Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Çelik: Tecrit kırılana kadar açlık grevleri devam edecekler

TUHAY-DER Eşbaşkanı Esin Çelik, tutsakların yakın zamanda ağır bir açlık grevinden çıktığını hatırlatarak, ciddi riskler olduğunu ve adım atılması gerektiğini söylüyor.

Cezaevlerinde İmralı tecridine karşı başlatılan açlık grevleri 50 günü geride bıraktı. Binlerce tutsağın dönüşümlü olarak başlattığı direniş, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde ve tüm cezaevlerinde uygulanan tecridin kaldırılması, hak ihlallerinin son bulması ve hasta tutsakların serbest bırakılması için sürüyor.

ANF’ye konuşan Marmara Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) Eşbaşkanı Esin Çelik, tutsakların eylemin tecrit kırılana kadar devam edeceği mesajını verdiklerini söylüyor: “Eylem tecrit kırılana kadar devam edecek fakat resmi kanallardan herhangi bir adım atılmıyor, aksine disiplin cezaları veriliyor. Aileleri ile pandemi gerekçesiyle görüştürülmeyen tutsakların odaları dışarıdan gelen askerlerce basılıyor. Kantinden aldıkları eşyalar toplanıyor, disiplin cezası gerekçesi yapılıyor.”

'CİDDİ RİSKLER VAR, ADIM ATILMALI'

Çelik, eylemin 11’inci grup tarafından devralındığını hatırlatırken, “Beşer günlük olarak devam ediyorlar. Şu an böyle devam ediyor ama eğer diyalog kurulmazsa bu süreç nereye evrilecek elbette bilemiyoruz. Karabük gibi tüm bir koğuşun salgınla boğuştuğu cezaevleri var ama açlık grevlerinden kaynaklı sağlık sorunlarına dair net bir bilgi yok. Çünkü sağlık kuruluşları daha yeni bununla ilgili bir izleme heyeti oluşturuyor. Önümüzdeki günlerde onların görüşmeleri doğrultusundan sağlık açısından durumlarını öğreneceğiz. Ama şöyle bir durum var ki birçok tutsak zaten ciddi bir açlık grevi sürecinden çıktı. Bunun etkisi beli yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. O yüzden henüz daha toparlanmamış olanlar da var. Dönüşümlü de olsa ciddi riskler barındırıyor. Tüm bunlara rağmen tutsaklar kararlı olduklarını açıklıyor ve aileler üzerinden bize ilettikleri mesajlarda dışarıdan dayanışmanın yükseltilmesini talep ediyor” diyor.