10 Alman firmasını ‘TL eriyor’ korkusu sardı

Türkiye’de en fazla yatırımı bulunan yabancı firmaların başını Alman şirketleri çekiyor. Bu yüzden olacak ki Alman başbakanı Merkel, ala acele Erdoğan rejiminin yanında oldu. Fakat hala 10 Alman firmasının ‘TL eriyor’ endişesi yaşadığı belirtiliyor.

Türkiye’de rejimin tek adam iktidarına dönüşmesi ardından ekonomik krizin derinleşmesi Türk Lirası’nın Amerikan Doları ve Euro karşısındaki düşüşünü tetiklemişti. Türkiye’deki krizin korkusunu özellikle daha önce baskıcı Erdoğan rejimini kredilerle ayakta tutan Avrupalı finans kuruluşlarını yaşıyor.

Der Spiegel dergisinde yer alan bir haber-yoruma göre aynı şekilde Türkiye’de en fazla yatırımı olan yabancıların başını çeken Alman şirketlerini büyük bir korku sardı. 7 binden fazla Alman şirketinin Türkiye’de 13 milyar Euro değerinde yatırımı var. Ayrıca Alman firmalarının Türkiye’ye ihracat rakamları da yüksek. Sadece 2017 yılında Türkiye’ye bu firmalar 21 Milyar Euro tutarında ürün sattılar.

ALMAN FİRMALARI İŞ YAPAMAZ HALE GELEBİLİR

TL krizinin derinleşmesi durumunda Hem Türkiye’de iş yapan Alman firmaların bu krizden ciddi şekilde etkileneceği hem de Türkiye’de üretim halinde olan Alman şirketlerinin iş yapamaz hale geleceği belirtiliyor. Bu firmalar sırasıyla şunlar; Allianz. BASF, Bosch, Daimler, Deutsche Post, HeidelbergCement, Henkel, Hugo Boss, Volkswagen’in yan kuruluş MAN ve Siemens. Söz konusu bu şirketlerin Türkiye’deki işleri ise şöyle:

Alianz: 2013 yılında bu sigorta şirketi Türkiye’deki bir şirketi 684 Milyon Euro’ya aldı. Bu tarihten itibaren Allianz Türkiye’deki sigorta sektöründe ilk sıraya yükseldi ve 5 milyon kişi tarafından tercih edildi. Şirketin Türkiye’de 2500 çalışanı var.

BASF: Kimya alanında köklü bir geçmişe sahip olan BASF 1880 yılından bu yana Türkiye’de aktif. 800 çalışanıyla Türkiye’de 6 üretim yeri bulunan BASF, bizzat Erdoğan tarafından hedef haline getirilince bu ülkedeki yatırımlarını büyütmeme kararı almıştı.

Bosch: 100 yıldan fazladır Türkiye’de iş yapan Bosch’un 1972’den bu yana ise Türkiye’de kendi malını üreten fabrikası var. Firmanın Almanya’nın ardından en fazla çalışanı Türkiye’de. Bu ülkedeki çalışan sayısı 17 bin olan Bosch, geçtiğimiz yıl Türkiye’deki yatırımlarının değerini 650 milyon Euro olarak açıkladı.

Daimler: Alman otomotiv devi Daimler Aksaray’daki fabrikasında bu yıl iki katı daha fazla araç ürütmeyi planlıyordu. Türkiye, Daimler için en önemli pazarlar sıralamasında sekizinci sırada yer alıyor. Firma 6 bin çalışanıyla Türkiye’de otobüs ve tır üretiyor.

Deutsche Post: 40 yıldan fazladır Türkiye’de aktif olan Alman posta şirketi, bu ülkede büyük yatırımları olan yabancı şirketlerin başında geliyor. Sadece 2019 yılına kadar yeni şubelerin açılması için şirket 100 milyon Euro daha harcamayı planlıyordu.

HeidelbergCement: İnşaat malzemeleri üretin bu firma özellikle hazır beton işinde Türkiye’de başı çeken kuruluşların başı çekiyor. 2016 yılında İstanbul’daki üçüncü köprü bu şirketin malzemeleriyle yapıldı. Şirketin Türkiye’de 50’den fazla fabrika ve üretim atölyesi bulunuyor.

Henkel: Bünyesinde deterjan, boya, parfüm gibi ürünler üreten birçok markayı bulunduran bu dev Alman şirketinin Türkiye’de üç fabrikası bulunuyor. 750 çalışanıyla Türkiye’de üretilen Henkel ürünleri Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarına da satılıyor.

Hugo Boss: Moda markası bu firmanın Türkiye’de 4 bin çalışanı var. Türkiye’de 20 yıldan fazladır fabrikası bulunan firma, dünyaya sattığı ürünlerinin yüzde 15’ini bu ülkede üretiyor.

MAN: Alman otomotiv devi Wolkswagen’in yan kuruluşu olan bu şirket Türkiye’de 1967 yılından bu yana araç üretiyor. Özellikle Türkiye için şehirlerarası otobüsler üreten şirket, 2015 yılında otobüs üretme işini tamamen Almanya’dan Türkiye’ye kaydırdı.

Siemens: 2017 yılının verilerine göre bu şirket Türkiye’de 1 milyar Euro değerinde mal üretmesi için iş aldı. Geçtiğimiz Nisan ayında ise devlet demiryolları Siemens ile 10 hızlı tren üretimi konusunda anlaştı. 

ALMANLAR: TÜRKİYE’YE DESTEK VERİLMEMELİ

Bu arada Almanya’da “Baskıcı Erdoğan rejimine yardım edilmeli?” tartışması başladı. Başbakan Merkel’in liderliğindeki federal hükümetin aksine Almanların çoğu “yardım edilmemeli” görüşünü dile getirdi.

Der Spiegel dergisinin internet sitesinde yer alan ankete katılanların yüzde 82’isi “Hayır, Almanya Türkiye’ye ekonomik destek bulunmamalı” dedi, sadece yüzde 18’lik bir kesim bunun aksine “Evet” dedi. Ankete bu gece itibariyle 19 binden fazla kişi katıldı.