400 haftadır adalet arayışı sürüyor: Fail devlet!

Kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, eylemlerinin 400'üncü haftasında adalet arayışlarını sürdürdü. Demirtaş'ın da mesaj gönderdiği Amed'deki eylemde konuşan Tuncel, yüzleşmeden barış olamayacağını söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" talebiyle düzenledileri eylemlerin 400'üncü haftasında Cegerxwîn Kültür Merkezi'nde bir araya geldi. Bu haftaki eyleme, İHD, Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) ve Amed Barosu avukatları, Barış Anneleri Meclisi, KJA, KESK bileşenleri, ESP, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP milletvekilleri Dilek Öcalan, Besime Konca ve Meral Danış Beştaş, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, katledilen Amed Baro Başkanı Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gülten Kışanak, kayıp yakınları ile yüzlerce kişi katıldı.

Eylemde konuşan İHD Şube Başkanı Raci Bilici, Kürdistan'da insanlık suçlarının işlenmeye devam ettiğini dile getirdi. Bilici, "Son olarak Tahir Elçi katledildi. Faili bulunmadı. Anneler sabah akşam 'Barış' diyor. Kayıp yakınlarını istiyor. 400 haftadır adalet ve hakikat davasını yürütüyorlar" diye konuştu.

İHD Üyesi Muhterem Süren de basın açıklamasını okudu. Süren, "Biz insan hakları savunucuları ve kayıp yakınları olarak kalıcı toplumsal barışı inşa etmenin yolunun, ancak geçmişle yüzleşmekten geçebileceğini ifade etmek istiyoruz. Karanlıkta kalan tüm bu olayların aydınlatılması için devletin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirerek, kayıpların akıbetlerini ortaya çıkarması ve failleri bulup cezalandırması, yıllarca yas tutan annelerimizin yüreğine bir nebze de olsa su serpecektir" diye kaydetti.

Amed Barosu Genel Sekreteri Abdullah Çağer ise "Bir gün değil, 2 gün değil, 1 ay değil tam 400 haftadır anneler kayıplarını arıyorlar" dedi.

EŞİNİN HİKAYESİNİ ANLATTI

Kayıp yakını Nezire Baran ise 1994'te bir gün arkadaşı ile birlikte evden çıkan ve bir daha kendisinden haber alınamayan eşinin hikayesini anlattı. Kayıp olması ile birlikte karakola haber verdiklerini ancak kendilerine eşinin PKK tarafından kaçırıldığının söylendiğini ifade etti. Baran, "Biz biliyoruz ki, devletin elindedir. Faili meçhuldür. Yıllarca baskı ve şiddet gördük. Ama onların baskısından, şiddetinden, kirli siyasetinden korkmuyoruz" dedi.

TUNCEL: YÜZLEŞMEDEN BARIŞ OLMAZ

DBP Eş Genel Başkanı Tuncel de kayıp yakınlarının mücadelesine dikkati çekerek, "Türkiye bu gerçekle yüzleşmediği sürece gerçek anlamda bir barış mümkün değildir. İnsanların yaraları sarılmadığı sürece gerçek anlamda özgürlükten, barıştan söz edemeyiz" dedi.

DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'in aylar sonra ortaya çıkmasına da çok sevindiklerini dile getiren Tuncel, bunun üzerinden bir linç kampanyası yürütülmek istendiğini söyledi. Tuncel, "Külter'in gözaltında olup olmadığını her gün sorduk. Gözaltında olduğu kabul edilmedi. 13 gün gözaltında kalmış. Bu bir kayıt dışı gözaltıdır. Türkiye'nin bunu görmesi gerekiyor" diye konuştu.

TANRIKULU: DEVLETİN AYIBI, UTANCI

CHP Milletvekili Tanrıkulu ise, "Her hafta yaptığınız bu eylem toplumun vicdanıdır. Ama aynı zamanda bu devletin de ayıbıdır. Devlet hâlâ bu acıya ortak olmadıysa, aksine yeni faili meçhullere sebep oluyorsa bu devletin büyük bir utancıdır. En büyük acı kayıp acısıdır. Mücadeleniz önünde saygı ile eğiliyorum" dedi.

BEŞTAŞ: MÜCADELENİN ASIL SAHİPLERİSİNİZ

HDP Milletvekili Beştaş ise şöyle dedi: "Her türlü haksızlık ve hukuksuzluğa rağmen, kar demeden kış demeden en büyük sivil itaatsizlik eylemini gerçekleştiriyorsunuz. Bu mücadelenin asıl sahibi kayıp yakınlarıdır, halktır."

DEMİRTAŞ'TAN MESAJ

İHD Üst Kurul Delegesi HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da kayıp yakınlarının 400'üncü hafta vesilesiyle kısa bir mesaj gönderdi. Kayıp yakınlarının yürüttüğü eylemin adaletin sesi olduğunu belirten Demirtaş, ailelerin yürüttüğü onurlu mücadeleyi yürekten kutladığını kaydetti.

BATMAN

Batman'da İHD üyeleri ve kayıp yakınlarının eylemi de 400'üncü haftasında devam etti.

Gülistan Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde düzenlenen eylemde konuşan İHD Şube Sekreteri Devran Yıldız, şunları söyledi: "21 yıl önce gözaltındaki kayıplar son bulsun, kayıpların akıbeti açıklansın, sorumlular bulunsun ve yargılansın talebiyle 1995 Mayısı'nda barış dilini konuşan bir grup tarafından başlatılan, sonradan yaşanılan müdahalelere rağmen direncini yitirmeyen bir sivil itaatsizlik eylemi olarak başladı, Cumartesi Anneleri etkinliği ve bugün 400'üncü haftasına girdi" dedi.

Yıldız, Şırnak'ta 27 Mayıs'ta gözaltına alınan ve 134 gün boyunca akıbetini sorulan Hurşit Külter'in şahsında, esas olarak mücadelenin sürdüğünü ve zorla kaybedilenlerin akıbetinin ortaya çıkarılması için de mücadelenin devam edeceğini söyledi. Yıldız, "Hurşit Külter'in yaşadığını ve sağlıklı olduğunu bilmek biz insan hakları savunucuları açısından sevindirici bir haberdir. Bu mücadele sonuç alınıncaya dek devam edecektir" ifadelerini kullandı.

İHSAN KAVAK'IN HİKAYESİ

Eylemde, 1993 yılında kaybedilen İhsan Kavak'ın kaybediliş hikâyesi paylaşıldı. Yıldız, şunları aktardı: "Başaran Taksi durağında Toros binek arabasıyla çalışırken 24.05.1994 tarihinde bir şahıs taksi durağına gelerek taksi ile bir yere gitmek istediğini söylemiş. Duraktan ayrıldıktan sonra bir daha görülmemiştir. Söz konusu araba olaydan 15 gün sonra Batman İpragaz Mahallesi'nde bulundu, kendisinden ise hiçbir haber alınamadı."