72 KESK'linin yargılanması bir paradoksla başlıyor
72 KESK'linin yargılanması bir paradoksla başlıyor
72 KESK'linin yargılanması bir paradoksla başlıyor
Aralarında KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in de bulunduğu 72 sendikacı hakkında "KCK üyesi olmak" suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması 10 Nisan'da görülecek. Dava Özgen'in, hem yargılanıyor olması hem de Kürt sorununun çözümü bağlamında AKP tarafından oluşturulan akil insanlar komisyonunda yer alıyor olması itibariyle de ayrı bir özelliğe sahip.
Ankara, Diyarbakır, İstanbul, Ağrı, Bitlis, Siirt, Adana ve Eskişehir’de 25 Haziran 2012 tarihinde “KCK / Demokratik Emek Platformu (DEMEP)” adı altında yapılan operasyonla aralarında KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in de bulunduğu 72 kişi gözaltına alınmıştı. KESK ve KESK'e bağlı sendikaların yönetici ve üyesi 72 kişi hakkındaki “silahlı örgüt üyesi olmak” iddialarını içeren ve 3 bölümden oluşan 1140 sayfalık iddianamenin ilk bölümü, KESK ve bağlı sendikaların kendi iç toplantılarının polisin ortam dinlemesi sonucu hazırladığı ‘delil’lerden oluşuyor.
10 Nisan'da Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk duruşması görülmeye başlanacak olan davanın ekseni DEMEP adlı oluşumun çeşitli iş kollarında çalışan kesimlerin sendikal haklarının takipçisi olmaktan ziyade, bu kesimlerin örgütsel faaliyetlerin içine çekilerek KCK’nin güdümünde devlete karşı baskı yaratmak amacıyla kurulmuş bir “örgüt yapılanması” iddiaları üzerinden şekilleniyor. Savcılık iddianamesine göre; “soruşturma kapsamında yapılan teknik takip ve teknik izlemelerde şüphelilerin KESK'e bağlı olan Eğitim Sen, Tüm Bel-Sen, BES, ESM, Tarım Orkam-Sen, Haber-Sen, Yapı Yol-Sen, BTS, SES, Kültür Sanat-Sen ve DİVES, KCK'nin nihai amacını benimseyen, siyasi ve sosyal alanda faaliyet gösteren ve kendisini DEMEP yani KCK/TM-DEMEP yapılanması içinde yer alarak faaliyet gösterdikleri" anlaşılmış!
BİR YILDA 4 OPERASYON
Örgütlenme çalışmalarına 1989 yılında başlayan KESK, 8 Aralık 1995'te 20 sendikanın bir araya gelmesiyle kuruldu. Eğitim, sağlık, sosyal güvenlik ve iletişim gibi 11 kamusal işkolunda örgütlü KESK'in 250 bin dolayında üyesi bulunuyor. 21 Aralık 2011'de ve 23 Mayıs 2012'de grevli ve toplu iş sözleşmesini içermeyen sendika yasasına karşı iki genel grev düzenleyen KESK'e son bir yıl içinde 4 kapsamlı operasyon yapıldı.
13 Ocak 2012'deki ilk operasyonda bir kişi gözaltına alınırken, ikinci operasyon da 13 Şubat 2013'te gerçekleştirildi. Bu operasyonda 15 KESK'li kadın sendikacı gözaltına alındı ve tutuklandı. Üçüncü operasyon ise "KCK" kapsamında 25 Haziran 2012'de gerçekleştirildi. Bu operasyonda KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de aralarında bulunduğu 72 KESK'li yönetici ve üye gözaltına alınırken, kimileri de tutuklandı.
Yapılan itirazlar sonrasında tutuklu SES Genel Sekreteri M. Sıddık Akın, Eğitim-Sen Tunceli Şube Başkanı Hasan Ölgün, Eğitim Sen Adıyaman Şube Yöneticisi Erdal Yılmaz, Eğitim-Sen üyesi Hanım Koçyiğit, BTS Diyarbakır Şube Sekreteri Veysel Özhekti ve Haber-Sen üyesi Sibel Anıl serbest bırakıldılar. Bunlar arsında M. Sıddık Akın, sağlık sorunları sebebiyle tahliye edilirken, bu durum kararda yer aldı.
KESK'e yönelik dördüncü operasyon ise 19 Şubat'ta "DHKP-C operasyonu" adıyla gerçekleştirildi. Bu operasyon kapsamında da 167 kişi hakkında gözaltı kararı bulunurken, 149 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 55'i, 23 Şubat'ta tutuklandı.
ÖZGEN, HEM AKİL İNSAN HEM DE SANIK!
"KCK üyeliği" suçlamasıyla yargılanacak KESK'lilerin davasının seyri bir anlamda Kürt sorununun çözümüne yönelik başlatılan süreç açısından önemle takip ediliyor. Onlarca yönetici ve üyesi tutuklu bulunan KESK, Kürt sorununun demokratik çözümü noktasındaki emek ve barış mücadelesinin ortaklaştırıldığı önemli bir platform olma özelliğini taşıyor. Yüzlerce sendikacının yargılandığı davaların bir parçası olacak olan 10 Nisan'daki duruşmanın bir başka özelliği de bu davada yargılanacak olan KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in AKP tarafından oluşturulan akil insanlar komisyonunda yer alıyor olması.
YOĞUN DESTEK BEKLENİYOR
HDK, tüm bileşenlerine ve üyelerine duyarlılık çağrısı yaparak, 10 Nisan'da Ankara Adliyesi önünde bir araya gelerek KESK'e destekte bulunacak. Kitlesel katılımın olması beklenen duruşma günü saat 09.00'dan itibaren duruşma bitene kadar dışarıda destek eylemi gerçekleştirilecek. Davanın yurtiçi ve yurtdışından da çeşitli sendika, STK'lar, siyasi partilerden de gelecek destek ile yoğun bir ilgi görmesi bekleniyor.
KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in KCK/DEMEP yapılanmasının örgüt adına sorumlusu olduğu ibarelerinin yer aldığı iddianamede 72 sendikacı hakkında “silahlı örgüte üye olmak” suçlamasıyla 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Yargılamanın başlayacağı tarih henüz belli değil.
YARGILANACAK SENDİKACILAR
Haklarında dava açılan 72 sendikacının isimleri şöyle: “Abdulgani Ceyhan, Abdulkadir Baydur, Abdullah Karahan, Ahmet Koçyiğit, Alican Kaplan, Alipaşa Şanlı, Aykut Erhan Turgut, Ayten Tekeş, Bekir Gürbüz, Belgizar Sazak, Bülent Kaya, Cebrail Arslan, Cemil Özen, Cemile Duman, Cengiz Paycu, Cezmi Gündüz, Civan Yıldırım, Çerkez Aydemir, Deniz Bozbey, Devrim Kahraman, Emel Emre, Erdal Turan, Erdal Yılmaz, Faik Deli, Feruh Çelik, Fikret Çalağan, Hadi Aslan, Hamdullah Yıldırım, Hanım Koçyiğit, Hasan Kaldık, Hasan Ölgün, Hayati Mehmetoğlu, İlhan Akbaş, İsmail Remzi Kaya, İzzettin Alpergin, İzzettin Ekin, Kasım Birtek, Lami Özgen, Lokman Özdemir, Mehmet Arda, Mehmet Bozgeyik, Mehmet Sıddık Varlı, Mehmet Sezgin İbi, Mehmet Sıddık Akın, Mesut Fırat, Metin Vuranok, Murat İrfan Işık, Mustafa Bozan, Mütahir Karakuş, Müzahit Karakuş, Nihat Kılınçalp, Niyazi Yılmaz, Osman İşçi, Özkan Yorgun, Reşit Sünbül, Sadrettin Kaya, Sakine Esen Yılmaz, Salih Ersan, Seyran Şık, Sibel Anıl, Sinan Gündüz, Sinan Muşlu, Şahin Kayıkçı, Şerif İldoğan, Tarık Kaya, Veysel Özhekti, Yılmaz Güneş, Yılmaz Meşeli, Yılmaz Yıldırımcı, Yunus Akıl, Yusuf Kösele ve Zeyyad Ceylan.”