'2 milyon Kürdistanlı tarım işçisi'

'2 milyon Kürdistanlı tarım işçisi'

DTK tarafından organize edilen Mezopotamya Mevsimlik Tarım İşçileri Kurultayı başladı. Kurultayda konuşan DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, tarım işçilerinin kimliklerinden dolayı sömürülüp, aşağılandıklarını bu yüzden Kürt sorununun en görünür yüzlerinden birini teşkil ettiklerini belirterek, "Urfa'da 300 bin, Kürdistan'da 2 milyon insan tarım işçiliği yapıyor. Bu insanlar 48 farklı bölgeye gitmek zorunda kalıyor" dedi. Tuğluk, Kürt sorunu demokratik, barışçıl çözüm yoluna girerse ikinci tarım devriminin de yine bu topraklarda doğacağını söyledi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Sosyal Politikalar Komisyonu tarafından Urfa'nın Viranşehir ilçesinde Belediyeye ait olan Med Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen ve 2 gün sürecek olan "Mezopotamya Mevsimlik Tarım İşçileri Kurultayı" başladı. Kurultaya DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, DTK Daimi Meclis üyeleri Feridun Yazar, Edip Yaşar, Songül Morsümbül, Tüm Üretici Köylü Sendikası (Tüm-Köy Sen) Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Satılmış Başkale, BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici ile konunun uzmanları ve çok sayıda tarım işçisi katıldı. "Emekçi Kürt kadınları eşitlik, onur ve özgürlük bayrağını tarlalarda yükseltecek" ve "Kürt çocuklarının geleceğini sömürü düzenine kurban ettirmeyeceğiz" pankartlarının asıldığı salonda, kurultaya saygı duruşu ile başlandı. Kurultayda, tarım işçilerinin yaşamını konu alan "Zarokên axa qelişî" adlı belgesel film gösterildi. 

URFA'DA 300 BİN KİŞİ TARIM İŞÇİSİ

Divan Başkanı Edip Yaşar'ın kısa konuşması ardından açıklama yapan DTK Eş Başkanı Tuğluk, tarım işçileri sorununun Kürt sorununun en görünür yüzlerinden biri olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Urfa'da 300 bin, Kürdistan'da 2 milyon insan tarım işçiliği yapıyor. Bu insanlar 48 farklı bölgeye gitmek zorunda kalıyor. İşçilerin sorunlarını sınıfsal ve ulusal olmak üzere iki kategoride sıralayabiliriz. Kavurucu sıcakta 14 ile 16 saat arası çalışıyorlar. Açlık sınırlarının altında ücret alıyorlar. Yılın 6-7 ayı çalışmalarına rağmen sosyal güvenceleri ve iş güvenceleri yok. Emeğin hiyerarşisinde en alttakiler onlardır. Kürdistanlılar ise sınıfsal baskının yanında bir de kimliklerinden kaynaklı ulusal baskı altında kalıyorlar."

TARIM İŞÇİLERİNE IRKÇI SALDIRILAR

Tarım işçilerinin şoven ve ırkçı saldırılar ile karşılaştıklarını söyleyen Tuğluk, "Kimliklerinden dolayı sömürülüp, aşağılanıyorlar. Bu yüzden Kürt sorununun en görünür yüzlerinden birini teşkil ediyorlar. Kürt sorunu yok diyenler, tarım işçilerine baksınlar. Kürdistan'ın sömürge oluşu, halkımızı tarım işçiliğine zorlamaktadır. Bölgeye güvenlik amaçlı ve sömürü yatırımı yapılırken, Kürdistan'dan ucuz iş gücü olan emek taşınıyor. Bu tam da sömürge koşullarıdır. Kürtlerin statüsüzlüğü bunu yaratan bir nedendir. Askerlerin yaktığı ormanlarımız, engellenen hayvancılık, boşaltılan köyler, Kürt köylüsünü metropollere taşımaktadır" değerlendirmesi yaptı. 

İKİNCİ TARIM DEVRİMİ

Yaşananın kader olmadığını söyleyen Tuğluk, şunları ifade etti: "Verimli bir coğrafyanın sahibiyiz. Toprağımız suyumuz bize fazlasıyla yeter. Mezopotamya Neolotik Devrim'in yapıldığı yerdir. Bu kadim coğrafya devletin uyguladığı politikalar nedeniyle tarımsal anlamda geriye sıçrama yaşamıştır. Kürt sorunu demokratik, barışçıl çözüm yoluna girerse ikinci tarım devrimi yine bu topraklarda doğacaktır." Devletin sorununun çözümünde sermayenin faydasını düşündüğünü söyleyen Tuğluk, "Sermayeye sigorta ve vergi indirimi yaparak maliyet indirimi yapıyor. İşçiye ise bölgesel asgari ücret ve dönemsel işçi çözümü arıyor. Bu sermayeyi palazlandırır. Kürdistanlılar kendi öz örgütlenmelerini yaratmalıdır. Emekçiler güçlerinin farkına varmalı, sadece iktisadi değil. Toplumsal tüm alanlarda örgütlenmelidir" dedi.

Öcalan önerdiği çözüm modeli olan "Mezopotamya Su Havzası Birliği"ne işaret eden Tuğluk, "Bu birliği gündemimize almalıyız. Ekolojik toplum modeli geleceğimizi aydınlatmalıdır. İnsan doğasından faydalanan ve onun parçası olan bir canlıdır. Üretenlerin sözü önemli ve güçlüdür. Türkiye emekçilerine sözlerini söylemeli ve Kürdistanlı emekçiler ile kardeşliğini ilan etmelidir" diyerek, konuşmasını tamamladı.

Kurultay tarım işçilerinin konuşmalarıyla devam ediyor.