8 EKİM GÜNDEMİ

8 Ekim Haber Merkezi gündemi

*Van’da bulunan siyasi tutsaklara verilen içme suyuna kanalizasyon suyunun karışması nedeniyle tutsaklarda birçok hastalık ortaya çıktı.

*Tarsus Cezaevin'de kalan siyasi tutsak Cengiz Temel'in amcası Davut Temel, yeğeninin kendisine 'ayakta sayım' dayatmasından dolayı psikolojik ve fiziki şiddet gördüklerini söylediğini aktardı.

*Almanya Kürt Kadın Hareketi(YJK-E) Sözcüsü Yıldız Filmci, 9-13 Ekim’de Belçika, Fransa ve Almanya’da yapılacak eylemlere tüm Kürdistan halkı ve dostlarını davet etti.

*İtalya’da Kürt mültecilere desteğinden dolayı “Kürt Mimmo” (Mimmo il Curdo) lakabını alan Riace Belediye Başkanı Domenico Lucano tutuklandı. Kürt Mimmo’ya ev hapsi verildi.

*Federal Alman hükümetinin son dönemlerde Türk ordusunun başta füze ve tank üretmesi için lisans haklarını vermesine tepki gösteren Sol Parti milletvekili Ulla Jelpke “Lisans hakkı suçlara ortak olmaktır” dedi.

*Gazeteci-yazar Mona Chollet’in son kitabı “Kadınların yenilmez gücü, Cadılar” (Sorcières, la puissance invaincue des femmes), kitlesel cadı avının ne tarihin bir kazası ne de bir kaç kökten dincinin çılgınlığının ürünü olmadığını kaydediyor.

*İran parlamentosu, ABD’nin tek taraflı olarak çekildiği nükleer anlaşmayı kurtarmak için “terörizm finansmanına” karşı bir yasa tasarısının onayladı. Muhafazakarlar sert eleştirilerde bulundu.

*Merkezi Fransa’nın Lyon kentinde bulunan uluslararası polis teşkilatı Interpol, 10 günü aşkın bir süredir “kayıp” olan Çinli Başkanı’nın istifa ettiğini ve bu istifanın hemen işleme konulduğunu açıkladı.