ABD hükümetinin insan kaçakçılıðına ilişkin yıllık raporuna göre, günümüzde 27 milyon yakın insan kölelik şartlarında yaşıyor.
Raporu açıklayan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD ve dünya genelindeki diðer ülkelerde köleliðin resmen sona ermiş olması, ne yazık ki köleliliðin sonu anlamına gelmiyor şeklinde konuştu.
Günümüzde 27 milyon kadar insanın modern köleliðin kurbanı olduðunu kaydeden Clinton, Kadınlar ve erkekler, kız ve erkek çocukları modern köleliðin kurbanları ve bu hikâyeler bize, bizlerin insan olarak ne kadar insanlık dışı muamelelere tâbi kaldıðımızı hatırlatıyor dedi.
185 ülkeyi kapsayan raporda, sadece 33 ülkenin, insan ticaretine son vermek için yayımlanan Ýnsan Hakları Evrensel Beyannamesi gibi mevcut uluslararası bildirilere uyduðu belirtildi.
Raporda, Cezayir, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Libya, Kuzey Kore ve Suudi Arabistan, uluslararası standartların altında kalan 17 ülke arasında yer aldı. Hükümetin insan ticaretini ortadan kaldırmaya yönelik önlemleri uygulamaması ve bu yönde hiçbir çaba göstermemesi nedeniyle Suriye de "kara listeye" girdi.
Raporda, dadılık ya da fabrika işçiliði gibi iş vaatleriyle kandırılıp, yurt dışına götürülüp, pasaportlarına el konulması suretiyle özgürlüðü ellerinden alınan göçmenler, kendi ülkesinde zorla çalıştırılıp, işten ayrılma hakkı reddedilen kişiler de modern köleler arasında gösterildi.