İÜ Boğaziçi’nin yanında: Kayyum değil seçim!

İstanbul Üniversitesi öğrencileri, kayyum rektör atamasına karşı direnen Boğaziçi öğrencileri için Beyazıt’ta dayanışma eylemi düzenledi.

İstanbul Üniversitesi öğrencileri,  kayyum rektör atanmasına karşı direnen Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışmak için Beyazıt Ana Kapı önünde kitlesel eylem düzelendi. Polisin ablukası altında gerçekleşen eyleme, liseli öğrenciler de destek verdi. “Kayyum değil seçim istiyoruz” yazılı pankartı açan öğrenciler, kayyum rektörler Mahmut Ak ve Melih Bulu’nun maketlerini  taşıdı.
Polisin sık sık tehdit anonsları yaptığı eylemde, hep bir ağızdan, “Ferman devletin, üniversiteler bizimdir”, “Kayyum gidecek, biz kalacağız”, “Kayyum rektör istemiyoruz”, “YÖK, polis, medya bu abluka dağıtılacak”  sloganları atıldı.
'ÜNİVERSİTELER HEDEFTE'
İstanbul Üniversitesi öğrencileri adına açıklama Özgür Özdemir tarafından okundu. 2016'dan beri  rektör seçimlerinin kaldırılması ile süregelen uygulamaların sonucunda 5 üniversiteye daha kayyum rektör atandığını hatırlatan Özdemir,  Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan Melih Bulu'nun ise iktidar partisinin içinden bir isim olduğunu belirtti. Bu atamanın da tıpkı İstanbul Üniversitesi'ne atanan Mahmut Ak gibi iktidarın üniversiteleri kendi politik ihtiyaçları ve sermayenin çıkarlarına göre dönüştürme gayesiyle yapıldığını vurgulayan Özdemir, rektör atamalarıyla  üniversitelerin özgür düşünceden ve demokratik yapıdan uzaklaştırılıp,   sermaye ve gericiliğin birer iş merkezi haline getirilmek istendiğine dikkat çekti.
'KAYYUM DEĞİL, SEÇİM İSTİYORUZ'
Üniversitelilerin, ses çıkarmayan, iktidarın emrinde, biat eden, tek tipleşmiş bir kalıba sokulmaya çalışıldığını kaydeden Özdemir, şöyle konuştu:
“Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri AKP'nin atadığı Melih Bulu'ya teslim olmayacaklarını bir kez daha herkese gösterdiler. Bu süreçte gözaltına alınan, karalama kampanyalarının konusun olan, korku ve baskı politikalarıyla sindirilmeye çalışılan bütün arkadaşlarımızın yanındayız. İÜ öğrencileri olarak üniversiteleri arka bahçesine dönüştürmeye çalışan iktidara ve yaptıklarına karşı mücadele edeceğiz. İÜ öğrencileri olarak Boğaziçi Üniversitesi Öğrencilerinin talepleri, bizim de taleplerimizdir. Mahmut Ak İÜ’ye, Melih Bulu Boğaziçi’ne rektör olamaz! Rektörler; öğrencisi, akademisyeni ve emekçileriyle üniversitenin tüm bileşenlerinin ortak iradesiyle seçilmelidir. Kayyum değil seçim istiyoruz!”
Açıklamanın ardından forum düzenleyen öğrenciler, teker teker söz alıp, mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı. Bir öğrencinin kayyum rektör Melih Bulu için bestelediği şarkıyı seslendirdiği eylem, “Yaşasın öğrenci dayanışması” sloganıyla son buldu.