13 TEMMUZ GÜNDEM

13 Temmuz Haber Merkezi gündemi...

-14 Temmuz direnişinin yıldönümüne ilişkin konuşan PKK Merkez Komite Üyesi Cemal Şerik, "Şimdi yapılması gereken 14 Temmuz direnişçilerinin bugün de takipçisi olmaktır" dedi.

-Silvan Belediyesi Eş Başkanları Abbas Hilmi Azizoğlu ve Naşide Toprak, halk adına karar vererek hizmet üretmenin bir anlamı olmadığını belirtti. Eşbaşkanlara göre, halkın gönüllülük esasına göre dahil olması gerekiyor.

-Son dönemlerde Türk Devletinin Güney Kürdistan’a yönelik yaptığı saldırılar ve işgal planları çerçevesinde, İran ve Türk yetkileri bir hafta içinde iki kez bir araya geldi. Toplantıda sınır güvenliği ve diğer konuların konuşulduğu öğrenildi.

-Kandil’e bağlı Enze Köyü din alimi Mele Aso Qadir, işgalci Türk devletinin bölgedeki sivillere yönelik katliamlarını kınayarak, “Kürt Halkına yapılan saldırılar insanlığa ve Müslümanlığa sığmıyor. Güney Kürdistan Hükümeti ise düşmanı desteklemekte” dedi.

-Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırılarına karşı Fransa’nın başkenti Paris’in Villeneuve-Saint-Georges banliyösünde bir miting düzenlendi. Mitingde, KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi Diyar Xerib anıldı.

-Van’da KHK ile kapatılan Kurdi-Der’in ardından geçen yıl açılan Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (DİSA-DER) bünyesinde bir yıl içinde 500 kişi dil eğitimi aldı.

-Birleşmiş Milletler (BM) tarafından çocuk haklarını ihlal devletler ve organizasyonların dahil edildiği listeye bu yıl Suudi Arabistan, Suriye, Güney Sudan ve Birmanya gibi ülkelerin alınacağı öğrenildi.

-2016’da FARC gerillalarıyla imzalanan barış anlaşmasını kabul etmeyen Kolombiya hükümeti, BMGK’den anlaşmayı bir yıl daha denetlemesi talebinde bulundu.