72 KESK’linin iddianamesi: Herşey KCK delili, herkes KCK’li!

72 KESK’linin iddianamesi: Herşey KCK delili, herkes KCK’li!

Türkiye genelinde 8 ilde yapılan operasyonlarla gözaltına alınan ve aralarında KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in de bulunduğu 72 sendikacı hakkında açılan davanın iddianamesi kabul edildi. Yaklaşık bin 20 sayfadan oluşan iddianamede yok, yok. İddianameye göre tüm sendikal ve legal faaliyetler KCK delili, herkes KCK’li! İddianamede “KCK üyeliği sabit görülen, yargılamanın da sonucunun belli olduğu” belirtilen 72 sendikacı hakkında ayrı ayrı 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis cezaları isteniyor.

Ankara, Diyarbakır, İstanbul, Ağrı, Bitlis, Siirt, Adana ve Eskişehir’de 25 Haziran 2012 tarihinde “KCK / Demokratik Emek Platformu (DEMEP)” adı altında yapılan operasyonla aralarında KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in de bulunduğu 72 kişi gözaltına alınmıştı. KESK yönetici ve üyesi 72 kişi hakkındaki “silahlı örgüt üyesi olmak” iddialarını içeren iddianame Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. 3 bölümden oluşan iddianamenin ilk bölümü, KESK ve bağlı sendikaların kendi iç toplantılarının polisin ortam dinlemesi sonucu hazırladığı ‘delil’lerden oluşuyor.

KCK’nin sendikal alandaki örgütlenmesi olduğu savunulan DEMEP’in “Örgüt hiyerarşisi içerisinde sosyal Merkezi’nde faaliyet gösterdiği, bölge bölge örgütlendiği (Marmara, İç anadolu, Diyarbakır), bölge yapılanmalarının  altında il yürütmelerinin bulunduğu, başında KCK sözcülüğü ve kırsal alan ile doğrudan irtibatlı bir MYK'nın (Merkezi Yürütme Kurulu) bulunduğu, KCK tarafından verilen talimatların doğrudan ya da kuryeler tarafından MYK'ya gönderildiği, son dönemde güvenlik gerekçesiyle internet üzerinden ulaştırıldığı, MYK üyelerinin kongre öncesinde ya da önemli gelişmelerle ilgili zaman zaman kuzey Irak'a gittikleri, il yürütmesinin altında basın komitesi ve mali komite gibi görev dağılımının olduğu, İl yürütmeleri içerisindeki şahıslardan her ayın 15-20 arası sendika katkı payından bağımsız olarak 30 TL'lik bir fon toplandığı, bu fonların mali komite içindekiler tarafından toplanarak MYK üyelerine iletildiği, fon veren şahısların kadro olarak kabul edildiği, DEMEP içerisindeki kadro terimiyle PKK/KCK tarafından kullanılan kadro teriminin aynı amaçla kullanıldığı, kadro, dışında yer alan kürt kökenli sempatizan gurubun ÇEPER olarak adlandırıldığı, kadroların her hafta düzenli olarak sosyal alan tarafından belirlenen gündem üzerine toplantı düzenledikleri, sendikaların zaman zaman DEMEP kadroları tarafından sendikal faaliyetler dışındaki konularda eylem yapmaya yönlendirildiği, düzenlenen toplantılar aracılığıyla kadro yetiştirilmeye çalışıldığı, il yürütme toplantıları haricinde aylık ya da iki aylık zaman dilimleri içerisinde  bölge yürütme toplantılarının düzenlendiği, DEMEP kadrosu olarak, KESK'e bağlı sendikalar içerisinde yer alan örgüt üyelerinin, örgüt tarafından verilen talimatlar doğrultusunda sendikanın genel gündeminde etkili olmaya çalıştıkları” suçlamalarında bulunuluyor.

DEMEP adlı oluşumun çeşitli iş kollarında çalışan kesimlerin sendikal haklarının takipçisi olmaktan ziyade, bu kesimlerin örgütsel faaliyetlerin içine çekilerek KCK’nin güdümünde devlete karşı baskı yaratmak amacıyla kurulmuş bir “terör örgütü yapılanması” olduğu iddiasında bulunulurken, “Bu soruşturma kapsamında yapılan teknik takip ve teknik izlemelerde şüphelilerin KESK'e bağlı olan Eğitim Sen, Tüm Bel-Sen, BES, ESM, Tarım Orkam-Sen, Haber-Sen, Yapı Yol-Sen, BTS, SES, Kültür Sanat-Sen ve DİVES, KCK'nin nihai amacını benimseyen, siyasi ve sosyal alanda faaliyet gösteren ve kendisini DEMEP yani KCK/TM-DEMEP yapılanması içinde yer alarak faaliyet gösterdikleri anlaşılmıştır” deniliyor.

DELİLLER TOPLANTILAR VE İLETİŞİM TUTANAKLARI

İddianamenin bu bölümünde 7 Aralık 2011’de Tüm Bel-Sen Ankara 2 Nolu Şube’deki toplantı (5 sayfa), 14 Aralık 2011’de Tüm Bel-Sen 1 Nolu Şube’de yapılan toplantı (4 sayfa), 28 Aralık 2011’de Eğitim Sen Ankara 2 Nolu Şube’de yapılan toplantı (6 sayfa), 30 Aralık 2011’de Haber-Sen Ankara Şubesi’nde yapılan toplantı (7 sayfa), 8 Ocak 2012’de Eğitim Sen genel merkezindeki toplantı (27 sayfa), 1 Şubat 2012’de Eğitim Sen Ankara 2 Nolu Şube’de yapılan toplantı (11 sayfa), 5 Nisan 2012’de Tarım Orkam-Sen Ankara Şubesi’ndeki toplantı (11 sayfa),  7 Nisan 2012’de Yapı Yol-Sen Ankara Şubesi’ndeki toplantı (20 sayfa), 14 Nisan 2012’de Eğitim Sen genel merkezindeki toplantı (66 sayfa), 15 Nisan 2012’de Eğitim Sen gerel merkezindeki toplantı (32 sayfa),  25 Nisan 2012’de Eğitim Sen Ankara 2 Nolu Şube’de yapılan toplantı (15 sayfa), 29 Nisan 2012’de Eğitim Sen genel merkezindeki toplantı (7 sayfa), 16 Mayıs 2012’de Yapı Yol-Sen’de yapılan toplantı (21 sayfa) ve 30 Mayıs 2012’de SES genel merkezindeki toplantıların (42 sayfa) ortam dinlemeleri yer alıyor.

İddianamenin 2. bölümünde de ilk bölümde yer alan sendikal faaliyetleri kapsayan toplantılara katılan 72 sendikacının toplantılarda yaptıkları konuşmalar tek tek yer alıyor. Bunların yanı sıra telefon görüşmelerinden oluşan iletişim tutanakları da bulunuyor.

HERŞEY VE HERKES KCK’Lİ!

İddianamenin 3. bölümünde ise yapılan değerlendirme ve talep yer alıyor. Bu bölümde dikkat çeken bir başka husus ise Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH), TZPKurdî, DYGM, sivil Cuma namazları gibi oluşum ve faaliyetlerin “propagandif/siyasi anlamlar yüklenen” faaliyetler olarak iddianamede yer bulması... Sendikacıların 28 Şubat, 4+4+4+4 eğitim sistemi, KESK'li kadınların tutuklanmasını protesto gösterileri, 8 Mart, Kürt sorunu, güncel konular, AKP'nin politikaları, anadil, sağlık ve eğitim sorunlarıyla ilgili KESK'in sendikal eylemleri, 1 Mayıs, Van depremi, sendikal örgütlenme ve sendikal eğitim çalışmaları, sendikal faaliyetler, etkinlik ve toplantılar “KCK’nin faaliyetleri” olduğu ileri sürülüyor.

‘SENDİKAL DÜŞÜNCE ÖCALAN’IN GELİŞTİRDİĞİ SÖYLEMDİR!’

Sendikacıların soruşturma konusu olan eylemlerinin “KCK üyesi olmak merkezli” olduğu bu anlamda KESK’in sendikal etkinliği olarak düzenlenen toplantı ve basın açıklamalarının tamamının örgütsel etkinlikler olduğu iddia edilen iddianamede, sendikacıların aktiviteleri şu şekilde örgütle bağlantılandırılıyor: “Şüphelilerin terör örgütü içindeki faaliyetleri, bunların planlandığı, değerlendirildiği, eğitim verildiği toplantıların takip ve kaydı yapılarak tespit edilmiştir. DEMEP, içinde yapılandığı KESK tüzel kişiliğinin legal görünümünden yararlanarak örgütün çağrılarıyla ‘kamu düzenini bozmak, örgütsel talep ve çağrıların yerleştirildiği toplumsal mesajlar verilerek’ örgüt taleplerinin kamuoyunda destek bulmasına yönelik ısrarlı, sürekli çalışmalar yapılmıştır. Bir kısmı iddianameye alınmayan etkinliklerin en legal-sendikal görünümlü olanının bile örgütün talimatıyla yapıldığı çözümü yapılan KCK/DEMEP toplantılarından anlaşılacaktır. KCK/DEMEP’in sendikal söylem ve düşünceleri KCK sözleşmesine göre Öcalan’ın geliştirdiği söylemlerdir.”

BOMBALI EYLEMİ YAPAN DA DEVLET MEMURU!

“Delil durumuna göre bu suçtan mahkûmiyetleri kesinlik derecesinde kuvvetle muhtemel olan şüphelilerde kaçma şüphesinin yargılamayı ve hükmün infazının bu şekilde engellenmesi olasılığının mutlak surette var olduğu” belirtilen iddianamede, Antep’te emniyet müdürlüğüne yapılan bombalı eylem için “8 sivilin şehit edildiği bombalı saldırıda KCK üyesi bir Devlet memuru” ibaresinin olması dikkat çekiyor.  İddianamede ayrıca yargılamanın tüm sendikacılar için “tutuklu yapılması”, bu bağlamda 72 sendikacının da tutuklanması talep ediliyor.

72 SENDİKACININ SİLAHLI ÖRGÜTE ÜYELİKTEN HAPSİ İSTENİYOR

KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in KCK/DEMEP yapılanmasının örgüt adına sorumlusu olduğu ibarelerinin yer aldığı iddianamede 72 sendikacı hakkında “silahlı örgüte üye olmak” suçlamasıyla 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Yargılamanın başlayacağı tarih henüz belli değil.

Haklarında dava açılan 72 sendikacının isimleri şöyle: “Abdulgani Ceyhan, Abdulkadir Baydur, Abdullah Karahan, Ahmet Koçyiğit, Alican Kaplan, Alipaşa Şanlı, Aykut Erhan Turgut, Ayten Tekeş, Bekir Gürbüz, Belgizar Sazak, Bülent Kaya, Cebrail Arslan, Cemil Özen, Cemile Duman, Cengiz Paycu, Cezmi Gündüz, Civan Yıldırım, Çerkez Aydemir, Deniz Bozbey, Devrim Kahraman, Emel Emre, Erdal Turan, Erdal Yılmaz, Faik Deli, Feruh Çelik, Fikret Çalağan, Hadi Aslan, Hamdullah Yıldırım, Hanım Koçyiğit, Hasan Kaldık, Hasan Ölgün, Hayati Mehmetoğlu, İlhan Akbaş, İsmail Remzi Kaya, İzzettin Alpergin, İzzettin Ekin, Kasım Birtek, Lami Özgen, Lokman Özdemir, Mehmet Arda, Mehmet Bozgeyik, Mehmet Sıddık Varlı, Mehmet Sezgin İbi, Mehmet Sıddık Akın, Mesut Fırat, Metin Vuranok, Murat İrfan Işık, Mustafa Bozan, Mütahir Karakuş, Müzahit Karakuş, Nihat Kılınçalp, Niyazi Yılmaz, Osman İşçi, Özkan Yorgun, Reşit Sünbül, Sadrettin Kaya, Sakine Esen Yılmaz, Salih Ersan, Seyran Şık, Sibel Anıl, Sinan Gündüz, Sinan Muşlu, Şahin Kayıkçı, Şerif İldoğan, Tarık Kaya, Veysel Özhekti, Yılmaz Güneş, Yılmaz Meşeli, Yılmaz Yıldırımcı, Yunus Akıl, Yusuf Kösele ve Zeyyad Ceylan.”