Zelensky Ukrayna'yı "savunmak" için Kiev'de

Ukrayna cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanlığı binasının önünde göründüğü bir videoda, Rus birliklerinin ilerlemesine rağmen Ukrayna'yı "savunmak" için Kiev'de olduğuna dair güvence verdi.

Rus kuvvetlerinin öncelikli bir “hedefi” olduğunun farkında olan Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Rus birliklerinin ilerlemesine rağmen Kiev'de kalacağına söz verdi. 

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ikinci gününde, Ukrayna kuvvetleri başkent Kiev'in eteklerinde Rus ordusuyla savaşıyordu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ordusunu "iktidarı ele geçirmeye" ve "neo-Naziler" ve "uyuşturucu bağımlıları" olarak adlandırılan Başkan Zelensky ve çevresini devirmeye çağırdı.

Gece, Ukrayna cumhurbaşkanı ona bir yanıt gönderdi ve işbirlikçileriyle cumhurbaşkanlığı binasının önünde göründüğü bir video yayınladı: “Hepimiz buradayız, askerlerimiz burada, vatandaşlar, toplum, hepimiz buradayız, bağımsızlığımızı, devletimizi savunmak için” dedi.

Zelensky, ABD Başkanı Joe Biden ile de görüştüğünü söyledi. Twitter’da Moskova'ya daha sert yaptırımlar, ABD'nin Kiev'e savunma yardımı ve savaş karşıtı bir koalisyon hakkında konuştuğunu söyledi .

DENEYİMLİ AVRUPALILARI GELİP SAVAŞMAYA ÇAĞIRDI

Zelensky Cuma günü, savaş tecrübesi olan Avrupalıları Rus ordusuyla savaşmak için Ukrayna'ya seyahat etmeye davet etti. Zelensky, " Savaş deneyiminiz varsa ve artık siyasi liderlerinizin kararsızlığını izlemek istemiyorsanız, Avrupa'yı savunmak için ülkemize gelebilirsiniz . Ukrayna'ya yardım etmekte bu kadar yavaşsanız kendinizi nasıl savunacaksınız? Ruslar için vize iptal mi? Swift [bankalar arası ağ] bağlantısının kesilmesi ? Rusya'dan tam izolasyon mu? Büyükelçileri hatırlamak mı? Petrol ambargosu mu? Bugün her şey masada olmalı çünkü bu hepimiz için, tüm Avrupa için bir tehdit. Avrupa bu saldırganlığı durduracak kadar güçlü" dedi.

Zelensky ayrıca bir video adresinde Rusya'yı Ukrayna ile görüşmeye çağırdı. “Rusya er ya da geç bizimle konuşmak zorunda kalacak. Savaşı nasıl bitirebileceğimizi ve işgali nasıl durdurabileceğimizi konuşun. Bu konuşma ne kadar erken başlarsa, Rusya'nın kendisi için kayıplar o kadar az olur ” dedi. 

Akşam saatlerinde Rusya, Ukrayna'ya Beyaz Rusya'nın başkenti Minsk'te görüşme teklifinde bulundu. Ukrayna, Polonya'nın Varşova kentinde görüşmeyi tercih edeceklerini söyledi.

Kremlin, Perşembe günü Rus işgali başlamadan önce Ukrayna cumhurbaşkanının tekrarlanan taleplerine rağmen, Ukrayna ile görüşmeleri sürekli olarak reddetti. 

Ukrayna cumhurbaşkanı, Rus askeri kampanyasının başlamasından birkaç saat önce, Bay Putin'e ulaşmak için boşuna denediğini bile söylemişti.