İHD: Hasta tutsaklar salgın bahanesiyle ölüme sürükleniyor

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsak Kemal Özçelik'in durumunun ağır olduğuna dikkat çekti. İHD, devletin salgını bahane ederek tutsakları ölüme sürüklediğini belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her hafta yaptığı “F Oturumu”nun 460. haftasında salgın nedeniyle sanal medyadan açıklama yaptı. Açıklamada, Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde bulunan ağır hasta tutsak Kemal Özçelik’in durumuna dikkat çekildi.

SALGIN BAHANESİYLE ÖLÜME TERK EDİLİYORLAR

Komisyon üyesi Mehmet Acettin, salgın bahanesiyle hastaneye, hatta revire dahi götürülmeyen tutsakların temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını, bu yönlü şikayetlerin her geçen gün arttığı belirtildi.
Acettin, 1994 yılından beri tutuklu olan Kemal Özçelik’in 2003’te ağır bir kalp krizi geçirdiği, ardından yapılan ameliyatla tıkalı kalp damarları değiştirildiğini fakat hastalığının giderek ilerlediğini ifade etti. Acettin, Özçelik’in bu hastalıklarına ek olarak, görme kaybı, göz damarlarında tıkanıklık, el, kol, ayak ve bacaklarda ağır ödem, akciğer hastalığı ve nefes darlığının etkisiyle geceleri şiddetli öksürük krizleri geçirdiği için uyuyamadığını söyledi. 2020 ortalarında yapılan muayenesinde; hastalıklarının daha da ağırlaştığı, akciğerlerinin su topladığı ve var olan ağır ödem ve nefes darlığının yaşamını tehdit eden boyutlara vardığının tespit edildiğini belirten Acettin,“Özçelik hakkında yüzde 71 engelli raporu veren Adli Tıp Kurumu, pandemi koşullarına rağmen, infaz ertelemesi yapılarak tedavisinin dışarıda sürdürülmesi yönündeki başvuruya olumlu rapor vermeyerek Özçelik’in yaşamını tehlikeye atmaktadır” dedi.
Kemal Özçelik ve diğer tüm hasta tutsakların sağlığa erişim ve tedavileri önündeki engellerin derhal kaldırılması gerektiğini söyleyen Acettin, hasta tutsakların infaz ertelemesi veya tahliye yoluyla serbest bırakılmaları gerektiğini söyledi.