80 yaşındaki tutsak Özer’e ilişkin ‘tahliye edilmeli’ raporu

İleri yaşına ve hastalıklarına rağmen cezaevinde tutulan 80 yaşındaki tutsak Makbule Özer’in iletişim kurmada zorlandığı, birçok hastalığının olduğu ve cezalanmasının ertelenmesi gerektiği rapor edildi.

Türk devlet yargısı Van’ın Edremit ilçesinde yaşayan 80 yaşındaki Makbule Özer’e “örgüte yardım etmek” iddiasıyla verilen 2 yıl 1 ay hapis cezayı onadıktan sonra 9 Mayıs’ta eşi Hadi Özer ile birlikte tutukladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, Özer’in durumuna ilişkin bir rapor hazırladı.

Bu rapora, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ümit Biçer’in görüş raporu da eklendi.

 Biçer tarafından hazırlanan raporda, Özer’in cezasının infazının cezaevi koşullarında sürdürmesinin uygun olmadığı vurgulandı.

Raporda Özer’in sağlık sorunları şöyle sıralandı: “Özer’in her iki kulağında orta derecede işitme kaybı; sol gözde katarkt nedenli lens kullanımı, her iki kalça, sol omuz, sol el bileğinde hareket kısıtlılıkları, sol ayakta kısalık tanımlandığı ve kişinin tek destekle kısa mesafe hareket edebildiği, D vitamini eksikliği, astım, diyabet, idrarını tutmakta güçlük tanımlandığı belirlenmiştir. Ceza infaz kurumlarında tutulan hükümlü ve tutukluların alıkonulan kişilerin kişisel engelleri, kronik hastalıkları, iletişim sorunları gibi nedenlerle tedaviye erişimlerinde yaşanan sıkıntılar daha da ağırlaşabilmektedir.”

Raporda Özer’in engelli olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtilirken, “Cezaevi koşullarında kimi zaman olanaklar elvermediği, kimi zaman düzenlemelerden kaynaklanan problemler nedeniyle bazı hastalıkların ortaya çıkmasını ve bulaşmasını kolaylaştırması da başlı başına bir hastalık etkeni olmakta ve ileri yaşta olan hükümlü ve tutuklular için ciddi bir sağlık problemine dönüşmektedir” denildi.

Raporda ayrıca şu tespitler var: “Mevcut rahatsızlıkları ve kişinin yaşı da dikkate alındığında acil müdahaleleri de gerektirebilecek tıbbi tedavi ve rehabilitasyonun yanı sıra iyileşme sürecinin önemli bir parçası olan ruhsal ve sosyal desteğin de cezaevi koşullarında sağlanması, hapishane koşullarında kişinin yaşamını tek başına sürdürmesi ve sağlığını koruması olanaklı görülmemektedir.

(…) Makbule Özer’in cezasının infazının hapishane koşullarında sürdürülmesinin uygun olmadığı, alternatif yollar aranması ya da sağlık koşulları nedeniyle cezasının ertelenmesi/kaldırılması yoluna gidilmesinin tıbbi açıdan uygun olduğunu belirtir, uzman görüşüdür.”