Yunan Başbakan: Bu bir göç sorunu değil, bir şantaj

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, “gerçek mağdurlar göçmenler” olsa da sınırda yaşananların bir göç sorunu değil Ankara’nın şantajı olduğunu belirtti.

Başbakan Miçotakis, Avrupa Birliği’ne hızlı desteğinden dolayı teşekkür etmekle birlikte, göç yükünün daha adil paylaşımı için çağrıda bulundu. Miçotakis, AB’nin “son göç krizinden buyana zamanı iyi kullanmadığı” tepkisinde bulunurken, son günlerde sınırda yaşananların “bir mülteci sorunu değil, Türkiye’nin umutsuz insanları kendi jeopolitik ajandasını öne sürmek ve Suriye’deki dramatik durumdan dikkatleri başka yöne çekmek için kullanma teşebbüsüdür” dedi.

‘ANKARA SİSTEMATİK BİR ŞEKİLDE KAÇAK GÖÇÜ TEŞVİK EDİYOR’

Türk devletinin Suriye’de geçen hafta verdiği onlarca kayıp ardından AB ile yaptığı anlaşmaları ihlal ettiğine dikkat çeken muhafazakar Başbakan, “Türkiye, ABD-Türkiye deklarasyonunu(2016’de imzalanan göçmen anlaşması) tamamen ihlal ederek, sistematik bir şekilde onbinlerce göçmenin Yunanistan’a illegal girişini cesaretlendirdi” diye belirtti.

‘GERÇEK MAĞDURLAR MÜLTECİLER’

Bunun Ankara tarafından yapılan “bir şantaj” olduğunu ifade eden Miçotakis, “gerçek mağdurların” ise göçmenler ve mülteciler olduğunun altını çizdi. Miçotakis, “Türkiye’yi (Suriyeli) mülteci sorunu karşısında desteklemeye hazırız ama bu koşullarda değil” şeklinde konuştu.

Yunanistan, Türk devletinin göçmenleri sınıra sevk etmesinin ardından sınırlarını kapatmış ve bir aylığına iltica taleplerini askıya almıştı.

‘SINIRDAKİLER İDLİB’DEN GELENLER DEĞİL’

Yunan hükümetine göre son üç gün içerisinde ülkeye “kaçak yollardan” girmeye çalışan 24 bini aşkın kişi engellendi. Miçotakis bu kişilerin İdlib’den gelmediklerini ifade ederken, “Bir süreden beridir Türkiye’de yaşayan insanlardır” dedi.