Yunanistan’da genel grev: Onbinler sokaklara çıktı

Yunanistan’da memur sendikanın çağrı Adedy’nin çağrısı üzerine emeklilik reform projesine karşı onbinlerce kişi sokaklara çıktı.

Memurlar Konfederasyonu (Adedy), ülkede emeklilik reformuna karşı 24 saatlik greve çağırdı.

Adedy yaptığı yazılı açıklamada “Hükümetin parlamentoya sunduğu tasarı, kriz sırasında (2010-2018) kabul edilen ve emeklilik ücretlerinde yüzde 20 ila yüzde 60’a kesintilere yol açan kemer sıkma yasalarının uzatılmasından başka bir şey değildir” dedi.

Greve belediye ve valilik görevlileri ile toplu taşıma araçları (metro, otobüs veya tramvay) çalışanları da katıldı. Grev nedeniyle Atina merkezinde ulaşım felç oldu.

Denizciler sendikasının da çağrısıyla deniz ulaşımı ağır aksarken, gazeteciler de öğleden itibaren üç saatlik iş durdurdu.

Atina merkezinde ise onbinlerce kişi yürüyüş yaptı. Ülkenin kentlerinde de protesto eylemleri gerçekleşti. İkinci büyük kent Selanik’te polise göre 2 bin 500 kişi yürüyüşe katıldı.

Emeklilik yasa tasarısının Cuma gününe kadar parlamentoda oylanması bekleniyor. Muhafazakar hükümetin dayattığı emeklilik tasarısı, 2070 yılına kadar sistemin yaşayabilirliğini güvenceye alma iddiasını taşıyor. Hükümet tasarının bazı meslek dallarında artış içerdiğini, çalışmaya devam eden emeklilere uygulanan cezaları da azalttığını savunuyor.

Yunanistan’da son onlarca yıldır sosyal güvenlik sistemi defalarca değiştirildi. Bu alandaki aşırı harcamalar, borç krizinin de nedenlerinden biri olarak öne sürülüyor.

Geçirilen iki temel reform emeklilik ücretlerini rendeledi, çok sayıda sosyal güvenlik kasasını ortadan kaldırdı ve nüfus yaşlanması gerekçe gösterilerek emeklilik yaşı 67’ye çıkarıldı.

Bu son grev geçen yıl Temmuz ayında seçilen hükümete karşı, ikinci eylem günü oldu. Ekim ayında kamu ve özel sektörlerde çalışma pazarının liberalleştirilmesi reformuna karşı greve gidilmişti.