İHD, Metin Can ve Hasan Kaya'yı andı

İHD, 1993 yılında kaçırılan ve katledilen İHD Elazığ Şube Başkanı Avukat Metin Can ve Dr. Hasan Kaya'yı andı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Elazığ Şube Başkanı Avukat Metin Can ve Dr. Hasan Kaya, 21 Şubat 1993 günü kaçırıldı. İşkenceye maruz kalmış cansız bedenleri 27 Şubat 1993 günü Elazığ-Dersim yolunda Dinar Köprüsü altında bulundu.

Av. Can ve Dr. Kaya'nın ölüm yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yapan İHD Genel Merkezi, "Devletin güvenlik, İstihbarat ve polis teşkilatıyla irtibatlı olduğu resmi belgelerle ortaya konulan ve kamuoyunda 'Yeşil' kod adıyla bilinen ve çok sayıda zorla kaybetme, yargısız infaz gibi eylemlerde adı geçen Mahmut Yıldırım'ın bu eylemi gerçekleştirdiği anlaşıldı" dedi.

'SORUMLULARA KARŞI MÜCADELEMİZ SÜRECEK'

Açıklamada, Metin Can ve Hasan Kaya'nın insan hakları hareketinin ilham kaynağı ve İHD'nin kurumsal değeri olduğunun ifade edildiği açıklamada, "Metin Can ve Hasan Kaya'nın failleri cezasız kaldılar. Onların kaybedilmeleri ve öldürülmelerinden sonra da gözaltında kayıplar devam etti. Öte yandan kayıplara, faili meçhul siyasi cinayetlere, işkencelere ve genel olarak insan hakları ihlallerine karşı, insan hakları savunucularının mücadelesi de devam etti ve ediyor" denildi.

İHD, açıklamasında şu ifadelere de yer verdi:

"28 yıl önce kaybedilen ve katledilen Av. Metin Can'ımız ve Dr. Hasan Kaya'mızın katlinden sorumlu olanların bulunması için mücadele ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz. Bu mücadele aynı zamanda cezasızlık politikası ve uygulamasına karşı bir mücadeledir. Bu mücadele, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi mücadelesidir. Arkadaşlarımızın anılarını insan haklarını koruma, gerçekleştirme ve geliştirme mücadelemizde yaşatacağız. Anıları önünde saygıyla eğiliyoruz."