Yunanistan'da neo-nazi parti şefine 13 yıl hapis

Atina Ceza Mahkemesi, "kriminal bir örgüt" yönetmekle mahkum ettiği neo-nazi parti Altın Şafak'ın şefi Nikos Michaloliakos'a 13 yıl hapis cezası verdi.

Mahkeme, Altın Şafak partisini "suç örgütü" olarak mahkum ettikten sonra yöneticilerine ilişkin mahkumiyet kararlarını da açıkladı.

Nazi hayranı ve inkarcı Nikos Michaloliakos 13 yıl kapalı hapis cezasına çarptırılırken, paramiliter partinin diğer altı kadrosu arasındaki Avrupa parlamenteri ve Altın Şafak'ın eski üyesi Yannis Lagos da 13 yıl hapis cezası aldı.

Lagos'un Avrupa Parlamentosu'ndaki dokunulmazlığının da Yunanistan'ın talebi ile kaldırılması gerekiyor.

Partinin eski sözcüsü Ilias Kassidiaris ve Michaloliakos'un sağ kolu milletvekili Christos Pappas da benzer şekilde 13 yıl hapse mahkum edildi.

Aynı ceza eski milletvekilleri Ilias Panagiotaros ve Georgios Germenis'e de verilirken, sadece Artemis Matthaiopoulos, 10 yıl hapis cezası aldı.

Anti-faşist rapçı Pavlos Fisas'ın katili Altın Şafak üyesi Yorgos Rupakias ise ömür boyu hapse mahkum edildi.

Dava, Atina’da antifaşist rapçı Pavlaos Fitsas’ın 2013’te ırkçı Altın Şafak partisi üyesi Yorgo Rupakias tarafından öldürülmesine ilişkin soruşturma ardından 2015'te başlatılmıştı. Davada Altın Şafak lideri Nikos Mihaloliakos ve partinin milletvekilleri ile üyelerinden oluşan 68 kişi ‘suç örgütü kurmak"la yargılanıyordu. Bu 68 sanıktan 50'den fazlası farklı suçlardan mahkum edildi. 11'i beraat etti.

2015 yılında ülkenin üçüncü siyasi gücü haline gelen Altın Şafak, dava ile kademeli olarak geriledi. Temmuz 2019'daki son seçimlerde parlamentoda hiçbir sandalye elde edemedi.