ve Doğu Suriye’deki El Hol Kampı'nda tutulan İsveç vatandaşı DAİŞ'li kadınların İsveç'e getirilmesini istiyor.

İsveç Hükümeti, Demokratik Suriye Güçleri tarafından Kuzey-Doğu Suriye'de kamplarda tutulan DAİŞ'li kadınların ülkeye getirilmelerine karşı çıkmıştı. Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Çevre Partisi Yeşiller'den oluşan hükümet, sadece çocukların İsveç'e getirilmelerine yeşil ışık yakmıştı.

Kuzey-Doğu Suriye'deki Özerk Yönetim ise çocukları annelerinden ayırmanın yasalara aykırı olduğunu hatırlatıyor ve çocukların annelerinden koparılarak başka ülkelere gönderilmesine karşı çıkıyor. Ancak Rojava'da tedavi imkanları olmayan çocukları annelerinin onayıyla ülkelerine teslim ediyor.

Çevre Partisi Yeşiller, çocukların ülkelerine dönebilmeleri için hükümetin Kuzey-Doğu Suriye'de kamplarda tutulan annelerine yardım etmeye hazır olduğunu söyledi. Partinin Göçmen Politikası Sözcüsü Rasmus Ling, İsveç Radyosu'na yaptığı açıklamada çocuklar Suriye'de kaldığı sürece soruna çözüm getirilemediğini ve bu nedenle de annelerinin çocuklarıyla birlikte İsveç'e getirilmeleri gerektiğini belirtti.

El Hol ve Roj Kampı'nda tutulan İsveçli kadın ve çocukların sayısı tam olarak bilinmiyor. Ancak İsveç Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan tahminlere göre kamplarda 30 çocuk ve 20 civarında kadın bulunuyor.

İSVEÇ, SORUMLULUĞU ÖZERK KÜRT YÖNETİMİNE YIKMAK İSTİYOR

Birleşmiş Milletler, kampta bulunan vatandaşlarını almayan ve aralarında İsveç'in de bulunduğu ülkelere sert eleştiriler yöneltmişti. Ancak İsveç Dışişleri Bakanlığı, kadınlara yönelik soruşturmalar sürdüğü sürece ve yargı karşısına çıkarılana kadar kadınları kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

İsveç Hükümeti'nin bugüne kadar ısrarla DAİŞ'li kadınları kabul etmeyeceğini açıklaması sorunun çözümünde en büyük engeli oluşturuyor. Ancak hükümet sorumluluktan kurtulmak için Kuzey-Doğu Suriye yönetiminin insanı ve yasalara uygun tutumunu istismar ediyor. Özerk Yönetimi'in çocukların annelerinden ayrılıp İsveç'e getirilmelerine karşı çıktığı için çocukları ülkeye getiremediğini öne sürüyor.

Rasmus Ling, çocukları kamplardan İsveç'e getirebilmek için Hükümetin çocukların annelerinin de İsveç'e gelmelerine yardımcı olacağı sinyalini vermesi gerektiğini ve getirilecek kadınların İsveç'te yargı karşısına çıkarılmalarının mümkün olduğunu söylüyor.

Ling, Çevre Partisi'nin var olan koşulları göz önüne alıp değerlendirme yaptığını, çocukların anne ve babalarının yaptıklarından sorumlu tutulamayacaklarını belirterek artık beklemenin bir anlamı olmadığını söyledi.

İSVEÇ, DAİŞ'Lİ KADINI 3 YIL HAPİS CEZASINA ÇAPRTIRMIŞTI

İsveç'te mahkeme, bu yılın mart ayında 2 yaşındaki çocuğunu babasının onayını almadan Suriye'de DAİŞ'in kontrolündeki bölgeye götüren bir kadını 3 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Savcı, iddianamesinde kadının DAİŞ sempatizanı olduğunu ve terör örgütüne katılmak için Suriye'ye gittiğini söyledi.

Savcının tanık olarak gösterdiği PYD İsveç Temsilcisi Şiyar Ali, DAİŞ'li kadınla El Hol Kampı'nda karşılaştığını ve tehlikeli olduğunu söyledi.

Kadının DAİŞ tarafından zorla tutulduğu iddialarının gerçek olmadığını ve Avrupa'da yaşayan kadınları DAİŞ'e kattığını belirten Ali, “DAİŞ'e ev kadını olarak katılmadı, bir sempatizan olarak planlı olarak katıldı. İnsanları öldürmedi ama öldürenlere yardım ettiğini biliyoruz. Tehlikeli bir kişi” demişti.

Mahkeme, kadının DAİŞ çetelerinde savaştığını gösteren bilgiler olmadığını öne sürmüş ancak babasının haberi olmadan çocuğu DAİŞ bölgesine götürdüğü için 3 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

NORVEÇLİ DAİŞ'Lİ KADINA 3,5 YIL HAPİS CEZASI

Norveç'te mart ayında DAİŞ'li bir kadının yargılandığı dava önceki gün sonuçlandı. Mahkeme, Norveç'ten Kuzey-Doğu Suriye'ye giderek DAİŞ'e katılan Pakistan ve Norveç vatandaşını 3,5 yıl hapis cezasına mahkum etti.

İddianamede kadının elde silah savaşmadığı ancak evlendiği DAİŞ'li 3 kocasının savaşa katılmalarına yardımcı olmak için ev işlerini üstlendiği ve yardımda bulunduğu belirtildi.

Kadın, 2013-2019 yılarında DAİŞ'in işgal ettiği bölgeden ayrılma imkanının olmadığını öne sürerek masum olduğunu öne sürmüş ve beraatını istemişti. Kadının iddialarını reddeden Savcı, kendi isteği ve gönüllü olarak DAİŞ'e katıldığını belirterek cezalandırılmasını talep etmişti.

FİNLANDİYA'DA İKİ DAİŞ'Lİ KADIN HAKKINDA SORUŞTURMA

Finlandiya medyasında 5 Mayıs günü yer alan haberlerde Kriminal Polis Merkezi’nin El Hol Kampı'nda kaldıktan sonra Finlandiya'ya dönüş yapan iki kadın hakkında soruşturma başlattığı belirtildi.

Helsinkin Sanomat gazetesine göre her iki kadın da küçük yaştaki çocukları DAİŞ'in hakim olduğu bölgelere sokarak insan ticareti yapmakla suçlanıyor. Soruşturmalardan birinin kanıt yetersizliği nedeniyle sona erdiği ancak devam eden diğer soruşturmanın haziran ayında sonuçlanması bekleniyor.

Finlandiya'da yasalar çocukların insanlık değerlerine aykırı bir şekilde seyahate zorlanmasını suç olarak kabul ediyor. Bu suçu işleyenlerin 4 ay ile 6 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını öngörüyor.

Kadınların birinin aile olarak Türkiye'ye tatile gideceklerini sandığını ve Suriye'ye gideceklerinden haberi olmadığını öne sürerek beraatını istediği belirtiliyor.

Bugüne kadar Kuzey-Doğu Suriye'de El Hol Kampında kalan 6 DAİŞ'li kadın, çocuklarıyla birlikte Finlandiya'ya dönüş yaptı.