‘400 değil 1000 yıl da isteseler vazgeçmeyeceğiz’
‘400 değil 1000 yıl da isteseler vazgeçmeyeceğiz’
‘400 değil 1000 yıl da isteseler vazgeçmeyeceğiz’
Fransa’nın Thionville kentinde düzenlenen ‘Günlük Yaşamda Çok Dillilik’ adlı bir konferansa katılan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, çok dilliliği savunduğu için hakkında 400 yılı aşkın hapis cezası istemiyle davalar açıldığını belirterek, “400 değil 1000 yıl da isteseler bu anlayıştan vazgeçmeyeceğiz" dedi.
Kültürel işbirliği amacıyla Fransa’da bulunan Diyarbakır Sur ilçesi Belediyesi heyeti Çok Dilli Belediyecilik alanındaki çalışmalarını tanıtmaya devam ediyor. Thinville kentindeki ziyaret kapsamında iki kent arasında ileriki dönemlerde ortaklaşa yapılabilecek kültürel projeler de netleşmeye başladı.
Sınırlar –Bir dilden diğerine- Festivali davetlisi olarak Fransa’da bulunan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, çok dillilik üzerine devam ettirdikleri çalışmaların mahkemeler ile engellenemeyeceğini söyledi.
Norşin Belediye Başkanı Mehmet Emin Özkan ve Sur Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Altınkaynak ile birlikte 4 gündür Fransa’da bulunan Abdullah Demirbaş, dün ‘Günlük Yaşamda Çok Dillilik’ adlı bir konferansa katıldı. Moderatörlüğünü eski diplomat ve coğrafya bilimcisi Michel Foucher’in yaptığı konferansa konuşmacı olarak Demirbaş yanısıra, Almanya Saarland Üniversitesi’nden Profesör Albert Rasch, Lüksemburg Üniversitesi’nden Fernand Fehlen ve Afrika ülkesi Mali’nin Gao kentinde bulunan Sahel Müzesi Müdürü Aldumira Yattara katıldı.
Konuşmacılar, Almanya, Lüksemburg ve Mali’den sosyal, kültürel, iş ve eğitim alanlarında çok dilliliğin önemi, faydaları ve yaşadığı hukuki ve siyasi sıkıntılardan örnekler verdiler. Almanya, Lüksemburg ve Fransa’nın Lorraine bölgesinden dil, kültür ve sanat alanlarında aktif olan kişilerin de dinleyiciler arasında olduğu konferansta konuşan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, çok dilli belediyeciliğin neden ihtiyaç haline geldiğine değindi. Çok dilli belediyecilik anlayışının Türkçe dışındaki dillerin yasaklanması politikasına karşı bir tepki olarak doğduğunu hatırlatan Demirbaş, kentsel hizmetlerin sunulması noktasında da önemine dikkat çekti.
"400 DEĞİL 1000 YIL DA İSTESELER VAZGEÇMEYECEĞİZ"
Demirbaş konuşmasında şöyle dedi: "Türkiye’de var olan merkezi sistemde ve ideolojik mantık gereği herkese Türk dili, kültürü ve kimliği dayatıldı. Ancak, Türkiye’nin gerçekleri farklıydı ve çok kültürlü, dilli ve kimlikli idi. Diyarbakır’da da bu böyledir. Kentimiz sadece bir Kürt kendi değildir; aynı zamanda Ermenilerin, Süryanilerin, Arapların, Türkmenlerin ve hatta Yahudilerin az da olsa yaşadığı bir şehirdir. Biz insanlığı bir ‘Çiçek Bahçesi’ne benzetiyoruz ve bu bahçe ancak içindeki değişik renkten ve kokudan çiçeklerle güzeldir. Bu anlayışı baz alarak diyoruz ki, tek dil, tek kültür ve tek kimlik mantığı yanlıştır."
Hakkında 400 yılı aşkın hapis cezası istemiyle davalar açıldığını belirten Demirbaş, "400 değil 1000 yıl da isteseler bu anlayıştan vazgeçmeyeceğiz" diyerek, çok dilliliğin vazgeçilmez olduğuna vurgu yaptı. Çok dilli belediyecilik anlayışı kapsamında Sur Belediyesi ve diğer BDP’li belediyelerin çalışmalarından da örnekler veren Demirbaş, demokrasinin gelişmesi için tek kimlik ve merkeziyetçi sistemin aşılarak, bölgelerin özel yapılarını dikkate alan sisteme geçilmesi gerektiğinin de altını çizdi.
‘AFRİKA ÜLKELERİ ONLARCASINA TAHAMMÜL EDERKEN, TÜRKİYE BİRİNE EDEMİYOR’
Demirbaş’ın konuşmasından sonra söz alan Gao Sahel Müzesi Müdürü Aldumira Yattara, Mali’de resmi dil olan Fransızcanın yanı sıra 13 irili ufaklı dilin ‘ulusal dil’ statüsünde olduğunu hatırlattı. Kendilerinin bu statüye kavuşmuş dillerin sayısını arttırmayı planladığı bir zamanda Kürtçe’nin tek başına bunca sorun yaşamasını anlayamadığını kaydeden Yattara, çok dillilik ve kültürlülük için verilen mücadelenin haklı olduğunu söyledi.
Kürtler şahsında Sur Belediye Başkanı’nın verdiği dil ve kültür mücadelesini saygıyla karşıladığını belirten Yattara, hapis cezalarının bu yolda yürümelerine engel olmamasını dilediğini de sözlerine ekledi. Konferans daha sonra dinleyiciler tarafından yapılan yorumlar ve soru-cevap kısmı ile son buldu.
KÜRTÇE VE ÇOK DİLLİLİK ÜZERİNE BİRÇOK ETKİNLİK YAPILDI
Thionville Belediyesi geliştirilen kültürel ilişkiler kapsamında bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Sınırlar –Bir dilden diğerine- Festivali’ne Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Altınkaynak ve Bitlis Norşin (Güroymak) Belediye Başkanı Mehmet Emin Özkan katıldı. Festivalde onlarca dil üzerine konferans, tartışma ve sohbet toplantıları, tiyatro ve sinema gösterileri ile müzikal etkinlikler düzenlendi. Kürtçe’nin konumu ve gelişimi ve Çok dilli belediyecilik de festivalde yer alan konular arasında idi.
BDP Avrupa temsilcilerinden Fayik Yağızay’ın da dahil olduğu heyet, dün de resmi bir yemek ve resepsiyonla ağırlandı. Festival Tertip Komitesi başkanı Sandrine Devaux, bilimsel kurul başkanı Michel Foucher, Thionville Belediye Başkanı Bertrand Mertz, Başkan Yardımcısı Georges Deluy’un katıldığı resepsiyonda, Diyarbakır’da dil ve kültür alanında yapılabilecekler üzerine görüş alışverişi yapıldı. Görüşmelerde, Sur ilçesinde faaliyet gösteren Kadın Destek Merkezleri (KADEM) kursiyerleri tarafından hazırlanan ve Amed’i sembolize eden el işi çantalar da hediye olarak sunuldu. Konuk heyete ise Thionville Belediyesi arması işlenmiş seramik tabak hediye edildi.
Ziyaret kapsamında bir dizi teknik görüşmeler de gerçekleştirilirken, ileriki dönemde ortaklaşa düzenlenebilecek kültürel projeler de tartışılarak netleştirildi.