70 yaşındaki emeklilere polis ablukası!

70 yaşındaki emeklilere polis ablukası!

Başbakan Erdoğan‘ın Taksim yasağı çıkışından sonra, işçi, sendika, öğrenci, demokratik kitle örgütlerine terör estiren polis, bu kez de 70 yaşındaki  DİSK’e bağlı  Emekli-Sen üyelerini ablukaya aldı.

2008 yılında AİHM’e gönderilen Emekli-Sen kapatma davasının bir an önce sonuçlanması talebiyle Taksim Tramvay durağından Galatasaray şube postanesine yürüyerek AİHM’e faks çekmek isteyen Emekli-Sen üyeleri polis Toma ve çevik kuvvet ekipleriyle karşılandı. Taksim Tramvay durağında açıklama yapan Emekli-Sen üyeleri,  “İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın 12 Eylül faşist darbesini aratmayan bu keyfi uygulamaları karşısında boyun eğmeyeceklerini” vurguladılar.

90.MADDEYİ KAĞIT’TA DEĞİL ÖZDE UYGULAYIN!

“AİHM gecikmiş adalet adalet değildir” pankartını taşıyan ve “Sendika hakkımız söke söke alırız”, “Sendikal hakkı engellenemez”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atan üyeler adına açıklamayı DİSK Emekli-Sen Aksaray 3 nolu Şube Başkanı Rahime İldemir okudu. Emekli-Sen‘in 1995 yılında emeklilerin hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek amacıyla kurulduğunu ifade eden İldemir, TC Anayasası ile sendika kanununda önceden sendika kurma ve sendikalara serbestçe girme hakkı tanınmış ise de, Emekli-Sen örneğinde olduğu gibi uygulamanın hep kağıt üzerinde kaldığını vurguladı. Birçok sendika gibi sendikalarının da 12 Eylül 1980 darbesinin karanlık dönemin felsefesini yansıtan Anayasa ve kanunlara dayandırılarak sürekli kapatma davalarına maruz kaldığını hatırlatan İldemir, nitekim darbe anayasasının 51. Maddesi, Temel Hak ve Özgürlüklere ilişkin milletlerarası sözleşmelere aykırı bir biçimde sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkının sadece çalışanlar ve çalıştıranlara tanındığını belirti. İldemir, bunun üzerine, anayasanın 90. Maddesi ile çelişen 51 maddesinin Yargıtay‘ın 4. Hukuk Dairesi tarafından emeklilerin sendika kurması yasak şeklide değerlendirilerek 2007 yılında Emekli-Sen hakkında kapatma kararı verildiğini

AİHM’E ÇAĞRI: ‘EMEKLİLER SAVUNMASIZ BIRAKILMAK İSTENİYOR !’

İldemir verdikleri hukuk mücadelesini şöyle aktardı: “İç hukuk yollarının tamamlanması ile Birleşmiş Milletler, İnsan Hakları Beyannamesi 23/4 maddesi ile İnsan Hakları ve Temel Özgürlükleri koruma sözleşmesinin 11.maddesine aykırı olan dosyayı 18 Haziran 2008 tarihinde AİHM’e gönderdik. Dosyamızı kayıt altına alan AİHM ikinci Dairesi 2011 yılında TC devletinden iddialarımız hakkında yanıt talep etmiş ve istenen yanıt devlet tarafından kendisine gönderilmiş. Buna karşılık bizim de yanıtlarımız daireye ulaştırılmıştır. Dairenin tarafımıza gönderdiği yazıda, dosya üzerinde inceleme yapılacağını ve sonucunun bizlere ileteceğini belirtse de, aradan 1.5 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen hala davanın sonucu hakkında bilgi almış değiliz.”

AİHM ikinci Dairesinden dosya sonuçlarının acilen kendilerine iletilmesini isteyen İldemir, “Türkiye’de yaşayan 10,5 milyon emeklinin mağduriyeti devam ediyor ve savunmasız bırakılmak isteniyor ” dedi.

Açıklamadan sonra AİHM adına hazırlanan faksı Galatasaray postanesine yürüyerek götürmek isteyen Emekli-Sen ve sivil polisler arasında kısa bir tartışma yaşandı. Emeklilerin önünü kesen polisler ancak üzerinde DİSK Emekli-Sen yazılı önlüklerini çıkartmaları  ve pankartı kapatma şartıyla postaneye yürüyebileceklerini söylemeleri üzerine, önlükleri çıkartan Emekli-Sen üyeleri Galatasaray postanesinin  önünde  gelince tekrar pankartı açarak AİHM ‘e fak gönderdi.