Yunanistan ordusu yeniden yapılanıyor: 25 milyar euro
Yunanistan ordusu kendisini yeniden yapılandırıyor. Ülke tarihinin en önemli yapılandırması olarak değerlendiriliyor.
Yunanistan ordusu kendisini yeniden yapılandırıyor. Ülke tarihinin en önemli yapılandırması olarak değerlendiriliyor.
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis çarşamba günü yaptığı açıklamada, NATO üyesi olan Yunanistan'ın, savunmasını yenilemek için modern tarihindeki “en önemli” revizyonu yapacağını söyledi.
Parlamentoda konuşan Miçotakis, “Öngörülemez bir hızla değişen bir dünyada ve belirsiz bir uluslararası ortamda, Yunanistan'ın silahlı kuvvetlerini elden geçirmek için 25 milyar eurosu var, bu da ülkenin modern tarihindeki en büyük revizyon” dedi.
Mart ayında açıklanan bakanlık verilerine göre Türkiye'ye komşu olan ve Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYİH) %3'ünden fazlasını savunmaya ayıran Akdeniz ülkesi Yunanistan, 2036 yılına kadar yaklaşık 26 milyon euro yatırım yapacak.
Hükümet sözcüsü Pavlos Marinakis geçtiğimiz günlerde bunun Yunan devleti tarihinde gerçekleştirilen en büyük ulusal savunma reformu olduğunu söylemişti.
Sözcü, “Ülkemiz kendini koruyor, silahlanıyor ve güçlendiriyor, çünkü egemenlik meselelerinden asla vazgeçmeden barış içinde bir arada yaşamayı hedefleyen bir ülkedir” dedi.
Atina, halihazırda anlaşması imzalanmış olan 20 adet F-35 savaş uçağının yanı sıra, mevcut uçaksavar kubbesini yeni silahlar, deniz ve hava insansız hava araçları ve radarlarla güçlendirmek istiyor.
Bu Aşil Kalkanı’nın füze ve uçaksavar savunmasını güçlendirmeyi amaçladığı ifade ediliyor.
Yunan medyasına göre Atina, anti-drone sistemlerinin güçlendirilmesini de içeren böyle bir kalkan edinmek için İsrail ile görüşmeler yürütüyor.
NATO ortağı Türkiye ile sert ilişkileri olan Yunanistan, İttifak içinde Polonya, Estonya ve Letonya'nın ardından GSYİH'lerinin %3'ünden fazlasını savunma harcamalarına ayıran sadece dört ülkeden biri.
Avrupa Birliği'nin dış sınırlarında yer alan Türkiye, son yıllarda Orta Doğu'daki çatışma bölgelerine yakın olan Doğu Akdeniz'deki jeopolitik konumunu güçlendirmeye çalışıyor.
Atina silahlanma yarışını her zaman Ankara ile olan tarihi anlaşmazlıklarıyla, özellikle de Ege Denizi'nde iki komşuyu ayıran münhasır ekonomik bölgenin (MEB) sınırlandırılmasıyla gerekçelendiriyor.
Atina son yıllarda Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail ile savunma anlaşmaları imzaladı.
Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde 2021 yılında yaşanan krizin ardından Yunanistan, Fransa ile bir askeri işbirliği anlaşması imzalayarak toplam 5,5 milyar eurodan fazla bir bedelle 24 Rafale uçağı ve ihracat için Belharra adı verilen üç savunma ve müdahale fırkateyni (FDI) sipariş etmişti.
Dördüncü bir fırkateyn Yunanistan'ın tersanelerinde inşa edilecek ve ülkenin savunma sanayisine değer katacak.