İHD 'açlık grevleri raporu' hazırladı

İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu, cezaevlerinde tecride karşı süren açlık grevleriyle ilgili rapor hazırladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Hapishaneler Komisyonu, “Türkiye Hapishanelerinde Devam Eden Açlık Grevleri Tespit ve Değerlendirme Raporu”nu açıkladı. Rapor, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan’ın da katılımı ile derneğin Genel Merkez binasında düzenlenen basın toplantısında  Komisyon üyeleri tarafından açıklandı.

Komisyon Üyesi İlhan Öngör, cezaevinde açlık grevlerinin başlamasının ardından İHD, TİHV, ÖHD, ÇHD ve ilgili baroların cezaevi ve insan hakları komisyonları ile ilgili sağlık örgütleri olarak bir koordinasyon oluşturduklarını belirtti. Öngör, açlık grevcilerinin izlenmesi, temel tıbbi bakımlarının aksatılmamasının sağlanması ve raporlama çalışması için düzenli olarak cezaevlerini ziyaret ettiklerini söyledi.

Öngür, Leyla Güven’in eyleminin hayati risk yaratacak boyuta ulaştığı uyarısında bulundu. 

Açlık grevlerinin sürdüğü cezaevlerine dair raporda şu bilgiler yer aldı:

MARMARA BÖLGESİ

Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi

İnfaz koruma memurları tarafından provoke edici, ‘O kadar aç kalıyorsunuz, hani kilo kaybetmemişsiniz’ gibi söylemlerde bulunulduğu, B1 vitamini talep edilmesine rağmen verilmediği, bunun yerine B vitamini komplekslerinin verildiği, açlık grevcilerinde hızlı bir kilo kaybının yaşandığı, sağlık görevlileriyle iletişim kurmakta zorlandıkları belirtilmiştir.

Bandırma T1 Nolu Kapalı Hapishanesi

Ocak 2019 gününden beri açlık grevinde olan mahpusların ölçüsüz bir şekilde tuz ve şeker aldığı, saf B1 vitaminin verilmediği, B vitamini kompleksi verildiği, ancak karbonat verilmediği, revire çıkmayı kabul etmedikleri için doktor muayenelerinin yapılamadığı, 112 sağlık görevlilerinin birkaç kez kontrol amacıyla geldiği, bu şekilde ölçümlerin yapıldığı belirtilmiştir.

Bandırma T2 Nolu Kapalı Hapishanesi

Ocak 2019 gününden beri açlık grevinde olan mahpusların günlük tuz ve şeker alabildiği, revire ilk defa açlık grevinin 11. Gününde çıkartıldıkları, günde 1 adet B12 vitamini aldıkları, karbonat verilmediği, sağlık memurları tarafından tansiyon ve nabız ölçümlerinin yapıldığı, infaz koruma memurları tarafından ise kilo ölçümlerinin yapıldığı, Cumartesi ve Pazar günleri revire çıkartılmadıkları, sağlık durumlarında orta düzeyde halsizlik, vücut ısısının gün içinde ara ara yükselmesi, ishal vakaları, mide ve baş ağrıları, gözlerde rahatsızlık oluştuğu belirtilmiştir.

Düzce T Tipi Kapalı Hapishanesi

Açlık grevinde olan mahpusların günlük kilo ve tansiyon ölçümlerinin hemşire tarafından yapıldığı, ancak doktor muayenesinin yapılmadığı, ilk iki haftada B1 vitamininin verilmediği, daha sonra verilmeye başlandığı, günde 2 tablet aldıkları, açlık grevcisi ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü Süleyman Benzer’in daha önce çoklu koğuşta kalmasına rağmen greve başlaması nedeniyle tek kişilik hücreye konulduğu, burada refakatçisinin olmadığı belirtilmiştir.

Edirne F Tipi Kapalı Hapishanesi

Açlık grevinde olan mahpuslara B vitamini verilmesi konusunda sıkıntılar yaşandığı, doktor muayenesinin yapılmadığı, sağlık personeli tarafından tansiyon ölçümü yapıldığı, açlık grevcileriyle yapılan görüşmede düzenlenen açlık grevi izleme formunun infaz koruma memurları tarafından incelenmek üzere el konulduğu, görüşme yapan avukatlara bilgi verilmeden saatlerce bekletildiği, düzenlenen formun geri verilmediği belirtilmiştir.

Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Hapishanesi

Açlık grevinde olan mahpusların revire çıkmayı kabul etmedikleri gerekçesiyle kontrollerinin doktor tarafından yapılmadığı, B12 vitamini kullanmayı istemedikleri ancak daha sonra B12 vitaminlerinin verildiği, greve girmek nedeniyle hakkında disiplin soruşturmasının açıldığı belirtilmiştir.

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Hapishanesi

Açlık grevinde olan mahpusların her gün kilo ölçümü yapıldığı, B vitaminin verildiği, ancak berbere çıkma taleplerinin reddedildiği, açlık grevine girmek nedeniyle disiplin soruşturmalarının açıldığı, ulusal ve uluslararası kurumlara gönderilen mektuplara el konulup iletilmediği, yaşanan sorunlar hakkında mahpusların cezaevi idaresiyle görüşme taleplerinin karşılanmadığı, idarenin tutum ve davranışlarının sert, provoke edici olduğu belirtilmiştir.

Tekirdağ 1 ve 2 Nolu T Tipi Hapishanesi

Açlık grevinde olan mahpusların revire çıkmayı kabul etmedikleri gerekçesiyle kontrollerinin doktor tarafından yapılmadığı, B12 vitamini kullanmayı istemedikleri ancak daha sonra B12 vitaminlerinin verildiği, greve girmek nedeniyle hakkında disiplin soruşturmasının açıldığı belirtilmiştir.

Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi

Açlık grevinde olan mahpuslardan Hacer Halil Yusuf ve Ruşen Bozan’ın ağızlarında yaralar ve cilt kuruluğu oluşmaya başladığı, doktor tarafından ilaç ile tedavi edildiği, her gün sağlık kontrolünün yapıldığı ancak bu kontrole şeker ölçümü ve kan tahlilinin dahil olmadığı, Ocak ayının ortasında Kurum müdürü tarafından açlık grevinde olan mahpuslara eylemin devam etmesi halinde müdahale edeceklerinin söylendiği, belirtilmiştir.

Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi

Açlık grevinde olan mahpusların kilo ve tansiyon ölçümlerinin yapılmadığı, B1 ve B kompleks vitaminlerinin verilmediği belirtilmiştir.

Maltepe 1 ve 2 Nolu Kapalı Hapishanesi

Açlık grevinde olan mahpuslara karbonat ve B vitamin kompleksinin düzenli olarak verildiği, kilo, tansiyon ve şeker ölçümünün her gün revirde yapıldığı, açlık grevine girmek nedeniyle disiplin soruşturması açıldığı ve 1 ay etkinliklerden men cezası verildiği, açlık greviyle ilgili gönderdikleri her türlü faks ve mektup nedeniyle ayrıca disiplin soruşturmalarının açıldığı belirtilmiştir.

Kandıra 1 Nolu Kapalı Hapishanesi

Açlık grevinde olan mahpuslara başladıktan 10 gün sonra B kompleks vitaminlerinin verildiği, ancak karbonatın verilmediği, kantinde ücretli olarak satın alınabildiği, haftada 2 gün revir doktorunun mahpusları gördüğü, her gün tansiyon ve kilo ölçümünün yapıldığı, kan şekeri vb. ölçümlerin yapılmadığı, özellikle daha önceki tarihlerde uzun süreli açlık grevinde bulunan mahpus İbrahim Kaya’nın 10 kilo kaybettiği ve ciddi sağlık sorunları yaşadığı belirtilmiştir.

ÇUKUROVA BÖLGESİ

Osmaniye 1 ve 2 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi

Açlık grevinde olan mahpusların revire çıkmayı kabul etmemeleri nedeniyle tansiyon ölçümlerinin yapıldığı, açlık grevinde olanların fotoğraflarının çekilmesinin yasaklandığı, açlık grevine girme nedeniyle disiplin soruşturmasının açıldığı, 1 ay işten yoksun bırakma cezasının verildiği, ayakta sayım dayatıldığı, mahpusların kalkmaması nedeniyle kollarından zorla tutulup ayağa kaldırıldığı ve sayımın böyle alındığı belirtilmiştir. Grevde bulunan 6 mahpusun ayrı bir koğuşa alındığı ve yanlarına 2 refakatçi mahpusun verildiği belirtilmiştir.

Kürkçüler F Tipi Kapalı Hapishanesi

Tek bir mahpusun (İnan Akın) süresiz ve dönüşümsüz grevde olduğu, revire çıkmayı kabul etmediği için muayenesinin yapılmadığı, gerekli olan su, tuz, şeker, karbonat ve B vitamininin kendisine verildiği, saplık kontrollerinin iki veya üç günde bir yapıldığı, sadece tek bir defa doktorun tıbbi bilgilendirme yaptığı belirtilmiştir.

Ceyhan M Tipi Kapalı Hapishanesi

Açlık grevinde olan iki mahpusun B vitamini aldığı, sağlık kontrollerinin yapıldığı, ancak revir doktoru tarafından düzenli olarak muayene edilmedikleri, sağlık memurlarının iki günde bir kontrol ettiği belirtilmiştir.

Tarsus 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi

Açlık grevinde olan 10 mahpusun aynı koğuşa konulduğu, 2 mahpusun da yanlarında rekafatçi olduğu, doktor muayenelerinin yapılmadığı, sağlık kontrollerinin koridorda, tek sıra halinde yapıldığı veya revirde yapılmak istendiği, ancak mahpusların bunu kabul etmediği, B vitamini verildiği, açlık grevcilerinin TTB gözetiminde muayene edilmek istediği, grevden kaynaklanan ishal, baş dönmesi, uykusuzluk problemlerinin yaşandığı, disiplin cezası aldıkları belirtilmiştir.

Tarsus 2 Nolu T  Tipi Kapalı Hapishanesi

Açlık grevinde olan mahpusların koridorda ve ayaküstü muayene edildikleri, idarenin yetersiz miktarda tuz, şeker ve vitamin verdiği, bazı grevcilerin vücudunda yara, morarma ve çatlakların oluştuğu, kilo kaybı yaşadıkları belirtilmiştir.

Tarsus Kadın Kapalı Hapishanesi

5 Ocak 2019’dan beri açlık grevinde olan 4 kadın mahpusu hapishane idaresinin açlık grevlerini bırakmaları konusunda kendilerini ikna etmeye çalıştığı, halsizlik, yorgunluk, el parmaklarında morarma, yüz sararması, kilo kayıpları gibi sağlık problemlerinin olduğu belirtilmiştir.

Alanya L Tipi Kapalı Hapishanesi

5 Ocak 2019 tarihinden beri açlık grevinde bulunan mahpusların disiplin soruşturması sonucu 1 ay sosyal etkinliklerden men şeklinde disiplin cezası aldıkları, sağlık kontrollerinin düzenli yapılmadığı belirtilmiştir.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ

Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi

26 Aralık 2018’den beri açlık grevinde olan 3 kadın mahpusun 4’üncü günde B vitamini kompleksi alabildiği, günde iki tablet kullandıkları, kilo kaybı, üşüme, baş ağrısı, halsizlik, tansiyon düşüklüğü gibi sağlık problemlerinin olduğu, sıcak suyun kirli olması nedeniyle enfeksiyon kapabilecekleri, günlük tansiyon, nabız, kilo ölçümlerinin koğuşta yapıldığı belirtilmiştir.

Karabük T Tipi Kapalı Hapishanesi

5 Ocak 2019’dan beri açlık grevinde olan 3 mahpusun sağlık kontrollerinin her gün, düzenli bir şekilde yapıldığı, B vitamini komplekslerinin verildiği, disiplin soruşturması açıldığı, 14 Ocak itibari ile aşırı kilo kaybının ve tansiyon değişikliğinin olmadığı belirtilmiştir.

Kırıkkale F Tipi Kapalı Hapishanesi

26 Aralık 2018’den beri açlık grevinde olan 6 mahpustan İsmet Akın’ın açık yaraları bulunması nedeniyle sağlık durumunda sıkıntılar yaşanabileceği, iltihap kaptığı, kilo kayıplarının başladığı belirtildi. 

Tokat T Tipi Kapalı Hapishanesi

5 Ocak tarihinde beri açlık grevinde olan 4 mahpusun grevin 12’inci günden itibaren B vitamini komplekslerinden günde iki adet kullandıkları, kilo kayıplarının başladığı, kendilerini yorgun hissettikleri için odada ölçüm yapılmasını talep ettikleri ancak idarece kabul edilmediği, karbonatın hapishanede bulunmadığı, grev başladıktan sonra Yeni Yaşam gazetesinin verilmediği, ayrıca disiplin cezası aldıkları belirtilmiştir.

Kayseri T Tipi Kapalı Hapishanesi

5 Ocak 2019’dan beri açlık grevinde 5 mahpusun olduğu, göz kararması, işitme kaybı, kilo kaybı yaşadıkları, bazılarının kol ve ayaklarında uyuşma olduğu, disiplin cezası aldıkları, ilk 12 güne kadar sağlık kontrollerinin yapılmadığı belirtilmiştir.

EGE BÖLGESİ 

Ödemiş T Tipi Kapalı Hapishanesi

Açlık grevinde olan mahpuslara B1 vitamininin verildiği, hapishane idaresi tarafından düzenli takip edildikleri, açlık grevi nedeniyle uyku bozukluğu, şiddetli baş ağrıları, mide bulantısı olduğu belirtilmiştir.

Akhisar T Tipi Kapalı Hapishanesi

Açlık grevinde olan mahpuslara limon, şekerli su, tuz ve B12 vitaminin verildiği, karbonatın verilmediği, açlık grevi nedeniyle etkinlikten yoksun bırakma disiplin cezasının verildiği, sağlık memuru ve doktor tarafından düzenli kontrol yapılmadığı, bugüne dek sadece bir kez kontrol yapıldığı belirtilmiştir.

Manisa T Tipi Kapalı Hapishanesi

Açlık grevinde olan mahpuslara, karbonat ve B vitaminlerinin verilmediği, hapishane idaresi tarafından tuzlu su ve şekerli suların hazırlanıp mahpuslara verildiği, haftada 1 defa revire götürüldükleri, koğuşta her gün düzenli bir şekilde kontrol yapılmadığı belirtilmiştir.

Aliağa Şakran Hapishaneleri

29 Ocak 2019’dan beri açlık grevinde olan 3 mahpusun günlük revire götürüldüğü, B kompleks vitaminin verildiği, kilo kayıplarının olduğu, açlık grevleri nedeniyle baş ağrısı, mide bulantısı ve ishal yaşandığı belirtilmiştir.

Buca 1 ve 2 Nolu F Tipi Hapishanesi

1 Nolu’da grevci 3 mahpusun aynı odada kaldığı ve refakatçilerinin olmadığı, mahpusların karbonatı kendi istekleriyle kullanmadıkları, grevcilerin gözlem kurulu kararı ile 3 ay süreyle sohbet ve diğer sosyal faaliyetlerden yasaklandığı belirtilmiştir.

Balıkesir Kepsut L Tipi Kapalı Hapishanesi

18 Ocak 2019’dan beri açlık grevinde olan 4 mahpusa su, şeker, B12 vitaminini verildiği ancak kantinde karbonat olmadığı gerekçesiyle karbonat verilmediği, revirde tansiyon, şeker, nabız ve kan ölçümlerinin yapıldığı, doktorun düzenli nabız ve tansiyon ölçümünü yaptığı belirtilmiştir.

Burhaniye T Tipi Hapishanesi

Açlık grevinde olan 2 erkek mahpus bulunmakta olup erkek mahpusların revirde günlük olarak sağlık kontrolleri yapılmakta, vitamin, su, şeker ve iaşeleri düzenli verilmektedir. 

Bandırma 1 Ve 2 Nolu T Tipi Hapishanesi

Açlık grevindeki mahpusların tansiyon ölçümü için revire çağrıldığı ancak kabul etmedikleri, etkinliklerden men cezası aldıkları, B1 vitamini kullandıkları, doktor muayenesi yapılmadığı belirtilmiştir.

URFA 1 VE 2 NO’LU T TİPİ KAPALI HAPİSHANELERİ

5 Ocak 2019 tarihinde 2 No’lu T tipinde 6 mahpus süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlamıştır. 1 No’lu T tipinde ise 06 Ocak 2019 tarihinde 5 kişi süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlamıştır. İdare tarafından B1 vitaminin Türkiye’de bulunmaması nedeniyle verilemediği belirtilmiştir.

DİYARBAKIR D VE E TİPİ HAPİSHANELERİ

16 Aralık 2018 tarihinden bu yana süresiz dönüşümsüz açlık grevleri devam etmektedir. Mahpuslar tıbbi müdahaleyi kabul etmediklerini tuz ve şekerli su aldıklarını günde bir adet B12 vitamini aldıklarını, temiz su temin edilmediğini, bu nedenle musluk suyu kullanmak zorunda kaldıklarını, açlık grevcilerinin diğer mahpuslarla sohbet hakkının idare tarafından yasaklandığını, kendilerine açlık grevine girmiş olmaları nedeniyle disiplin cezaları verildiğini, cezaevinin rutubetli ve havasız olduğu, açlık grevleri nedeniyle aşırı kilo kayıpları olduğu, vücutlarında yaralar oluşmaya başladığı, uyku düzeninin bozulduğu, ses koku ve ışığa karşı duyarlılığın arttığı, sağlık kontrollerinin düzenli bir şekilde yapıldığı, diş eti kanamalarının ve diş etlerinde yumuşama başladığı ifade edilmiştir.

VAN YÜKSEK GÜVENLİKLİ KAPALI HAPİSHANESİ

Açlık grevindeki mahpusların sağlık kontrollerinin günlük sağlık memuru tarafından yapıldığı, ancak hafta sonu sağlık memurunun olmadığı, revir doktoru tarafından muayene yapılmadığı, tuz, şeker, B12 vitamininin günlük verildiği, hapishane idaresinin grevcilere “Yemek yediniz mi?” gibi tahrik edici söylemlerde bulunduğu, sohbet haklarının engellendiği, kilo kaybı yaşadıkları, koku ve görme duyularında kayıp, ateş, mide ve baş ağrısı başladığı belirtilmiştir.

ŞIRNAK T TİPİ KAPALI HAPİSHANESİ

16 Ocak 2019’dan beri açlık grevine giren mahpusların tansiyon ve baş dönmesi problemleri yaşadığı, 11’inci günden itibaren vitamin alabildikleri, 10’uncu günden itibaren de sağlık memurları tarafından kontrollerinin yapıldığı, 31 Ocak 2019 günü başlayan 3 mahpusun ise vitaminlerinin verildiği, ayrıca grev nedeniyle disiplin soruşturması açıldığı belirtilmiştir. 

MARDİN E TİPİ KAPALI HAPİSHANESİ

5 Ocak 2019’dan beri açlık grevinde olan 8 mahpusun tamamının aynı koğuşta kaldığı, günde 1 defa bir doktor ve bir sağlık memuru gözetiminde sağlık kontrolünün yapıldığı, B1 vitaminin verildiği, açlık grevi nedeniyle sosyal faaliyetlerin ve sohbet hakkının engellendiği, bazı mahpusların aşırı kilo kaybı nedeniyle diş eti kanaması, vücutta yara, uyku düzensizliği, mide bulantısı, baş ağrısı gibi sağlık problemleri yaşadığı belirtilmiştir.

MALATYA E TİPİ HAPİSHANESİ

4 Kişinin açlık grevinde olduğu, tuz ve şeker aldıkları, vitamin verilmediği, açlık grevinden kaynaklanan sağlık sorunlarının oluşmaya başladığı, uyku düzensizliğinin başladığı, idare tarafından vitaminin temin edileceği belirtilmesine rağmen bugüne kadar temin edilmediği ifade edilmiştir."

TESPİT VE TALEPLER

Raporda, cezaevlerine yapılan ziyaretlerin sonucunda şu tespitlerde bulunulduğu açıklandı:

“* Birçok hapishanede açlık grevinde olanların halen revir hekimleri tarafından görülmediği, 

* Açlık grevcilerinin bizzat revire götürülmek şartıyla hekimin ancak; tetkik ve muayene edebileceğinin dayatıldığı, Ancak, bu hususun açlık grevcileri tarafından kabul edilmediği, 

* Açlık grevcilerinin sadece tansiyon ve kilo ölçümünün yapıldığı, kan tahlili ve vücut ısısı vb. ölçümlerin yapılmadığı, çoğu zaman ölçümlerin sağlık memuru tarafından yapıldığı veya sağlık memurunun olmadığı zamanlarda infaz koruma memurları tarafından yapıldığı, 

* Açlık grevcilerinin sağlık durumlarının günlük olarak takibinin yapılması gerekirken, bir çok hapishanede 2 veya 3 günde bir bu kontrollerin yapıldığı özellikle hafta sonları sağlık memurlarının çalışmaması nedeniyle rutin kontrollerin yapılmadığı, 

* Her mahpus için belirlenen günlük iaşe-yemek  bedeli olarak açlık grevinde bulunan mahpuslara yemek yerine geçecek şekilde tuz, limon, şeker olarak verilmektedir. Açlık grevciler meyve suyu ve diğer içeceklerle ile özellikle iaşe bedeli değerinde olması ve verilmesi gereken  hazır suları mahpuslar para ile almak zorunda bırakılmışlardır. 

* Bir çok hapishanede yeterli  B1 komplex vitamini verilmekte ise de verilen vitamin haplarının dozunun eksikliği saf B vitamini içermemesi nedeniyle yeterli etkiyi göstermemektedir. 

* Uzun süreden beri devam eden açlık grevine rağmen hapishanelerin büyük çoğunluğunda halen revir doktorları tarafından açlık grevi süresince mahpusların neler yapması gerektiği, nasıl beslenmeleri gerektiği konusunda bilgilendirme yapılmamıştır. 

* Açlık grevleri nedeniyle disiplin soruşturmaları açılmış, bir çok açlık grevcisine disiplin cezaları verilmiş, sohbet ve iletişim hakları engellenmiştir. Özellikl açlık grevciler ayrı bir koğuşa alınarak cezaevi içinde izole edilmeye çalışılmaktadır. 

* Açlık grevcilerinin kendi sağlık durumları ve talepleri konusunda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla kurumlara gönderdikleri mektup ve fakslara el konulmakta, 

* Bir çok açlık grevcisinin halsizlik, mide ve baş ağrıları, ishal, uykusuzluk, ciltte kuruma, diş eti kanaması ve yumuşaması, ışık ve sese karşı duyarlılık, kokudan rahatsızlık, görme ve işitme duyularında azalma vb. sağlık sorunları baş göstermeye başlamıştır.  

* Bazı cezaevlerinde açlık grevcilerine karşı infaz koruma memurlarının sert ve onur kırıcı hakaret ve söylemlerde bulunduğu, tespit edilmiştir.”

Raporda yer alan talepler ise şöyle:

"Açlık grevi yapanların günlük olarak minimum 5 büyük bardak su, 2 çay kaşığı tuz, 5 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı karbonat ve 500 mg B1 vitamini alması sağlanmalıdır. Açlık grevi sırasında, açlık grevi yapanların başka koşullardan kaynaklanan sağlık riskleri ortadan kaldırılmalıdır. Kullanılan malzemelerin temizliği ve sağlığa uygunluğu sağlanmalıdır. Bu kişilerin ılık ve nemli bir ortamda, fazla fiziksel aktiviteye maruz bırakılmaksızın bulunmaları sağlanmalıdır.

Açlık grevindekilerin var olan hastalıkları nedeniyle kullandıkları ilaçlara nasıl devam edecekleri konusunda bilgi verilmelidir.

Açlık grevi yapanlara yardımcı olan, bakımlarını sağlayanlara gerekli bilgi ve olanaklar sağlanmalıdır. Bu nedenle Türk Tabipleri Birliği tarafından hazırlanmış ‘Açlık Grevi Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Konular’ adlı bilgi notu, bu kişilere ve açlık grevi yapanlara iletilmelidir.

Kişiler, açlık grevine başladıkları andan itibaren, müdahalesini kabul ettikleri hekim gözetiminde tutulmalı ve kendi sağlık durumları hakkında her gün hekimleri tarafından bilgilendirilmelidirler.”

ÇAĞRI

Raporun sonuç bölümünde ise, “Tecrit uygulaması açık bir yaşam hakkı ihlalidir. Türkiye’nin yasal mevzuatına açıkça aykırı bir şekilde devam eden bir tecrit uygulaması söz konusudur. Talep edilen şey herhangi antidemokratik bir yasanın değiştirilmesi değil, mahpuslara tanınan yasal hakların uygulanmasıdır. Hukuk devleti olmanın birincil gereği idarenin, yürütmenin yani iktidarın bu yasalara uymasıdır. Bunun aksi bir durum hukuk devleti değil, keyfi ve öngörülemez bir yönetim anlayışı ve pratiğidir” denildi.

Siyasetin ve hukukun tıkanmasının düğüm noktasının da Kürt meselesi olduğunun belirtildiği raporda, "Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl yollardan çözülmesi, demokratik siyasal alanın yaşam bulması başta Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin mevcut yasal mevzuata uygun olarak kaldırılmasına, özgür ve adil insan haklarına dayalı bir hukuk sisteminin var olmasına bağlıdır” diye kaydedildi.

Rapor, şu çağrıyla son buldu: “Başta açlık grevinde olanların yaşam hakkının korunması ve açlık grevinin sonlandırılması için makul ve yasal mevzuata uygun taleplerinin kabulü ile tecridin kaldırılmasına, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin son bulması için Başta Adalet Bakanlığı olmak üzere tüm ulusal ve uluslararası kamuoyu ve kurumları derhal harekete geçmeye, duyarlı olmaya çağırıyoruz.”