Zaxo katliamı BM gündeminde: 23 bine yakın ihlal belgelendi

Irak hükümet Türk devletinin Zaxo’da gerçekleştirdiği katliamı BM Güvenlik Konseyi gündemine taşıdı. Bağdat, Ankara’nın yayılmacı hedeflerine dikkat çekerken, 22 bin 740 ihlali belgeledi. BM, tarafların ortak soruşturmaya hazır olduğunu bildirdi.

Irak Dışişleri Bakanlığı 20 Temmuz’daki saldırıya ilişkin Güvenlik Konseyi’ne gönderilen mesajda “22 bin 740 Türk ihlalinin belgelendiğini” söyledi.

Bakanlık, “Türkiye’nin düzenlediği saldırıların arkasında yayılmacı hedefleri var ve Ankara ile güvenlik veya askeri bir anlaşma yok” dedi.

Bakanlık, “Bağdat’ın mesajı Türk tarafından Irak ve halkı nezdinde özür talep ediyor” diye ekledi.

BAĞDAT'IN TALEPLERİ

Açıklamada Bağdat’ın Güvenlik Konseyi’nden Türk devletinin “Irak’ın egemenliğine saldırıyı kınayan bir deklarasyon yayınlamasını” istediği kaydedildi.

Bağdat'ın mesajını aktaran Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Türkiye'nin Irak topraklarından askeri güçlerini geri çekmesini zorunlu kılan bir kararın çıkarılmasını, saldırıların güçlü bir şekilde kınanmasını ver faillerinden hesap sorulması için bağımsız bir uluslararası ekibin oluşturulmasını, Irak ile Türkiye arasındaki duruma ilişkin maddenin Güvenlik Konseyi'nin gündemine alınmasını, son bombardımanda turizm faaliyetlerinde yaşanan ziyan için Türkiye'nin tazminat ödemeye mecbur edilmesini istedi. 

Fuad Hüseyin, Cumartesi günü yaptığı açıklamada BM Güvenlik Konseyi’nin Salı günü Türk devletinin saldırılarını tartışmak üzere acil toplanacağını duyurmuştu.

GENELKURMAY BAŞKANI: TÜRK GÜÇLERİ İŞGAL ETTİĞİ NOKTALARDAN ÇIKARILMALI

Bu arasa Iraklı Genelkurmay Başkanı Abdul Emir Raşid Yarallah, Türk güçlerinin sınır ihlalleri ve çok sayıda alandaki işgallerini hatırlattı.

Yarallah, “Irak’ın kontrolünü hakim kılmak amacıyla Türk güçlerinin bulunduğu noktalardan çekilmeye zorlanması için silahlı kuvvetler ve peşmergelerin gönderilmesinin gerekliliğine” vurgu yaptı.

Irak parlamentosunda konuşan Yarallah, “Türk kuvvetleri tarafından baskın ve işgal vakalarında bir artış ve Dohuk yakınlarında Irak toprakları içinde mevzi (100 mevzi) sayısında bir artış olduğunu” kaydetti.

BM GÜVENLİK KONSEYİ’NDE ACİL TOPLANTI

BM Güvenlik Konseyi’nde salı günü gerçekleşen acil toplantıda BM’nin Irak Özel Elçisi Jeanine Hennis-Plasschaert tarafların ortak bir soruşturmaya hazır olduğunu söyledi.

Jeanine Hennis-Plasschaert’e göre Irak Başbakanı Mustafa Kazım pazartesi günü yaptığı bir konuşmada "bağımsız veya ortak şeffaf ve kapsamlı bir soruşturmanın önemini vurguladı.”

Kazımi’nin, "spekülasyonlara, inkarlara, yanlış anlamalara ve artan gerilimlere son vermenin" hayati önem taşıdığını söylediği aktarıldı.

BM elçisi Türkiye’nin de “sorunu Irak ile ortak bir şekilde ele almaya hazır olduğunu” sözlerine ekledi.

BM IRAK ELÇİSİ: 9 KİŞİ ÖLDÜ, 33 KİŞİ YARALANDI

Hennis-Plasschaert, saldırıda üçü çocuk 9 turistin öldüğünü, 33 kişinin yaralandığını belirtti.  33 yaralıdan 11’nin cerrahi müdahaleye maruz kaldığı ve üçünün durumunun hala kritik olduğu bilgisi verildi.

Hennis-Plasschaert, 20 Temmuz öğleden sonra Zaxo’ya bağlı Perex köyüne beş obüs düştüğünü, bunlardan birinin yerleşik olmayan bir tepeyi, diğer dördünün turistik alanın merkezini vurduğunu söyledi.

Hennis-Plasschaert, saldırı ardından PKK’nin bölgede bulunmadıklarına ilişkin açıklamasını da hatırlattı.

SİVİLERİN KORUNMASI HUKUKUNA ŞOK EDİCİ SAYGISIZLIK

Hennis-Plasschaert, tanınmış bir turistik bölgeye yapılan saldırının "sivil yaşama ve sivilleri korumaya çalışan evrensel olarak kabul edilen uluslararası insani ve insan hakları hukuku standartlarına şok edici bir saygısızlığı gösterdiğini" belirtti.

BM elçisi çatışmanın tüm taraflarının "her zaman sivillere zarar vermemek için olası tüm önlemleri almaları" şartına “açıkça uyulmadığını” belirtti.

Elçi şöyle noktaladı: “Gerçekten de Irak topraklarına yönelik tüm saldırıların sona ermesi büyük önem taşımaktadır. Bu tür bir saldırganlık, yalnızca ulusal ve bölgesel gerilimleri pervasızca yükseltmekle kalmaz, aynı zamanda gördüğümüz gibi, ağır insani trajedilere de neden olur.”