Yılın en güçlü tayfunu Filipinler'i vurdu

Bu yılın en şiddetli tayfunu olarak kayda geçen Goni, Filipinler'i vurdu. En az 10 kişi hayatını kaybetti, 400 bine yakın kişi tahliye edildi. Tayfun Vietnam'a ilerliyor.

Pazar günü saat 05.00 itibariyle Catanduanes adasını vuran tayfunun, saatteki hızı 225 kilometreye varan rüzgarlar ve 310 kilometre hızdaki bora ile geldi. Tayfunda çatılar uçtu, ağaçlar köklerinden söküldü, ani su baskınları ve toprak kaymaları gerçekleşerek, çok sayıda evi yuttu.

Ulusal meteoroloji ajansına göre, başlangıçta "süper tayfunlar" kategorisinde sınıflandırılan Goni, Luzon adasında Manila'ya doğru ilerlerken şiddeti düştü.

Goni'den bir hafta önce aynı bölgeyi Molave tayfunu vurmuş, 22 kişinin ölümüne ve tarım arazilerinin sular altında kalmasına neden olmuştu.

Meteoroloji servislerine göre Goni, Vietnam'a doğru ilerlemeye devam ediyor.

Filipinler'de Goni tayfunu en az 10 kişinin ölümüne yol açarken, Sivil Soruma şefi Ricardo Jalad, yaklaşık 400.000 kişinin tahliye edildiğini söyledi.

Manila'da, alçak bölgelerde bulunan bazı gecekondu sakinleri sel tehdidi nedeniyle tahliye edildi ve başkentin havaalanı kapatıldı.

Doğal Afetleri Önleme Kurulu, başkentte ve çevre illerde “yıkıcı rüzgarlara” karşı uyarıda bulundu.

Tahliyelere yardımcı olmak için binlerce asker yüksek alarma geçirildi. Pandeminin başlangıcından bu yana kapalı olan okullar ve spor salonları gibi yerler barınak olarak kullanılıyor.

Filipinler, her yıl ekinleri, kırılgan evleri ve altyapıyı yok eden ve tüm nüfusu kalıcı yoksulluk içinde tutan ortalama yirmi tropikal fırtına ve tayfundan etkileniyor.

Yakın tarihin en kötüsü, 2013 yılındaki Haiyan isimli süper tayfun olmuştu. Bu tayfunda 7 bin 300'ü aşkın kişi hayatını kaybetmiş, Tacloban kenti dev dalgalara maruz kalmıştı.