8 merkezde 28 Mart anmaları

8 merkezde 28 Mart anmaları

‘Kahramanlık Haftası’nın son günü olan 28 Mart dolayısıyla 8 ayrı merkezde özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler yürüyüş, açıklama ve mezarlık ziyaretleriyle anıldı. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, efsanevi gerilla komutanı Mahsun Korkmaz ile Mazlum Doğan’ın fotoğraflarının taşındığı etkinliklerde, ‘Şehit namirin’ sloganları atıldı.

AMED: Diyarbakır'da 28 Mart 2006 tarihinde başlayan ve Kuzey Kürdistan’a yayılarak Kürtlerin tarihinin en büyük "serhildanı" olarak yorumlanan Bağlar 10 Nisan Polis Karakolu önünde konumlanan yüzlerce polisin kitleye ateş açması sonucu yaşamını yitiren 7 yaşındaki Enes Ata ve geçen yıl kimyasal silahlarla düzenlenen saldırı sonucu yaşamlarını yitiren gerillalar mezarları başında anıldı.
MEYA-DER, BDP Bismil ve Çınar ilçe örgütleri tarafından organize edilen anmaya yüzlerce kişi katıldı. Halk ilk olarak Enes Ata'nın Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Demirölçek köyündeki köy mezarlığında bulunan mezarı başında toplanarak anma yaptı. Çınar ilçesinde toplanan yüzlerce kişi korna çalarak uzun konvoylar eşliğinde mezarlığa ulaştı. Mezarlıkta, Enes Ata'nın fotoğrafının bulunduğu "Em şehîdê serhildana gel jibîr nakin" ve Paris'te katledilen üç Kürt kadın siyasetçinin fotoğraflarının bulunduğu "Şehîd namirin" yazılı pankartların yanı sıra, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri, PKK, KCK bayrakları açıldı. Kitle sık sık, "Şehîd namirin", "PKK halktır halk burada", "Bê Serok jiyan nabe", "Riya şehîda riya me ye" sloganlarını attı. 
Enes Ata'nın mezarına karanfiller bırakılması ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından konuşan BDP Bismil İlçe Eş Başkanı Gurbet Yalçınkaya, "Her şey ortadadır. Bu yeni süreçte anne ve kadınlar olarak üzerimize düşen her görevi yerine getireceğiz. Devletin bize yaptığı zulmü asla kabul etmeyeceğiz. Sayın Abdullah Öcalan'ın da 21 Mart'ta dediği gibi artık siyaset dili konuşsun. Yaşamını yitirenler çocuk da olsa kadın da olsa bizim şehitlerimizdir" diye konuştu.

Daha sonra söz alan BDP Çınar İlçe Eş Başkanı Rahmi Özmen ise, "Bizler biliyoruz ki 28 Mart'ta halk serhildana durduğunda kadın da olsa çocuk da olsa devlet gereğini yaptı! Bizler Mazlum Doğan'ın, Mahsun Korkmaz'ın yolundan gitmeye devam edeceğiz. Mazlumların yolu yolumuza ışık tutacaktır" şeklinde konuştu. Özmen'in ardından konuşan Enes Ata'nın babası Süleyman Ata, "Enes 7 yaşındayken polisler tarafından yakın mesafeden vurularak katledildi, şehit oldu. Dilerim ki artık şehitlerimiz olmaz" dedi.

Konuşmaların ardından kitle, geçen yıl Hakkari'nin Şemdinli (Şemzinan) ilçesi kırsalında yaşamını yitiren HPG gerillası Murat Çapa'nın (Cemşîd Amed) mezarını ziyaret etti. Mezarlıktaki anmanın ardından kitle ilçeye bağlı Aşağıkonak (Xanike jêr) köyündeki köy mezarlığına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte çatışmalarda yaşamını yitiren gerillaların fotoğraflarını taşıyan kitle sık sık, "Bijî Serok Apo", "Şehîd namirin", "Gençlik Apo'nun fedaisidir", "Partiya me partiya karkeran e" sloganlarını attı. Burada bir dakikalık saygı duruşunda bulunan kitle, mezara karanfiller bıraktı. BDP Çınar İlçe Eş Başkanı Rahmi Özmen burada da kısa bir konuşma yaptı.

Anmanın ardından kitle belirlenen program çerçevesinde Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Yücebağ köyüne doğru hareket etti. Burada, 24 Mart 2012 tarihinde Bitlis'te düzenlenen operasyonda yaşamını yitiren 15 HPG'li kadından Bismil'de toprağa verilen HPG'li Welat Argış ile Şehriban Argış'ın cenaze töreninde polisin kitleye müdahalesi sonucu yaşamını yitiren Şahin Demir adlı genç mezarı başında anıldı. Bir dakikalık saygı duruşu sonrası dualar okundu. Kitle daha sonra zılgıt ve alkışlarla, Mardin Mazıdağı'na bağlı Yeşilköy köyüne doğru hareket ederek, 1994 yılında yaşamını yitiren HPG komutanlarından Mehmet Cengiz'i (Resul) mezarı başında andı.

VAN: MEYA-DER Van Şubesi öncülüğünde yaşamını yitiren HPG Askeri Konsey Üyesi Abdulkerim Ertaş'ın (Kurtay Feraşin) ölüm yıldönümü nedeniyle Cevdetpaşa Mahallesi'nde bulunan taziye evinde mevlit verildi. Çarşı merkezinden taziye evine yapılan yürüyüşe; BDP Van İl eş başkanları Figen Yaşar ve Musa İtah, Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, TUYAD-DER, GÖÇ-DER, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri ve binlerce kişi katıldı. Taziye evine, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın, HPG'li Kurtay Feraşin ile birlikte çatışmada yaşamını yitiren 8 HPG gerillasının fotoğrafları asıldı. Barış Anneleri İnisiyatifi aktivistleri de çeşitli tarihlerde yaşamını yitiren çocuklarının fotoğraflarını taşıdı. Binlerce kişini katıldığı mevlitte taziye evinde yer kalmadığında dolayı kitle dışarıda oturdu. Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından mevlit okundu. Ardından konuşan BDP Van İl Eş Başkanı Musa İtah, "Şehit Kurtay Feraşin büyük bir fedakarlıkla Kürdistan dağlarında mücadele verdi. Şehit Feraşin mücadele tarihinde bir semboldü. Şehit olduğu tarihin yıldönümünde saygıyla şükranlarımızla anıyoruz. Yoldaşlarının ve Kürdistan halkının başı sağolsun, şehitlerimizi unutmayacağız" dedi. Ertaş'ın ağabeyi Yahya Ertaş ise, ağabeyinin Kürt halkı için mücadele verdiğini belirterek, "Kürdistan halkının başı sağolsun" dedi. 

SİİRT: BDP Siirt İl Kadın Meclisi üyeleri, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için il binasında anma etkinliği düzenledi. Etkinlikte PKK'nin öncü kadrolarından efsanevi gerilla komutanı Mahsun Korkmaz, Paris'te suikast sonucu yaşamını yitiren Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan ile 24 Mart 2012 tarihinde Bitlis'in Hizan ilçesi kırsalında çıkan çatışma sonucu yaşamını yitiren 15 kadın gerilla anıldı. Anmaya; BDP Siirt İl Başkanı Mehmet Ata İnan, Kurtalan Belediye Başkanı Necat Yılmaz, Siirt Kadın Meclisi üyeleri, Barış Anneleri, HDK İl Meclis çalışanı Yılmaz Çınar, MKM, TUHAD-DER, MEYADER ve çok sayıda kişi katıldı. Yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından başlanan etkinlik salonuna Mahsun Kokmaz (Agit), Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi ve 24 Mart 2012 tarihinde Bitlis'in Hizan ilçesi kırsalında çıkan çatışma sonucu yaşamını yitiren 15 kadın gerillanın fotoğrafları asıldı. Etkinlikte yapılan konuşmaların ardından PKK'yi anlatan sinevizyonun gösterimi yapıldı. Sinevizyon gösterimi sırasında duygulu anlar yaşanırken, anma "Biji Serok Apo" sloganıyla sonlandırıldı. 

SİLOPİ: Şırnak'ın Silopi ilçesinde ise MEYADER öncülüğünde çeşitli tarihlerde yaşamını yitiren gerillaların mezarları ziyaret edildi. Başak Mahallesi'ndeki Kevser Camisi önünde biraraya gelen ve aralarında BDP Silopi İlçe Başkanı Muhsun Kunur, MEYADER üyeleri, Barış Anneleri İnisiyatifi, BDP ilçe yöneticilerinin de bulunduğu yüzlerce kişi, Başak Mahallesi'nde bulunan Şehitlik Mezarlığı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte sık sık, "Bijî Serok Apo", "Şehit namirin" sloganları atıldı. Başak Şehitlik Mezarlığı'na gelen yüzlerce kişi burada bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından konuşan BDP Silopi İlçe Başkanı Kunur, "Kürt halkının ulusal bayramı Newroz ve kahramanlık haftası milyonların özgürlük çığlığıyla taçlanmıştır. Bu irade bir kez daha zafere yürüyen Kürt özgürlük mücadelesinin doğruluğunu en büyük bağlılıklarla sürdürüldüğünün göstergesidir. Kahraman şehitlerimizi bir kez daha anıyoruz" dedi. Kitle okunan duaların ardından mezarlıktan ayrıldı.

SURUÇ: BDP Suruç İlçe Örgütü tarafından özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için ilçe binasında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya; BDP'li yöneticilerin yanı sıra MEYADER yöneticileri, il genel meclis ve belediye meclis üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. Saygı duruşu ile başlayan toplantıda konuşan MEYADER Temsilcisi, "Bugün var olan tüm değerler ve kazanımlar yaşamını özgürlük mücadelesinde yitirenlerin sayesinde olmuştur" dedi. Konuşmanın ardından PKK tarihinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. Anma "Şehit namirin" sloganı ile sonlandırıldı. 

CİZRE: Şırnak'ın Cizre ilçesinde MEYADER öncülüğünde 28 Mart dolayısı ile yürüyüş düzenlendi. BDP Cizre İlçe binası önünde biraraya gelen onlarca kişi, çeşitli tarihlerde yaşamını yitiren gerillalar için yürüyüşe geçti. Yürüyüşe katılan kadınların kara çarşaf giymesi dikkat çekerken, yürüyüş Cudi ve Sur mahalleleri arasında devam etti. Mahalle arasında gerçekleşen yürüyüşe ilerleyen dakikalarda katılım artarken, etrafta bulunan yurttaşlar da alkış ve zılgıtlarla yürüyenlere destek verdi. "Şehid namirin", "Direne direne kazanacağız", "Biji Serok Apo" sloganları ile yürüyen kitle, Dağkapı Mahallesi'nde bulunan Kent Mezarlığı'na geldi. Çeşitli tarihlerde yaşamlarını yitiren gerillaların mezarı başında yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardında mezarlara karanfiller bırakıldı. Dualar okunduktan sonra MEYADER adına konuşan Asya Bulur, "Özgürlük mücadelesinde yaşamlarını kaybedenleri burada minnetle anıyoruz. Şehitlerimiz değerlerimizdir. Bu değerlere her zaman sahip çıktık. Ve çıkmaya devam edeceğiz" dedi. Konuşmanın ardından anma sona erdi.

DERİK: Mardin'in Derik ilçesinde BDP İlçe binasında anma etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Derik Belediye Başkan Vekili Doğan Özbahçeci, DTK delegeleri, il genel ve belediye meclis üyeleri, MEYADER üyeleri ile onlarca kişi katıldı. Yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından başlanan etkinlikte konuşan BDP Derik İlçe Yöneticisi Mahmut Mercen, Mahsum Korkmaz, Kemal Pir, Mazlum Doğan ve Arjin Garzan şahsında "özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren tüm şehitleri" bir kez daha andıklarını belirtti. Mercen, "40 yıllık mücadeleden sonra Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın geliştirdiği çözüm süreci demokratik çözüm ve özgürlüğümüzün müjdesidir. Artık hiçbir güç bize özgürlük ve eşitlikten yoksun bir yaşamı dayatamaz" dedi. Konuşmanın ardından sinevizyon gösterimi yapıldı ve anma "Şehid namirin" ve "Biji Serok Apo" sloganları ile sonlandırıldı.