Yunanistan’da göçmen kampında yangın ve isyan

Yunanistan’ın Lesvos (Midilli) adasındaki bir göçmen kampında çıkan yangında iki kişinin hayatını kaybetmesi ardından isyan çıktı.

Avrupa’da göçmenlerin yerleştirildiği en büyük kamp olarak dikkat çeken Moria kampında Pazar akşamı çıkan yangında, bazı kaynaklara göre en az iki göçmen hayatını kaybetti. Ancak bir göçmen, üç cenaze çıkardıklarını söyledi.

Kapasitesinin üzerinde dolu olan kampta hayatını kaybedenlerin bir kadı ve bir çocuk olduğu bildirildi. Kamptaki yangın, yangın söndürme uçağı ile söndürüldü.

Dramın ardından kamp sakinler, yardımın gecikmesine tepki göstererek isyan etti. Polis göçmenlere karşı gaz bombaları kullandı. Yerel saatle 23.00 sıralarında olaylar durdu.

Yerel kaynaklar, yangının kamp içerisinde çıktığını ve göçmenleri kaldığı altı-yedi konteyner evin alevler arasında kaldığını belirtti.

AFP’ye konuşan bir göçmen, itfaiyenin ancak 20 dakika sonra geldiğini, bu durumun da kendilerini öfkelendirdiğini belirtti.

15 yaşındaki Feduz isimli Afgan mülteci, yangını söndürmenin yarım saat aldığını söylerken, “Konteynerlerin içerisindeki insanlara yardım ettik. Tamamen yanmış iki çocuk ve bir kadın cesedi bulduk” dedi.

Polis ise yirmi dakika arayla iki yangının çıktığı bilgisini verdi; birincisi kamp dışında, ikincisi kamp içerisinde.

Yangının çıkış nedeni henüz bilinmiyor. Ancak E Kathimerini gazetesi, farklı uluslardan göçmenler arasında veya mafyavari küçük çete grupları arasındaki hesaplaşmadan kaynaklanmış olabileceğini ileri sürdü.

Genellikle konteynerler içerisinde yaşayan göçmenlerin kaldığı bu kampta yaklaşık 13 bin kişi bulunuyor. Oysa kamp sadece 3 bin kişi için öngörülmüştü.

Yunanistan’da mevcut durumda çoğu Suriyelilerden oluşan 70 bin göçmen ve mülteci bulunuyor.