15 yıldır hücrede tutulan gazeteci Dawit İsaak'ın özgürlüğü için etkinlikler

Eritre'de cezaevinde tutulan İsveç vatandaşı gazeteci Dawit İsaak'ın tutuklanmasının 15’inci yıldönümü dolayısıyla eylemler düzenlendi.

Eylemlere aralarında Uluslararası Af Örgütü, Sınır Tanımayan Gazeteciler, İsveç Yazarlar Birliği, İsveç PEN Kulubü, Gazeteciler Federasyonu, Yayıncılar Birliği ve Experssen gazetesinin de bulunduğu 9  medya ve sivil toplum örgütü destek verdi.

Gösteriyi düzenleyen örgütler, İsaak'ın yaşamak zorunda bulunduğu koşullara dikkat çekmek için tutulduğu hücrenin büyüklüğünde tahtadan yaptırdıkları bir hücreyi Stockholm Merkez Garı'na yerleştirdiler. Çevreden geçenlere zifiri karanlık hücreye girmeleri ve orada 15 dakika kalmaları çağrısı yaptılar.

Eritre'deki bir gazeteye hükümetin politikasını eleştiren makaleler yazdığı suçlamasıyla 23 Eylül 2003 tarihinde tutuklanan İsaak hakkında  aradan 15 yıl geçmesine rağmen dava açılmadı ve yargı karşısına çıkarılmadı. Ailesi ve avukatlarıyla görüşmesine izin verilmedi.

HAYATTA OLUP OLMADIĞI BİLE BİLİNMİYORDU

İsaak'ın hayatta olup olmadığı da bundan bir kaç öncesine kadar bilinmiyordu. Bu yılın haziran ayında, Eritre Dışişleri Bakanı Osman Saleh, Fransız Radyosu RFI'yle yaptığı söyleşisinde İsaak'ın yaşadığını ve mahkeme karşısına ne zaman çıkarılacağına hükümetin karar vereceğini söylemişti.

9 örgütün başlattığı etkinlikle ilgili sorularımızı yanıtlayan eylemin koordinatörü Brit Stakston, sabah saat 09.00’da başlattığı etkinliğe halkın yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. 6 saat içinde 14 kişinin 15 dakikalık süreyle hücrede kalarak İsaak’a destek verdiklerini söyleyen Stakston, ”Okul öğrencileri toplu halde buraya geldiler ve onlara Eritre’deki insan hakları ihlalleri ve İsaak’ın durumunu anlattık. Etkinliğimizin İsaak’ın özgürlüğüne kavuşmasına katkıda bulunacağına inanıyoruz” dedi.

Medya kuruluş ve örgütleri, İsveç Hükümeti'nin İsaak'ın serbest bırakılması için sürdürdüğü ”Sessiz diplomasi”nin başarısızlıkla sonuçlandığını söylüyor ve İsveç Hükümeti'nden strateji değişikliğine gitmesini ve Eritre'ye yaptırım uygulanmasını istiyorlar.

CEZAEVİNDE TUTULMASI İSVEÇ HÜKÜMETİ İÇİN BAŞARISIZLIK

Görüşlerine başvurduğumuz Sınır Tanımayan Gazeteciler Başkanı Jonathan Lunqvist, David İsaak'ın 15 yıldan beri cezaevinde tutulmasının İsveç Hükümeti için büyük bir başarısızlık olduğunu değerlendirmesini yaptıktan sonra şunları kaydetti.

”İsaak ifade özgürlüğü ihalllerinde en kötü ülkeler arasında yer alan Eritre'de tutuluyor. Ben Dışişleri Bakanlığı'nın girişimleri olduğundan eminim. Ama aradan 15 yıl geçtikten sonra İsveç'in düşünmesi ve strateji değiştirmesi gerekli. Hükümet, Eritre'nin burada yaşayan vatandaşlarından % 10 vergi toplamasına ses çıkarmıyor. Diğer ülkelerin yaptıkları gibi İsveç'in de yapabileceği çok şey var. Hükümet Eritre ile ilişkiler kötüleşirse Dawit İsaak'ın bırakılma şansının azalacağını düşünüyor. Ama Eritre'nin nasıl bir rejim olduğunu unutuyor. Eritre'nin rasyonal bir rejim olduğunu ve rasyonel bir seçim yapacağını sanmak çok yanlış. Eritre'de despot bir lider var. Ne halkı ne de başka ülkeler umurunda. İsveç Eritre'nin nasıl bir rejim olduğunu görme cesaretini göstermeli.”

PARLAMENTO ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURMALI

Sınır Tanımayan Gazeteciler, bundan bir süre önce de parlamentoda grubu bulunan partilere konu hakkında bir araştırma komisyonu kurulması çağrısında bulunmuş ve 15 yıl içinde İsveç Hükümeti'nin İsaak'ın serbest bırakılması için hangi girişiminde bulunduğunu araştırmasını talep etmişti.

Eritre Hükümeti, İsaak'ın Eritre vatandaşı olduğunu öne sürerek İsveç'in hukuki sürece dahil olmasına karşı çıkıyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler'in 2010 yılında başvurduğu hukukçular ise İsaak'ın aynı zamanda İsveç vatandaşı olması nedeniyle uluslararası anlaşma ve hukuk kurallarına göre İsveç'in müdahalede bulunma hakkı olduğunu söylemişlerdi. Hukukçuların yaptığı yazılı değerlendirme İsveç Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği'ne iletilmesine rağmen İsveç'in girişimde bulunmamasına Lundqvist tepki gösteriyor.

ERİTRE İNSANLIK SUÇU İŞLİYOR

Bundan bir kaç ay önce de üç kişi, Cumhuriyet Savcısına başvurarak 15 yıldır tutuklu bulunan İsaak'ı yargı karşısına çıkarmayan, ailesi ve avukatlarıyla görüşmesine izin vermeyen Eritre Hükümeti hakkında insanlık suçu işleme suçundan soruşturma açılması talebinde bulunmuşlardı.

Cumhuriyet Savcısı Anders Perklev, İsveç Dışişleri Bakanlığının konu hakkında diplomatik girişimleri sürdürdüğü gerekçe göstererek soruşturma açılmasını reddetti. Savcının kararında “Soruşturma açılması için güçlü nedenler olmasına karşın Dawit İsaak'ın serbest bırakılmasını riske sokmamak için bunu yapmıyoruz” ifadelerine yer verildi.

GÖSTERİLER YAPILACAK

23 Eylül günü sabah saat 10.00'da Stockholm'de bulunan Eritre Büyükelçliği önünde, öğleden sonra da Merkez Tren İstasyonu'nda düzenlenecek gösterilerle Eritre Hükümeti protesto edilecek. Bugün başlayan  Göteborg Kitap Fuarı'nda da Eritte'deki insan hakları ve ifade özgürlüğü ihlallerine dikkat çekmek için panel ve seminerler yapılacak.