İdil'de İmralı tecridine karşı açıklama ve oturma eylemi

HDP İdil İlçe Örgütü, İmralı tecridine karşı süren zindan direnişini selamladı. Eylemde, AKP-MHP iktidarının İmralı'da sistematik işkence suçu işlediği belirtildi.

Şırnak'ın İdil ilçesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) İdil İlçe Örgütü öncülüğünde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride karşı süren zindan direnişi sahiplenildi.

İlçe örgütü önünde yapılan eyleme HDP Şırnak il ve ilçe örgütleri, TJA aktivistleri ile çok sayıda kişi katıldı. "Açlık grevindeki siyasi tutsakların talebi kabul edilsin, ölüm değil çözüm" pankartı açılırken, hazırlanan açıklamayı HDP İdil İlçe Eşbaşkanı Yasin Öztaş okudu.

Açlık grevlerinin 137. gününde devam ettiğini belirten Öztaş, "Türkiye cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri bugün başlayan bir durum değildir. Politik kimliklerinden kaynaklı olarak insanlar yıllardır cezaevlerinde rehin tutulmaktadırlar. Özgürlüklerinin ellerinden alınması yetmezmiş gibi bir de tutsaklara yönelik cezaevi koşullarından kaynaklı yoğun hak ihlalleri yaşatılmaktadır. İnfaz yasasında ve infaz yönetmeliğinde yapılan hukuka aykırı değişikliklerle ve fiilen gerçekleştirilen uygulamalarla başta hasta mahpuslar olmak üzere tüm mahpuslar açısından koşullar katlanılamaz hale getirilmiştir” dedi.

'İKTİDAR İMRALI'DA SİSTEMATİK SUÇ İŞLİYOR'

“Baskı ve şiddet yöntemlerinden birisi de tecrit suçudur” diyen Öztaş, "Tecrit işkence suçudur; evrensel hukukun, anayasanın askıya alınmasıdır. AKP iktidarının tecrit uygulamasıyla ‘işkence yasağını’ çiğnediği ve bu konuda sistematik bir şekilde suç işlediğini başta CPT olmak üzere çeşitli uluslararası kurumlar tarafından belgelenmiş ve defalarca Türkiye hükümetinin bu işkenceden ve suçtan vazgeçmesi çağrıları yapılmıştır. Ancak AKP bu çağrılara uymadığı gibi, tecridi bugün bir yönetim biçimi haline getirmiş ve sistematik olarak bütün Türkiye’de uygulamaya koymuştur. Yani istisna genelleşmiş ve sistematikleşmiştir. Biliyoruz ki tecrit, iktidarın savaş, soygun, talan ve sömürüye yaslanan yönetim biçimini hayata geçirmek için başvurduğu bir yöntem olmuştur" ifadelerini kullandı.

Öztaş, "Tutsakların istekleri, güvenlikleri ve sağlıkları bu hükümetin sorumluluğunda ve bir an önce sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir” dedi.

Açıklamanın ardından polis engeline rağmen oturma eylemi yapıldı. Eylem, "Bijî Berxwedana Zindanan" sloganı ile son buldu.