Çevirmen: Cezaevlerinde ihlaller sürüyor

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Başkanı Nuray Çevirmen, İç Anadolu Bölgesi cezaevlerinin raporuna dikkat çekerek, hak ihlallerinin devam ettiğini ve hasta tutsakların sorunlarının çözülmediğini söyledi.

İHD Ankara Şube Başkanı Nuray Çevirmen, cezaevlerinde tüm girişimlere rağmen düzeltme yerine bazı 12 Eylül uygulamalarına bile başvurulduğunu belirtti.

ANF’ye konuşan çevirmen, tutsakların haklarıyla ilgili gelişmiş standartlar olmasına rağmen gasp edildiğine işaret ederek, Bolu Cezaevi örneğini verdi: “Bolu F Tipi’nde hastalar ayda sadece bir kez revire çıkarılıyor. Acil bir durum olsa bile revire çıkarılmıyorlar. İlaçları belirli periyodlarla doktor tarafından yazılması gereken hasta mahpuslar var ama ne yazık ki revire çıkarılmıyor. Nurullah Semo hüküm özlü olmasına rağmen yasa dışı bir uygulamayla ağırlaştırılmış müebbet koşullarıyla 2 yıldır tek kişilik hücrede tutulmaktadır. Bu yasa dışı bir uygulamadır. Bu uygulamanın yanı sıra fiziksel şiddete de maruz kalmış.’’ şeklinde konuştu.

Çevirmen, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile işkencenin yasaklandığını hatırlatarak, 'Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya işlemlere tabi tutulamaz' denildiğini ama bunu uyulmadığını söyledi. Gazetelerin ve dergilerin verilmediğini de dile getiren Çevirmen, şöyle devam etti: “Sincan Cezaevi’nde 8 tutsak darp edildi. İdari kararlarla gazeteler verilmiyor. Herhangi bir toplatma kararı olmamasına rağmen dergiler verilmiyor. Yeni Yaşam gazetesi örneğin bazı cezaevlerinde daha önce veriliyor olmasına rağmen artık idari bir kararla verilmiyor. Dergilerin kargo yolu ile dışarıdan gönderilmesi halinde ise mahpuslara 'kargo gelmemiştir' deniliyor.

Tokat Cezaevi’nde 12 Eylül uygulamaları dayatılıyor. İHD'ye mektup yazan Hasan Ortaç, 5 Ağustos’tan itibaren ayakta sayımın dayatıldığını ve o günden beri her hafta soruşturma açıldığını belirtmiş. Tüm hakları ellerinde alınmış. İletişim cezalarıyla aile görüşleri kısıtlanmış. Kitap alım sayıları sınırlandırılmış. İnsan Hakları Derneği olarak yayınladığımız raporla birlikte sürecin takipçisi olacağız.’’