7 gazeteciye sosyal medya paylaşımından hapis talebi

Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Musa Çitil’e ilişkin bir haberin linkini sosyal medyada paylaştıkları gerekçesiyle 7 gazeteci hakkında bir yıldan üç yıla varan hapis cezaları istendi.

Suçlamaya konu olan haber, Türk devletinin Amed’in Sur ilçesinde işlediği savaş suçları ile ilgili.

Yedi gazeteci, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) "Kuşatmanın adı 'Bayrak 12', başındaki isim Musa Çitil" başlığıyla yayınlandığı haberi sosyal medya hesaplarında paylaştıkları gerekçesiyle dava konusu oldu.

Gazeteciler; Ömer Çelik, A.Vahap Taş, Çağdaş Kaplan, Selman Çiçek, Hamza Gündüz, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ile Selim Gönenç hakkında açılan davanın 4'üncü duruşması Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Gazeteci Kemal Sancılı, başka bir davada tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Diğer gazeteciler ise duruşmada yer almadı. Duruşmada avukat Resul Tamur hazır bulundu.

Ayrıca Selim Günenç'in yakalama kararı yerine getirilmediği için davadan ayrı tutularak yeni dosya üzerinden işlemlerinin sürdürülmesi kararlaştırıldı.

İddia makamı, gazetecilerin dosya içerisinde yer alan paylaşımlarını, Çitil’i hedef göstermek olarak yorumladı ve bir yıldan 3 yıla varan hapis cezaları istedi.

Bununla birlikte Selman Çiçek'in sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek "Örgüt propagandası yapmak " iddiasıyla da cezalandırılması talep edildi.

Gazetecilerin avukatı Resul Tamur, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmak için süre istedi. Mahkeme bu talebi kabul ederek, bir sonraki duruşmayı 18 Aralık’a erteledi.