'MKM zulme karşı sanatına devam edecek!'

MKM’nin 18 yıldır çalışmalarını yürüttüğü binasının Vakıflar Müdürlüğü tarafından gasp edilmesi protesto edildi.

Mezopotamya Kültür Merkezi'nin (MKM) 18 yıldır çalışmalarını yürüttüğü binanın Vakıflar Müdürlüğü tarafından hukuksuz bir biçimde boşaltılması protesto edildi. MKM sanatçılarının öncülüğünde Tarlabaşı'nda bulunan boşaltılan binanın önünde gerçekleştirilen eyleme, HDP Milletvekilli Hüda Kaya, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut ve çok sayıda kişi katıldı.

ŞENSES: KÜLTÜRÜMÜZÜ VE DİLİMİZİ YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganının atıldığı eylemde, ilk sözü MKM Sanatçısı Çîya Şenses aldı. Şenses, Kürtçe yaptığı konuşmada , MKM’nin 30 yıldır çok zor ve zahmetli süreçlerden geçmesine rağmen hep ayakta kaldığını vurguladı. MKM’nin Ortadoğu halklarının kültür merkezi olduğunu söyleyen Şenses, şöyle konuştu:

"Ana dilimiz Kürtçeyi ve kültürümüzü yaşatmamızı istemiyorlar. O nedenle çalışmalarımızı yürüttüğümüz binadan zorla çıkartıyorlar. Biz de diyoruz, MKM tüm engellere rağmen hep açık olacak, başka bir binada Kürt dilini, kültürünü yaşatmak için direnmeye devam edeceğiz. Bugün üzgünüz ama çaresiz değiliz; halkımız, vekillerimiz bizimle ve kültür alanındaki mücadelemiz sonuna kadar sürecek. Ortadoğu’da, İstanbul ve her yerde kültürümüzü, dilimizi ve sanatımızı savunacağız."

KAYA: MUHALİFSENİZ NEFES ALMA HAKKINIZ YOK

HDP Milletvekili Hüda Kaya ise MKM’nin İstanbul’da yıllardır sanat ve kültürel çalışmalarını yürüttüğü ve yıllarca kirasını ödediği mekânından zorla çıkartıldığını vurguladı. Kayyumcu, gaspçı, haklarını istismar eden, emeği yok sayan iktidar zihniyetinin muhalefete yaşam hakkı dahi tanımadığını kaydeden Kaya, “Eğer muhalifseniz sanat yapma hakkınız yok, muhalifseniz müzik yapma hakkınız yok, muhalifseniz ekmek kazanma, meslek edinme, çalışma hakkınız yok, muhalifseniz nefes alma hakkınız yok” dedi.

‘NE YAPARSANIZ YAPIN, ENGELLEYEMEZSİNİZ'

Kaya, tüm vakıfları, tarihi eserleri kendi yandaş cemaatleri ve tarikatlara peşkeş çeken iktidarın, ihalelerini kazanmalarına ve kiralarını ödemelerine rağmen burada hizmet veren bir kültür merkezinin haklarını gasp ettiğini vurguladı. Bu gaspçı zihniyetiyle iktidarın ne yaparsa yapsın sanatı engelleyemeyeceğini belirten Kaya, “Sizleri eleştiren, maskelerinizi düşüren konuşmalar yapmaya devam edeceğiz. Sizlere karşı itirazımızı yükselten, toplumun bilincini uyandıran ve bilinçlendiren sanatımızı yapmaya devam edeceğiz. Yeryüzü hepimize aittir, tarih hepimize aittir, toplum, halk biziz ve bulunduğumuz her yerde müziğimizi yapmaya, sanatımızı gerçekleştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

‘ZULMÜNÜZE TESLİM OLMAYACAĞIZ’

Muharrem ayında olunduğunu da hatırlatan Kaya, Hz. Hüseyin ‘in Yezid zulmüne karşı Kerbela’da verdiği mücadeleye değindi ve şöyle dedi:

"Bugün hicrî yıl, yani Mekke'deki zalimlere karşı teslim olmayan peygamberin ve arkadaşlarının şehirleri terk etme pahasına yola düşmelerinin yıl dönümüdür. Zulme biat etmemelerinin yıl dönümüdür. Aynı zamanda Yezid iktidarına, saltanatına ve zulümlere karşı teslim olmayan Hz. Hüseyin’lerin, Kerbela’nın yıl dönümüdür. Bu iktidar da bunu bir kenara yazsın; biz sarayın saltanatına ve zulümlere teslim olmayacağız, mücadelemizle, müziğimizle, sanatımız ve siyasetimizle de mücadeleye ve direnişe devam edeceğiz."