1 Mayıs’ta katledilenler anıldı

1 Mayıs 1977 Katliamı'nda yaşamını yitirenler Kazancı Yokuşu’nda anıldı. Anmada "Diz çökmedik, çökmeyeceğiz" mesajı verildi.

78’liler Girişimi öncülüğünde kanlı 1 Mayıs'ta Kazancı Yokuşu’nda katledilenler anıldı. Polis ablukası altında gerçekleşen anmaya, HDP Milletvekili Musa Piroğlu, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol'un yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.
Açıklama 78’liler Girişimi Temsilcisi Celalettin Can tarafından yapıldı. 45 yıl önce Taksim’de toplanan 500 civarında işçi ve emekçinin uğradığı silahlı bombalı saldırıda 42 kişinin hayatını kaybettiğini, 126 kişinin yaralandığını hatırlattı. Kazancı Yokuşu’nda boğularak ve ezilerek hayatını kaybeden 29 kişinin 8 ise kadın olduğunu belirten Can, katliamdan bunca yıl geçmesine rağmen belli olan faillerin hiçbirinin cezalandırılmadığına dikkat çekti.


1 Mayıs katliamını hazırlanmasında adı geçenleri anımsatan Can, 1970’li yıllarının kirli ününe sahip MİT’çiler Hiram Abas, Mehmet Eymür, Nuri Gündeş, MİT İstanbul Dairesi Başkanı Orhan Kilercioğlu ve diğer isimlerin zaten '68 ve '78 kuşağı için tanıdık isimler olduğunu hatırlattı. 1 Mayıs katliamının 12 Eylül darbesine giden yolu açmak için yapıldığını vurgulayan Can, “Ordu Komutanı Orgeneral Namık Kemal Ersun söz konusu darbe girişimini hazırlama ile ilgili şüpheliydi. O ve beraberindeki 200 subay darbe şüphelisi oldukları halde yargılanmadan emekliye sevk edildiler. 12 Eylül darbesinden sonra ‘şimdiye kadar işçiler güldü, gülme sırası bizde’ diyen TİSK Başkanı Halit Narin, Sakıp Sabancı gibi büyük patronların yanı sıra MHP Genel Başkanı Alpaslan Türkeş’in darbe toplantılarına katıldıkları iddiaları soruşturulmadı” dedi.

O dönemde 5 Toplum Suçları savcısı Çetin Yetkin’in hazırlandığı iddianamede, 1 Mayıs 1977 katliamının, "Yurt ve insanlık düşmanı karanlık güçler ve emniyet mensuplarının da yarattığı panik, korku ve kusurlu davranışlar 35 kişi öldürülmüş, 126’ya aşkın kişi de yaralanmıştır” diye yazıldığını belirten Can, 28 Nisan 2006 tarihinde 78’liler Girişimi olarak tekrar başvurularda bulunduklarına, dosyanın açıldığını ancak aradan 16 yıl geçmesine rağmen hiçbir gelişmenin yaşanmadığına işaret etti.

'KAZANCI YOKUŞU DEVLETİ ANLATIYOR'

Anmada söz alan KESK eski Genel Başkanı Sami Evren, Kazancı Yokuşu’nun aslında devleti anlattığına işaret etti.
Evren, bu yıl 1 Mayıs’ta da milyonlarca işçi ve emekçinin alanlara çıkacağını vurgulayarak,  "Dünyanın dört bir tarafında işçi ve emekçiler kapitalizmin vahşi sömürüsüne karşı alanlarda olacak” dedi.
Kanlı 1 Mayıs katliamında babası Rasim Elmas'ı kaybeden Gönül Birsen Kement, "64 yaşındayım ve hiçbir şey değişmedi Türkiye’de, dünyada da değişmiyor. Ama biz değiştirmek için mücadeleye devam edeceğiz. Yaşasın 1 Mayıs” dedi.

'DEVRİMCİLER DİMDİK AYAKTA'

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol da "Devrimciler 1977’de nasıl bunlarla başı dik uğraştıysa bugün de katliamlara, savaşlara, sömürüye karşı dimdik ayakta olacaktır" diye belirtti.
HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise "1977 katliamı, 12 Eylül diktatörlüğüne giden yolun temel taşlarından biriydi. Tıpkı Maraş, Çorum, 16 Mart katliamları gibi halkı terörize etmek, büyüyen işçi ve devrimci hareketi durdurmak için yapıldı” diye konuştu.
Piroğlu, herkesi 1 Mayıs’ta alanlara çağırdı.
Konuşmaların ardından 1 Mayıs katliamında hayatını kaybedenler adına saygı duruşu yapıldı, Kazancı Yokuşu’na karanfiller bırakıldı.